TOBB yeniledi, Sarp Kapısı Fransa-İsviçre modeliyle yönetilecek

Güncelleme Tarihi:

TOBB yeniledi, Sarp Kapısı Fransa-İsviçre modeliyle yönetilecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2009 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile dün açılışını yaptığı Türkiye ile Gürcistan arasındaki Sarp Kara Sınır Kapısı, dünyada tek örneği bulunan Fransa-İsviçre gümrük kapısı gibi ortak kontrollü hizmet verecek.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından sınır kapılarının modernizasyonu çerçevesinde inşa edilen kapının açılış kurdelasını Erdoğan ile Saakaşvili birlike kesti. Sınır Kapısı’nın, Gürcistan kısmının yapımına da önümüzdeki günlerde başlanacak. Erdoğan, "Bu sanal kapı, sadece bir formalite kapısı haline gelmeli ve halklarımız buradan rahatlıkla geçişlerini yapabilmeli. Bürokratik engelleri de bütün karşılıklı olarak süratle gidermeli ve bu sıkıntıları da aşmalıyız" dedi.

Hemen anlaşalım

Cumhurbaşkanı Şaakaşvili’nin Gürcistan tarafındaki işe hemen başlanabileceğini söylediğini belirten Başbakan Erdoğan şöyle devam etti: "TOBB, bu işe hazırsa ki hazır olrukların ısöylediler. Bu işe süratle başlanabilir. Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum, hepsinden öte biliyorsunuz İpek Demiryolu olayı Pekin’den Londra’ya kadar bir bağlantıdır. Marmaray’la boğazın geçişi de bitecek. Bütün bu bağlantılar yapıldığında Avrupa-Asya farklı bir şekilde bu bağlantıyı sağlayacak. Herkes bunun huzurunu duyacak."

Erdoğan’a "sevgili kardeşim" diye hitap eden Cuhurbaşkanı Saakaşvili de "Politikacılar söz verir, çok az politikacı sözünü tutar. Sevgili kardeşim sözünü her zaman tutan devlet adamıdır. Anlaşma imzalandı, malların malın dolaşımı engelsiz gerçekleşiyor" dedi.

TOBB: Azerbaycan kapısını da yaparız

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Karadeniz Sahil Yolu’nun hayata geçmesiyle Sarp sınır kapısının daha da önem kazandığını vurguladı . Kapının modernize edilmesi için 20 milyon TL yatırım yapıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, bu sayede araç sayısının 750 bine, yolcu sayısının ise 4 milyona ulaştığını dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, "Azerbaycan Sınır Kapısı’nı da yapmaya talibiz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!