TOBB: Yasa böyle çıkarsa biz de sandıkta görüşürüz

Güncelleme Tarihi:

TOBB: Yasa böyle çıkarsa biz de sandıkta görüşürüz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2002 01:48

İŞÇİ ve işveren tarafları arasında gerginliğe yol açan İş Güvencesi Yasa Tasarısı, dün iki kesimin örgütlerini de ayağa kaldırdı. Tasarıya karşı çıkan 11 işveren kurumunun yöneticileri Türkiye ve Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) toplanırken, Türk-İş Başkanlar Kurulu da olağanüstü toplantı yaptı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 250 oda ve borsa temsilcisinin de katıldığı iki saat süren toplantının ardından 11 işveren kuruluşu adına açıklama yaparak, ‘‘Biz de sandıkta görüşürüz’’ dedi. İş Güvencesi tasarısının İş Kanunu ile eş zamanlı yasalaşması gerektiğini söyleyen TOBB Başkanı, bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, üç işçi konfederasyonu ve işveren konfederasyonu ile imzalanan protokolü hatırlattı. 26 Haziran 2001 tarihli protokole göre, iş güvencesinin, yeni iş kanunu ile bütünlük içinde el alınması gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, şöyle dedi:

‘‘Bu protokole göre kurulan akademik komisyon, iş güvencesine de içeren kanun taslağı hazırlayarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sundu. Ancak Bakanlık bu taslağı anlaşılmaz bir nedenle kamuoyuna ısrarla açıklamıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve üç işçi konfederasyonu başkanı, seçim süreci içinde bu protokolün gereğinin yerine getirilmesini adeta unutmuş bir tavır takınmaktadırlar.’’

Bu haliyle çıkacak yasanın Türkiye'de pekçok olumsuzluğa yolaçacağını söyleyen Hisarcıklıoğlu, ‘‘İşsizlerin iş bulma umudu tükenme noktasına gelecek, çalışma barışı yara alcak. Yerli ve yabancı sermaye yatırımlyarı duracak. Komşu ülkelere başlayan sermaye kaçışı ne yazık ki artacak. Ülkemizin rekabet gücü azalacak. İşverenlerin zaten çok yüksek olan mükellefiyetleri taşınmaz hale gelecek. Zaten yaralı olan esnaf en büyük darbeyi yiyecektir’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!