Tosyalı, 1 milyar dolar yatırdı Erdoğan, ‘tellala yanıt’ saydı

Güncelleme Tarihi:

Tosyalı, 1 milyar dolar yatırdı Erdoğan, ‘tellala yanıt’ saydı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2010 00:00

Tosyalı Holding’in 1 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirdiği Osmaniye’deki Tosçelik Osmaniye Yassı ve Yapısal Çelik Üretim Tesisleri’nin açılışını yapan Başbakan Tayyip Erdoğan, “Kriz tellallarına en güzel cevap Osmaniye’de yapılan bu yatırım olmuştur. Bu ülkenin girişimcisi, ihracatçısı kriz demeden, mazeret üretmeden yoluna devam ediyor” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE demir-çelik sektöründe önemli yatırımlara imza atan Tosyalı Holding, bu yatırımlarına 1 milyar dolara inşa ettiği Tosçelik Osmaniye Yassı ve Yapısal Çelik Üretim Tesisleri’ni ekledi. Temeli 2008’de atılan ve 2009 Kasım ayında deneme üretimlerine başlanan Tosçelik Osmaniye Yassı ve Yapısal Çelik Üretim Tesisleri’nin resmi açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı. “Kazançlı olan Türkiye ve Tosyalı Holding olmuştur” diyen Erdoğan, “Kriz tellallarına en güzel cevap Osmaniye’de yapılan bu yatırım olmuştur. Bu ülkenin girişimcisi, ihracatçısı kriz demeden mazeret üretmeden yoluna devam ediyor” dedi.
İlk yassı çelik tesisi
Erdoğan, şunları söyledi: “Tosçelik, yassı ve yapısal çelik entegre tesisi 1 milyar dolara mal oldu. Özel sektör eliyle sıfırdan yapılan ilk yassı çelik tesisi olma sıfatını da elde etti. Ekim 2008’den itibaren ABD kaynaklı ağır bir küresel kriz dünyayı etkisi altına aldı. Dünyanın hemen her ülkesi az yada çok etkilendi. Kriz ortaya çıktığı andan itibaren bir olumsuzluk psiklojisi yaşatılmak suretiyle felaket tellallığına soyundular. Dedim ki ‘bu kriz bizi teğet geçecek’ ve hamdolsun gerçekten kriz bizi teğet geçiyor. Teğet geçiyor demek hiç sıkıntı vermeyecek anlamına gelmez. Bir aşınma payı elbet alacak.”
Sosyal sorumluluk örneği
Türkiye’nin 2010 ve 2011’de dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasında yer alacağını ifade eden Başbakan Erdoğan, “Şu anda krizin etkilerini üzerimizden atıyoruz. Yeniden istikrarlı büyüme sürecine giriyoruz. Tosyalı Holding’in yaptığı bu yatırım kriz ortamında yapılması da büyük önem arz ediyor” dedi. Erdoğan, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’ya da şöyle seslendi: “Fuat kardeşim sosyal sorumluluk gereği, Şerif Tosyalı Sağlık Merkezi’ni inşa ettiniz. Babayı sevindirdiniz ama anne adına bir şeyler yaptık mı? Onun da anılması lazım. İskenderun’da en büyük modern tesislerinden olan Tosçelik Fen Lisesi’ni Milli Eğitim’e bağışladınız. Sevgi Evi de (kimsesiz çocuklar için) valide hanıma yakışır. Osmaniye için bir kapalı spor salonu yapmamız lazım. Buna da ihtiyaç var. Bir de sosyal bilimler lisesi ihtiyacı var. Ben inanıyorum ki Tosyalı Ailesi bunu da halledecektir.”

Haberin Devamı

Tesisin ilk ürününü Başbakan’a hediye etti

Haberin Devamı

TOSYALI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, tesisin ilk ürününü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a
hediye etti. Erdoğan da, “İlk ürünü, hazırladıkları bu anlamlı plaketi milletim adına kabul ediyorum” dedi.

