Tofaş’a Rusya’da ‘Hurda Araç’ piyangosu vurdu

Güncelleme Tarihi:

Tofaş’a Rusya’da ‘Hurda Araç’ piyangosu vurdu
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2010 00:00

Geçen yıl küresel krizden en fazla etkilenen ülkelerden biri olan Rusya’nın 8 Mart’ta yerli üretimi destekleyen hurda indirimini başlatması Tofaş’ı sevindirdi. Tofaş CEO’su Ali Pandır, Bursa’da ürettikleri Albea, Doblo ve Linea’yı CKD (monte edilmemiş) olarak Rusya’ya ihraç ettiklerini belirterek, “2010’da Rusya’ya ihracat kapısı bizim için yeniden açılmış oldu. Bu yıl 20 bin araç ihraç etmeyi hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

41’inci kuruluş yılı olan 2009’u hem pazar lideri olarak kapatan hem de 360 milyon TL ile tarihinin en büyük kârını elde eden Tofaş’a, Rus piyangosu vurdu. Rusya’nın 8 Mart’ta yerli üretimi destekleyen hurda indirimi teşviğini uygulamaya başlamasıyla birlikte bu yıl Tofaş’a Rusya’ya ihracat kapısı yeniden açılmış oldu. Tofaş, Rusya piyangosuyla birlikte 2010 yılındaki 220 bin adetlik ihracat hedefini daha da yukarılara taşıma fırsatı bulacak.

Kriz Rusya’yı vurmuştu

Konuyla ilgili görüştüğümüz Tofaş CEO Ali Pandır, geçen yıl ekonomik kriz nedeniyle Rusya’da satışların oldukça düştüğünü belirterek, “Pazarın negatif etkilenmiş olması bizim de Tofaş olarak Rusya’ya olan ihracatımızı etkilemişti” dedi. 8 Mart’ta yani geçen hafta başında alınan bir kararla Rusya’da yerli üretimi destekleyen hurda indirimi teşviği uygulamasına start verildiğini söyleyen Pandır şöyle konuştu:

10 yaşında eski araçlar

“Rusya, bu uygulama kapsamında 10 yaşından eski aracını Rusya’da üretilen bir araçla ile değiştirenlere önemli satın alma avantajları sağlıyor. Bu noktada Rusya’da yeni bir yapılanma içinde ivmesini daha da arttırmayı hedefleyen Fiat sayesinde Tofaş’a 2010 yılı için Rusya’ya ihracat kapısı yeniden açılmış oldu.”

CKD tipi araç ihraç ediyoruz

Türkiye’den Rusya’ya CKD tipi, yani monte edilmemiş araçlar ihraç edebilen tek üreticinin Tofaş olduğunu belirten Pandır, bu sayede Rusya’daki hurda teşviğinden yararlanabileceklerini söyledi. Pandır, “Bursa’da üretilen Fiat Albea, Doblo ve Linea modellerimizin kitlerini Rusya’ya ihraç ederek 2010 yılı hedeflerimize katkı sağlayacak bir ihracat gerçekleştirebilme potansiyeline sahibiz. Tofaş olarak bu yıl hedeflediğimiz ihracat rekorumuzu gerçekleştirirken çıtayı daha da yukarılara gururla taşıyabileceğiz” diye konuştu.

Hedef 20 bin ihracat

Kriz önce 2008 yılında, CKD tipi 20 bin araç ihraç ettiklerini söyleyen Pandır, hurda indirimiyle Rusya’ya bu yılda benzer adette ihracat gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Mükemmel, Tofaş’ı kutluyorum

2010’da Rus piyangosu vuran Tofaş’a 2009’daki performansı nedeniyle Fiat Grubu CEO’su Sergio Marchionne’den tebrik mesajı geldi. Marchionne, Tofaş CEO’su Ali Pandır’a gönderdiği tebrik mesajında, “Elbette hem yıllar içinde yerleşmiş bir girişim olan Tofaş ortaklığımızın 2009 yılında elde ettiği mükemmel sonuçlardan hem de Fiat markasının Türkiye’de pazar lideri olmasından dolayı memnuniyet duyuyorum” yorumunu yaptı. Marchionne, mesajında geçtiğimiz yıl etkilenmedik pazar bırakmayan finansal kriz ortamına karşı Tofaş’ın geleceği için yatırım yapmaya devam ettiğini de belirterek şunları söyledi: “Bursa fabrikası artık Türkiye’nin otomobil üretiminin yüzde 29’unu ve ülkenin araç ihracatının yüzde 27’sini oluşturuyor. Geçen yıl yeni Doblo’nun başarılı lansmanı, Fiorino ve Linea’nın lansmanlarının üzerine temellenmekte. Bursa fabrikasının, Fiat Grubu’nun WCM (Dünya Klasında Üretim) programında ‘Gümüş’ statüyü elde etmesi de bütün çalışanların sahip olduğu bağlılığın, heyecanın ve sıkı çalışmanın göstergesidir.”

Haberin Devamı

İkinci el Tofaş'lar hurriyetoto.com'da

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!