TOBB'dan büyük zirve

Güncelleme Tarihi:

TOBBdan büyük zirve
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2015 11:54

Küresel iş dünyasının temsilcileri, dünya ekonomisindeki riskleri ve G20’den beklentilerini Ankara’da 3-5 Eylül 2015 tarihlerinde düzenlenecek B20 Türkiye Konferansı’nda dile getirecek.

Haberin Devamı

TOBB ve B20 Türkiye Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun evsahipliğinde Başkent’teki organizasyonda bir araya gelecek küresel iş dünyasının aktörleri, paranın patronları Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları ile birlikte ekonomideki sıkıntılara ortak çözümler bulmaya çalışacaklar.

AÇILIŞI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YAPACAK

B20 Türkiye Konferansı’na 60 ülkeden 1000’in üzerinde işadamı ve finans dünyası temsilcisinin katılması bekleniyor. 3 Eylül’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımı ile başlaması planlanan Konferansa, küresel iş dünyasının talepleri damga vuracak. G20-B20 arası diyalogun sağlamlaştırılması açısından da büyük önem arz eden Konferansta, G20 Finans Bakanları ve Merkez Bankası Başkanlarının katılacağı oturumlara da yer verilecek.

Haberin Devamı

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da iş dünyası liderlerine hitap edeceği konferansta IMF Başkanı Christine Lagarde, Hindistan Merkez Bankası Başkanı Raghuram Rajan, Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı gibi küresel ekonomiyi yönetenler, iş dünyası ile karşılıklı fikir alışverişinde bulunma imkânı yakalayacak.

B20 TÜRKİYE ÇALIŞMALARININ SONUÇLARINI DUYURACAK

Bu toplantı ile aynı zamanda, Dönem Başkanlığını TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yürüttüğü B20 Türkiye, Aralık 2014’ten beri devam ettirdiği çalışmalarının sonuçlarını dünyaya duyuracak. Bu süreçte; ticaret, altyapı ve yatırımlar, büyümenin finansmanı, istihdam, yolsuzlukla mücadele ve KOBİ’ler ve girişimcilik görev güçleri küresel iş dünyasından 800 üyesi ile 19 öneri ortaya koydu. G20 liderlerine sunulmak üzere hazırlanan bu öneriler, görev güçlerinin de çalışma alanlarını oluşturan konulardaki temel sorunlarına çözümler içeriyor.

KÜRESEL İŞ DÜNYASININ ÖNCELİKLİ SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI

Türkiye dönem başkanlığında çalışma kapsamını genişleten B20’de bu sene küresel iş dünyasının tespit ettiği öncelikli 6 sorun alanı şunlar oldu: “Küresel ticaret pastasının eskisi gibi büyümemesi, ticarette ve yatırımlarda korumacılığın artması, altyapı yatırımlarının projelendirme ve finansman süreçlerinde ciddi öngörülebilirlik sorunlarının bulunması, finansal regülasyonlarda reform sürecinin tamamlanmaması ve uygulamada belirsizliklerin bulunması, KOBİ’lerin finansmanında ve küresel ekonomiye entegrasyonunda yaşanan ciddi sıkıntılar ile kadın ve gençleri iş hayatında başarıya götürecek beceri gelişiminin sağlanamaması.”

Haberin Devamı

Bu ve benzeri sorunların çözümü için geliştirilen 19 önerinin en önemlileri ise şöyle; “(1) Ticaretin önü açılmalı. DTÖ nezdinde ilerleyen Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması onaylanmalı ve uygulanmaya başlanmalı, (2) altyapı ve yatırım stratejileri açıklanmalı, özel sektörün hem projelendirme hem finansman yatırımları yapabilmesi için büyüme planlarıyla uyumlu yatırım planları açıklanmalı, (3) kadın ve gençler için beceri gelişimine önem verilmeli, özellikle de teknik, idari ve girişimcilik becerilerine odaklanan geniş çaplı beceri gelişimi programları geliştirilmeli ve finanse edilmeli, (4) KOBİ’lerin finansmana erişimi desteklenmeli, KOBİ’lerin küresel oyuncu olabilmesi için hem kredi alırken risklerini azaltacak, hem de alternatif finansman imkânlarına kavuşturacak mekanizmalar geliştirilmeli.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!