Toplu Konut'un kritik haftası

Güncelleme Tarihi:

Toplu Konutun kritik haftası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bu yılki bütçesinin büyük bir bölümünü konut ve arsa satışlarından sağlanacak gelir üzerine oluşturan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), en fazla gelir beklediği arsasını düzenlediği 3 ihalede de satamayınca zor duruma düştü. İstanbul Ataköy 6'ncı mahalledeki 214 bin 160 metrekare büyüklüğündeki arsasını, 4'üncü kez satışa çıkaran TOKİ, bu ihalede de arsanın satılmaması ihtimaline karşı, gelir sağlamak üzere değişik alternatifler üzerinde çalışıyor.

Bu yılki bütçesi Yüksek Planlama Kurulu (YPK) tarafından 94 trilyon lira olarak onaylanan TOKİ, bugüne kadar bunun 40 trilyon liralık bülümünü kullanarak kredi veya yaptırdığı konutlar için hakediş ödemesi yaptı.

ZOR DURUMA DÜŞERİZ

Şimdiye kadar konut kredilerinin hakedişlere göre aksatmadan ödendiğini belirten yetkililer, satışlardan beklenen gelirin sağlanmaması halinde, Ekim ayı başından itibaren bu ödemelerde zor duruma düşeceklerini kaydetti.

TOKİ'nin, yıl sonuna kadar 40 trilyon liraya ihtiyacı bulunduğunu, bu yıl 70 bin 250 yeni konut için kredi kullandırıldığını belirten yetkililer, başvuruların sürdüğüne ve yıl sonuna kadar bu rakamın 100 bine ulaşacağına dikkati çekerek, yeni kaynak yaratılmasının önemine işaret etti.

İdare, bu yılki 94 trilyon liralık bütçesinin 65 trilyon lirasını, 36 trilyon lirası arsa satışları olmak üzere, konutların satışından alınacak yüzde 25 peşinatlar ve kredi geri dönüşlerinden karşılamayı planlamıştı. En fazla satış geliri ise Ataköy'deki 214.1 bin metrekarelik arsanın satışından bekleniyordu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!