TOKİ 4 müteahhitle sözleşmeyi feshetti

Güncelleme Tarihi:

TOKİ 4 müteahhitle sözleşmeyi feshetti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2006 14:21

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, TOKİ'nin ülke genelindeki 520 şantiyesinden sadece 7'sinde kronik sorun yaşandığını belirterek, bunlardan 4'ünde müteahhit firma ile sözleşmenin feshedildiğini bildirdi.

Bayraktar, “520 şantiyeden 3-5'inde sorun çıkması çok normal. En az zararla olayları kapatıp, bizden konut alan vatandaşları mağdur etmemek için, işleri başka müteahhitlere yaptırıyoruz” dedi.

TOKİ'nin faaliyetleri ve inşaat sektöründeki gelişmeler hakkında bilgi vermek üzere basın toplantısı düzenleyen Bayraktar, halen 300 civarında müteahhitle çalıştıklarını ve dürüst çalışan müteahhitler açısından bir sorun olmadığını, bunların “işlerini tıkır tıkır yaptığını”, konutları zamanında teslim ettiğini söyledi.  Müteahhitlerin hak edişlerinin 3-4 günde yapıldığını, şimdiye kadar 4.3 milyar YTL hak ediş ödendiğini, aylık ödemelerin 250 milyon YTL'yi geçmesine karşın hiç bir sorun yaşanmadığını, 7 milyar YTL'lik alacak portföyü nedeniyle finansman sıkıntısı bulunmadığını anlatan Bayraktar, şöyle konuştu:

“DÜRÜST İŞ YAPAN MÜTEAHHİDİN YANINDAYIZ”

“Biz, iyi niyetli, dürüst iş yapan müteahhitlerimizin yanındayız. Ancak bunu suiistimal edilmesine göz yummayız. Bizim sözleşmelerimiz,  portföyümüz çok sağlam. İş yapmayan ya kolunu ya bacağını bırakır. İnşaat sektöründeki gelişmeler, enflasyonun üzerindeki fiyat artışları nedeniyle zor duruma düşen, işini iyi yapan müteahhitlere yönelik bir sürü kolaylık sağladık. İsteyene 2 ay ek süre veriyoruz. KDV ve hak ediş kesintilerini azalttık. Stopaj indirimi için çalışmalar sürüyor. Çimento ve demir ithalatında bekleme süresini düşürdük. Ancak bundan sonra işini titizlikle yapmayanların hak ediş ödemelerini geciktireceğiz. Testiyi kıran ile suyu getireni bir tutmayacağız.”
Türkiye'de müteahhitlik mesleğinin bir formasyonu olmadığına, herkesin müteahhitlik yaptığına, ara kalifiye eleman ihtiyacı bulunduğuna işaret eden Bayraktar, TOKİ'nin inşaat faaliyetleri sayesinde Türkiye'de önemli bir “müteahhitlik gücü” oluştuğunu, bu gücün çevre ülkelerde talepleri karşılayabileceğini, bunu için devletin teminat mektubu vermesinin sektörün gücünü artıracağını, önünü açacağını anlattı.

TOKİ'NİN FAALİYETLERİ

TOKİ'nin faaliyetleri hakkında da bilgi veren Bayraktar, Türkiye genelinde 520 şantiyede 200 bin konutun ihalesinin bitirildiğini, 70 bin konutun tamamlandığını, yıl sonuna kadar biten konut sayısının 100 bini geçeceğini söyledi.
Söz konusu 200 bin konutun 40 bininin yoksul kesime, 93 bininin evi olmayan dar ve orta gelirli kesime yönelik, 20 bininin gecekondu dönüşüm projesi olduğunu anlatan Bayraktar, gecekondu dönüşüm projesi kapsamında 52 belediye ile 65 bin konutu projelendirdiklerini kaydetti. Şimdiye kadar ayrıca 5 bin 500 afet konutu, “tarımköy” uygulaması konusunda 6 bin konut projelendirip bin 500'ünü yaptıklarını belirten Bayraktar, satışa çıkarılan 146 bin sosyal konuttan 130 bininin proje aşamasında satıldığını bildirdi.

Bu yıl itibariyle hedeflenen 200 bin konutu aştıklarını, 220 bin konuta ulaşacaklarını, gelecek yıl için de 250 bini aşmayı öngördüklerini belirten Bayraktar, inşaat sektöründeki aşırı fiyat yükselmesi nedeniyle yaklaşık 130 bin konutu içeren ihaleleri durdurmalarına karşın, satışı yapılan veya satışa sunulan projelerin ihalelerin gerçekleştirildiğini söyledi.
Bayraktar, TOKİ'nin ihaleleri durdurmasından sonra inşaat girdi maliyetlerindeki fiyatların düştüğüne, dengeye oturmaya başladığına işaret etti.

LÜKS KONUT SATIŞLARINDA VATANDAŞA KOLAYLIK

Başlatılan 200 bin konutun 40 bininin hasılat paylaşımı kapsamında yaptırılan lüks konutlar olduğunu ifade eden Bayraktar, hasılat paylaşımı modelinden 4 milyar YTL gelir beklediklerini, şimdiye kadar bunun 1.3 milyar YTL'sinin tahsil edildiğini kaydetti.

Bayraktar, ekonomide yaşanan gelişmeler nedeniyle durma noktasına gelen lüks konut satışlarını canlandırmak için yeni bir satış modeli geliştirdiklerini ve projeleri yapan 30 müteahhit ile bu konuda anlaştıklarını bildirdi. Bankaların yüzde 1.5-2 aylık faiz ile konut kredisi kullandırdığına işaret eden Bayraktar, biraz birikimi olan vatandaşın konut almasını sağlamak üzere, aylık yüzde 0.45-1.25 faiz ile 5 yıla kadar vade yapacaklarını anlattı.

Bayraktar'ın verdiği bilgiye göre, konut bedelinin yüzde 35'inin ödenmesi halinde 12 ay vadeli satışlarda yüzde 0.45, yüzde 30'unun ödenmesi halinde 12-30 ay vadeli satışlarda yüzde 0.95, yüzde 25'inin ödenmesi halinde de 5 yıl vade ve aylık yüzde 1.20 faiz uygulanacak. Bu yöntemle yastık altındaki paranın da değerlendirilmiş olacağını kaydeden Bayraktar, müteahhitlerin biraz karlarından feragat edeceğini, TOKİ'nin satıştan alacağı payın düşmeyeceğini, ancak vadesinin uzayacağını ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!