Toplu görüşmelerin altıncı turu yarın

Güncelleme Tarihi:

Toplu görüşmelerin altıncı turu yarın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2006 11:39

Memur sendikaları ile Hükümet arasındaki toplu görüşmelerde sona gelinirken, taraflar yarın, 2006 yılı enflasyon kayıplarının karşılanması ve memur maaşlarına gelecek yıl yapılacak zam konularını karara bağlamaya çalışacak.

Görüşme, Başbakanlık yeni binada saat 10.00'da gerçekleştirilecek. Genel bütçeye yük getirmeyen taleplerin değerlendirilmesi beklenen görüşmede, daha önceki 5 turda ele alınan konular mutabakata varılan ve varılamayanlar olarak netleştirilecek.

Memur maaşlarına gelecek yıl yapılacak zamlarla ilgili yürütülecek müzakerelerde, bugün toplanacak Bakanlar Kurulundan çıkması beklenen karar belirleyici olacak. Hükümet, memur maaşlarına gelecek yılın birinci ve ikinci altı ayları için yüzde 2'şer oranında zam yapmayı önermiş, olası enflasyon farkını da maaşlara yansıtmayı taahhüt etmişti.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin daha önce 2007 yılı bütçesinde memurlara 49 milyar YTL ayrılacağını bildirmişti. Şahin, imkanlar zorlanarak bunun ne kadar üstüne çıkılabileceğinin, Bakanlar Kurulu toplantısında görüşüleceğini kaydetmişti.

Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen, zam önerisini “onur kırıcı”, “memura hakaret” olarak nitelendirmişti.
Konfederasyonlar, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Hükümetin kabul edilebilir bir teklif getirmesini talep ediyorlar.

Türkiye Kamu-Sen, en düşük memur maaşının sosyal yardımlar hariç 1023 YTL'ye, Memur-Sen ise sosyal yardımlar dahil 1475 YTL'ye yükseltilmesini istiyor. Toplu görüşmeleri tıkamaması için toplu görüşmelerin sonuna bırakılan enflasyondan kaynaklanan 2006 yılı kayıplarının nasıl giderileceği konusunun da yarın netleştirilmesi planlanıyor.
Hükümet kayıplar için yüzde 2.38'lik ek ödemeyi temmuz ayından itibaren maaşlara yansıtmayı önermişti.
Türkiye Kamu-Sen, enflasyonun yüzde 2.5'a ulaştığı Nisan ayından itibaren yüzde 2.38'lik farkın ödenmesini, Memur-Sen ise 2006 Ocaktan itibaren her ay gerçekleşen enflasyon farkının maaşlara yansıtılmasını gündeme getirmişti.
KESK, “masadan sonuç çıkmadığı, çıkan sonuçlara uyulmadığı” gerekçesiyle 4. turda toplu görüşmelerden çekilmişti. Toplu görüşmeleri “ortaoyunu” olarak nitelendiren Tombul, “KESK, böyle bir oyunun figüranı olmayı kabul etmiyor, etmeyecek” demişti.

Memurlara, 2006 yılı için hedeflenen yüzde 5 oranındaki enflasyon çerçevesinde, bu yılın birinci ve ikinci 6 aylarında yüzde 2.5 zam verilmişti. Toplu görüşmelerin 30 Ağustosa kadar tamamlanması gerekiyor. Toplu görüşmeler sonunda anlaşma sağlanamazsa, taraflardan biri 3 gün içinde Uzlaştırma Kurulunu toplantıya çağırabiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!