Torun maaşı ayda 421 TL

Güncelleme Tarihi:

Torun maaşı ayda 421 TL
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2017 21:26

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ‘büyükanne projesi’nin detaylarını açıkladı. Uygulamaya, başta İstanbul, Bursa olmak üzere 5 ilde seçilecek 5 bin aileden başlanacak. Büyükanneye verilecek torun maaşı asgari ücretin yüzde 30’u, yani 421 lira olacak. Büyükanneler, 65 yaşından büyük olmayacak. Bu haktan yararlanacak annenin ise asgari ücretin 2 mislinden fazla ücret almıyor olması gerekecek.

Haberin Devamı

BİR süredir hükümetin ve iş dünyasının gündeminde olan ‘büyükanne projesinin’ detayları belli oldu. Proje, İstanbul ve Bursa illerinde, seçilecek 5 bin aileden pilot uygulama olarak başlayacak. Çalışan annelerin çocuklarına bakacak olan büyükanneler, 65 yaşından büyük olmayacak. Uygulama kapsamında da büyükannelere asgari ücretin yüzde 30’u olan 421 lira ödenecek.

5 BİN AİLE SEÇİLECEK

Büyükanne projesinin detaylarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu açıkladı. Dün, gazetecilerle bir araya gelen Müezzinoğlu, uygulamada son noktaya geldiklerini ve gelecek hafta salı ya da çarşamba günü ilgili taraflarla protokollerin imzalanacağını söyledi. Böyle bir uygulamaya neden ihtiyaç duyulduğuna değinen Müezzinoğlu, “Yapılan düzenlemelerle doğum yapmış aileler için anne ve babaya, çocuk 6 yaşına gelene kadar yarı zamanlı çalışma hakkını verdik. Ancak pratikte bu uygulamanın bazı sorunlar yaratacağını, kadın istihdamına olumsuz etki yapacağını gördük. Bunun üzerine de büyükanne projesini geliştirdik. Bu sayede annelerin, yarı zamanlı çalışıp, maaşları yarıya inmeyecek, primlerinin tamamı da yatacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mehmet Müezzinoğlu, projenin belli illerde pilot uygulama şeklinde ve 5 bin aileden başlayacağını, bir yıl boyunca da pilot uygulamanın devam edeceğini belirterek, bu zaman içinde değerlendirmelerin yapılacağını ve sonunda kalıcı olup olmayacağına karar verileceğini kaydetti.

5 İLDE BAŞLAYACAK

Pilot uygulama için İstanbul ve Bursa illerinin seçildiğini, bunların yanına Kayseri, Denizli gibi 3 şehir daha eklenerek, il sayısının 5 olacağını vurgulayan Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şubat sonuna kadar talep alıp, mart ayında projeyi başlatacağız. Çocuğa bakacak büyükannenin emekli olması ya da olmaması, emekli maaşı alması ya da almaması önemli değil. Büyükannenin ekonomik koşulları gündem dışı. Önemli olan, büyükannenin sağlık sorunun olmaması. Bu haktan yararlanacak olan annenin ise asgari ücretin 2 mislinden fazla ücret almıyor olması da gerekiyor. Büyükannelere ödenecek ücret ise asgari ücretin yüzde 30’u olacak. Pilot uygulama sağlıklı olursa, büyükanneye yaş sınırlaması getireceğiz; o da, 65 yaş. Ama kesin değil.” Mehmet Müezzinoğlu, ödenecek yüzde 30’luk ücretin yarısının Bakanlık tarafından karşılanacağını, diğer yarısının ise pilot uygulama yaptıkları illerin sanayi ve ticaret odaları tarafından ödeneceğini söyledi.

Haberin Devamı

KIDEM KONUSUNU BU YIL ÇÖZERİZ

ÇALIŞMA Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kıdem tazminatı konusuna da değinerek, çalışanların yüzde 75’inin tazminatı alamadığını ve bu sorunu 2017 yılında çözeceklerini belirterek, şu açıklamaları yaptı: “Sürekli, kıdemde 30 günlük süre konusu gündeme geliyor ve buna işverenlerin bakışı farklı, sendikalarınki farklı. Bizim içinse çalışanların yüzde 75’inin kıdemini alamaması önemli. Yüzde 25’lik kesim ideal koşulları yakaladım diyerek, sorun yok diyor. Haklarının kaybolmasını istemeyen bu kesim eski sistemden devam edebilir. Ama yeni girenler için başka olacak. Ayrıca, o yüzde 25’lik kesimin tamamının da memnun olduğu söylenemez. Örneğin, işveren iflas etmiş, çalışanlar kıdemini alamıyor, bize geliyorlar. Bu yıl kıdem tazminatını hallederiz.”

Haberin Devamı

EMEKLİYE PROMOSYON 3 AYDA ÖDENECEK

BAKAN Mehmet Müezzinoğlu, emekliye promosyon konusunda sona gelindiğini ve gelecek salı ya da çarşamba günü imzaların atılacağını belirterek, şunları söyledi: “Bankalarla görüşmeleri bitirdik, artık sona geldik, bu hafta protokolü imzalarız. Merak edilen konu, 11.5 milyon emeklinin tamamının promosyonlarını mart ayında alıp alamayacağı. Bu bir planlama işi. Yaklaşık, 5-5.5 milyarlık bir promosyon ödemesi olacak. Ödemeler de emeklilerin kendi bankalarından yapılacak. Mayıs ayının sonunda ödemeler tamamlanacak. Yani, önümüzdeki 3 ayda, mart, nisan, mayıs ayında promosyon ödemelerinin tamamı bitmiş olacak.” Bu arada özel bankalar da emeklilere promosyon verecek.

 

BAKMADAN GEÇME!