Tosçelik cari açığı 1 milyar dolar azaltacak

TOSYALI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Türk çelik sektörünün dünyanın her yerinde anahtar teslim fabrikalar kurabileceğine dikkat çekerek, “Temmuz 2009’ da ilk sıvı çelik üretimini gerçekleştirdik. Kasım ayı sonunda ilk sıcak saç rulosu ürettik. Tosçelik 20 aydan kısa sürede,
dünyada bu hızda ilk sıralarda. Tamamı Türk mühendisliğinin ürünüdür. 1 milyar dolarlık bütçeyle yapılan bu tesis, cari açığa 1 milyar dolar, yıllık 2 milyon ton ithalatına artı katacak. Tosçelik Tesisleri’nde, dünyada talep edilen her normda çelik spiral boru üretimi gerçekleştirilebiliyor. Türkiye’nin en büyük çaplı borusu olan 3.5 mt çapında spiral boru üretimi de yapılabilen tesis, üretim hızı ile de Türkiye’nin en yüksek üretim kapasitesine sahip oldu” dedi. En son üretim teknolojileriyle donatılan tesiste yapılan üretimin 70’den fazla ülkeye gönderildiğini belirten Tosyalı, şu bilgileri de verdi: “2009 yılı bizim açımızdan sadece yatırım yılı değil. Küresel kriz ortamına rağmen aldığımız stratejik kararlar ile üretimimizi yüzde 47 artırdık ve 1 milyar dolar ciroya ulaştık. İhracatı 300 milyon doların üzerine taşıdık. Osmaniye’ nin de katkısıyla ciroyu 1.5 milyar dolar ihracatı da 400 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Liman projemizle de Doğu Akdeniz ’in en büyük ve önemli limanına kavuşacağız. Bu tesis 58 yıllık bir hayalin tezahürüdür. Yatırımlarımız devam edecek.”

Haberin Devamı

2 bin 500 kişiye istihdam

Doğrudan 2 bin 500, yan sanayi ile birlikte 10 bin kişiye istihdam sağlayan Tosçelik Osmaniye Yassı ve Yapısal Çelik Üretim Tesisleri, halen ithal edilen ürünleri üretecek.
Türkiye’de özel s
ektör tarafından sıfırdan yapılan ilk yassı çelik üretim tesisi olan bu yatırım, 2 milyon ton üretim kapasitesiyle demir-çelik sektörünün ilk 5 tesisi arasında yer alacak.
Türkiye’de yeterince üretilemediği için
tüm yassı çelik hammadde ihtiyacını ithalatla karşılayan Tosçelik, bu yatırımla birlikte hammadde ihtiyacını da kendisi üretecek.
20 milyon Euro’ya mal olan tozsuzlaştırma tesisi ile çevreye yayılacak toz ve gaz absorbe edilirken Avrupa Birliği standartlarının yarısı oranında toz salımı gerçekleştiriliyor.

Haberin Devamı

Avrupa üçüncüsü olduk

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan, “Türkiye demir çelik üretiminde 8 yıl önce dünya 17’ncisi iken şu an dünyada 10’uncu, Avrupa’da ise 3’üncü büyük demir çelik üreticisi oldu” dedi ve şöyle konuştu: “Türkiye yassı mamul ihtiyacının büyük bir bölümünü ithal ediyordu. Yapılan bu yatırım Türkiye’nin cari açığını kapatmasında önemli bir rol oynayacak. Bir milyar dolarlık bu yatırım ithalatı engellerken, 300 milyon dolarlık ihracatı ile de çifte kazanç sağlayacak. Şubat ayının ilk 4 gününde de ihracatımız 1.1 milyar dolar seviyesine geldi. Bu, 2009 yılının şubat ayına göre yüzde 50 artış demektir. Bu da, Türkiye’nin, krizden en çabuk, en az hasarla çıkan ülke olduğunu ve 2050 yılına kadar dünyanın süper yıldız bir ülkesi olacağını gösteriyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!