Toyota kárda 71 yıl geriye gitti ’el kurutma’nın bile fişini çekti

Güncelleme Tarihi:

Toyota kárda 71 yıl geriye gitti ’el kurutma’nın bile fişini çekti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2008 00:00

Küresel kriz nedeniyle 71 yılda ilk kez zarar ile tanışan Japon otomotiv devi Toyota tasarrufa yönelirken, bütün yatırımları dondurdu ve yöneticilere bu yıl prim vermeme kararı aldı. Bununla da yetinmeyen Toyota, Japonya’nın Nagoya kentindeki genel merkezinde el kurutma makinelerinin bile fişini çekti.

KÜRESEL kriz dünyanın bir numaralı otomotiv üreticisi Toyota’yı da kötü şekilde vurdu. Japon otomotiv devi, pazardaki daralma ve Yen’in değerindeki aşırı dalgalanma nedeniyle 71 yıllık tarihinde ilk kez operasyonel zarar edeceğini açıkladı. En zorlu dönemlerde bile kar etmesiyle ün kazanan Toyota, küresel kriz ortamında tasarrufa yönelirken, bütün yatırımları dondurdu ve yöneticilere bu yıl prim vermememe aldı. Bununla da yetinmeyen Toyota, Japonya’nın Nagoya kentindeki genel merkezinde el kurutma makinelerinin bile fişini çekti.

Kár için tasarruf

Toyota CEO’su Katsuaki Watanabe, kısa vadede küresel ekonomide bir düzelme beklemediğini belirterek, "Maalesef, dibin nereye kadar gideceğini göremiyorum. Kendimizi daha kötüsüne hazırlamak zorundayız" dedi. Watanabe, eşi benzeri görülmemiş acil bir durumla karşı karşıya olduklarını vurgulayarak, "Bu daha öncekilerden çok farklı bir kriz" yorumunu yaptı. Kriz nedeniyle maliyetleri azaltmak için yeni bir programı devreye soktuklarını söyleyen Watanabe, "Dünya genelindeki araç satışımız 7 milyon adete kadar gerilese bile hala kar eden bir şirket olmak için tasarrufa gidip giderlerimizi azaltacağız" diye konuştu.

1.7 milyar dolar zarar

Toyota, 31 Mart 2009 tarihi itibariyle sona erecek olan mali yıla ilişkin yaptığı açıklamada, şirketin 71 yıllık tarihinde ilk kez 150 milyar Yen (1.7 milyar dolar) operasyonel zarar yazacağını kaydetti. Geçtiğimiz yıl 25.2 milyar dolar (2.27 trilyon Yen) ile rekor gelir elde eden Japon otomotiv devi, bu mali yıl için operasyonel kar beklentisini dana önce 6.6 milyar dolar (600 milyar Yen) olarak açıklamıştı. Yapılan açıklamada ayrıca, şirketin bu mali için net kar tahmini 6.1 milyar dolardan (555 milyar Yen) 556 milyon dolar (50 milyar Yen) düzeyine indirildi. Toyota, geçen yıl 18.9 milyar dolar (1.7 trilyon Yen) kar elde etmişti.

Toyota krizde hangi önlemleri aldı

Japonya’daki fabrikalarda çalışan sözleşmeli işçi sayısını önümüzdeki yıl itibariyle 9 bin 200’den 3 bine indirecek.

ABD’deki 1.3 milyar dolarlık yatırımını dondurdu. Elektrikli ve benzinli motoru bulunan Toyota’nın hibrid modeli Prius’un ilk kez Japonya ve Çin dışında üretileceği fabrikanın açılışı süresiz olarak ertelendi.

Yöneticilerin bu yıl hak ettikleri primleri alamayacakları açıklandı.

Bütün kapasite artırma yatırımları iptal edilirken, dünya genelindeki 75 fabrikanın 16’sında üretim tek vardiyaya düşürüldü.

Nagoya’daki merkez binasında tuvaletlerdeki elektrikli el kurutma makinelerinin fişleri çekilerek, kullanım dışı bırakıldı.

Satışlar  7 milyon adede gerileyebilir

KÜRESEL kriz patlak veremden önce Toyota’nın bu yılı 10 milyon adetlik rekor satışla kapatması bekleniyordu. Krizin otomotiv satışlarını vurmasıyla Toyota, 31 Mart 2009 itibariyle sona erecek olan mali yıl için satış beklentisi 8.24 milyon adetten 7.54 milyon adete çekmişti. Japon dev geçen yıl 8.91 milyon araç satışı gerçekleştirmişti. Son açıklama sonrasında ise Toyota’nın bu yılı 7 milyon adetlik satışla kapatabileceği belirtildi.

Ford Otosan da klimaları kapatmıştı

ÜRETİMDEN, enerjiye, internet kullanımından kırtasiye malzemelerine kadar her alanda tedbirler uygulayan Ford Otosan da 2006 yılında benzer bir tasarruf politikası izleyip fabrikadaki klimaları kapatmıştı. Gün içinde klimaları sadece 13.00-16.00 saatleri arasında çalıştıran Ford Otosan, 2006’da diğer önlemlerle birlikte 5-6 milyon Euro tasarruf etmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!