Tornacıydılar ihracatçı oldular

Güncelleme Tarihi:

Tornacıydılar ihracatçı oldular
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2010 12:53

Memleketleri Kastamonu'nun Tosya İlçesi'ne çorap fabrikası kurarak 200 işçi çalıştıran önümüzdeki aylarda çorap ipliği ve boyama fabrikasını da faaliyete geçirerek işçi kapasitesini 700 kişiye çıkaracak. Büyükgöz kardeşler, tornacılıktan ihracatçı konumuna gelme başarısı gösterdi.

Haberin Devamı

Bundan 35 yıl önce ustalık belgesi alan 3 kardeş, babalarının desteğiyle tornacı dükkanı açtı. Çorap dokuma makinası imal eden Necati Büyükgöz himayesinde Salim ve Sadık Büyükgöz kardeşler, çorap dokuma makinası imal etti. Sipariş üzerine yaptıkları makinalardan 3'ü ellerinde kalıp, satamayan Büyükgöz kardeşler, 1980'li yıllarda çorap üretimine başladı. Daha sonra çorap üretimini geliştiren Büyükgöz kardeşler, İstanbul'da kurdukları çorap fabrikasına yenisini ekleyip, Kastamonu'nun Tosya İlçesi'nde kurdukları fabrika ile üretim kapasitesini artırdı. Yüzde 5'i yurt içine, yüzde 95'i ise Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilen çoraplardan ülkemize döviz girdisi sağlanıyor. 1 yıl önce faaliyete geçen ve 200 işçi çalışan Tosya’daki BGK Çorap Fabrikası'nda ayda 3 milyon çift çorap üretiliyor. Firma, önümüzdeki aylarda çorap ipliği ve boyama fabrikasını da faaliyete geçirerek, işçi kapasitesini 700 kişiye çıkarmayı hedefledi.
BGK Çorap Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Necati Büyükgöz, bir dönem dört kardeş tornacı olarak çalıştıklarını, ürettikleri çorap dokuma makinalerinden 3'ünü satamayınca çorap üretimine geçtiklerini açıkladı. Necati Büyükgöz, şöyle konuştu:

“Kardeşlerimle birlikte tornacılığa başladık, daha sonra açtığımız torna atölyesinde çorap dokuma makinaları ürettik, BGK çorap dokuma makinaları piyasada tutuldu. Bir siparişten elimizde kalan çorap dokuma makinalarının elimizde kalması korkusu yaşıyorduk ki tavsiye üzerine çorap üretimine başladık. Müşteri ürettiğimiz çorapları tuttu, daha sonra hedef genişleterek bu noktaya geldik, ürünlerimizin yüzde 95’ini ihraç ediyoruz. İlçemize kurduğumuz fabrikada hedeflerimizi genişleterek ileriye dönük yatırımlarımız sürüyor. İlçemize ve ülkemize daha çok gelir getirmek, insanlara iş imkanı sağlayarak umut olmaya devam edeceğiz. Kardeşlerim Salim ve Sadık Büyükgöz ile müşterek çalışarak gece gündüz uğraş veriyoruz. Bize desteklerini esirgemeyen Tosya halkına minnet borçluyuz.”

Necati Büyükgöz, İstanbul Belediyesi'nden emekli işçi bir babanın 4 evladı olarak aile ekonomisine katkı için küçük yaşlarda başladıkları çalışma ile buraya geldiklerini, uzun yıllar tek odalı evde kaldıklarını, yoksulluğun ne demek olduğunu iyi bildiklerini belirterek, “Azimli ve kararlı çalışmanın sonucu istihdam yaratıp, ülkemize döviz girdisi sağlıyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!