TOBB’u bölmek iş dünyası için en büyük kötülük olur

Güncelleme Tarihi:

TOBB’u bölmek iş dünyası için en büyük kötülük olur
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2010 00:00

Makine Tanıtım Grubu Başkanı ve TOBB Makine Sektörü Kurulu üyesi Adnan Dalgakıran’ın, TOBB’un yapısını ‘Kült ve hantal’ diye eleştirmesine; TOBB Başkanvekili olan Murat Yalçıntaş sert yanıt verdi: “İş aleminin sesi TOBB sayesinde gür çıkıyor. TOBB’u ortadan kaldırmaya kalkmak iş alemine en büyük kötülük olur” dedi.

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu üyeliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Makine Sektörü Kurulu üyesi, Orta Anadolu Makine İhracatçıları Birliği Başkanlığı gibi şapkaları da olan Makine Tanıtım Grubu Başkanı Adnan Dalgakıran’ın tartışmaya açtığı TOBB’dan yanıt gecikmedi. TOBB Başkan Vekili ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, ‘TOBB, hantal bir yapıda’ diyen Adnan Dalgakıran’a, “Türkiye’de iş aleminin sesinin rahat ve gür çıkmasının, yurt dışında da Türk iş aleminin net şekilde organize olmasının tek sebebi, TOBB’un güçlü, etkin ve verimli bir kurum olmasından kaynaklanıyor” karşılığını verdi.

Talihsiz bir açıklama

TOBB yapısının değiştirilip sembolik bir teşkilata dönüştürülmesine yönelik açıklamaya karşılık; Türkiye’de iş dünyasının menfaatleri adına yapılacak en son şeyin TOBB’un varlığını tartışmak olduğunu ifade eden Murat Yalçıntaş, şöyle konuştu: “Böyle bir açıklamanın bir işadamından gelmesi, Türk iş dünyası açısından talihsiz. (TOBB aradan çekilsin, iş dünyası küçük gruplar halinde örgütlensin) demek, Türk iş aleminin, özel sektörünün birliğine, bütünlüğüne yapılabilecek en büyük kötülük. Sadece lobisi güçlü olan, sesi çok çıkan, hükümete yakın olan sesini duyuracak değil; Türkiye’deki sesi az duyulan iş dünyası gruplarının da sesini duyuracak teşkilata ihtiyaç var. Bu da, TOBB.”

Hantal değil, dinamik

Türkiye’de bazı başka örgütlenmelerin yapısının çok daha merkeziyetçi olduğunu savunan Murat Yalçıntaş, şunları dile getirdi: “Her oda kendi başına karar veriyor ancak Türkiye çapındaki ortak stratejiler Ankara’da TOBB çatısı altında oluşturuluyor. Böyle bir yapı merkeziyetçi ve hantal bir yapı değil. Tam tersi hem demokratik hem iş aleminin kılcal damarlarına kadar inmiş, verimli ve dinamik bir yapı.”

Yüzlerce parça mı

TOBB çatısı altında 1 milyon üye bulunduğunu hatırlatan Murat Yalçıntaş, böyle bir çatı altında farklı düşünceler bulunmasının son derece normal olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: “Bu çatının en önemli özelliği bu farklı düşüncelerin bir araya gelinip tartışılacağı, bu farklı çözüm önerilerinden Türkiye için ortak bir ses çıkacağı, ortak menfaatlerin oluşacağı bir ortam yaratılması. TOBB’u ortadan kaldırmaya çalışmak demek, ‘iş alemi yüzlerce parçaya bölünsün, herkes kendi sesini çıkarsın ve hangi lobilerin sesi daha gür çıkıyorsa onun dediği olsun’ demektir. Bu da, Türk iş alemine yapılacak en büyük kötülük.”

Zorunlu üyelik AB sistemi

MURAT Yalçıntaş, Türk özel sektörünün menfaatini hem yurt içinde hem de yurt dışında savunabilmesi için güçlü, bağımsız, hiçbir baskı ve lobi grubunun etkisinde kalmayan bir teşkilata ihtiyaç duyulduğuna işaret ederek, “Mecburi üyelik sistemi sadece Türkiye’de” şeklindeki yanlış anlamaya “Tam tersi. Bu sistem, AB sistemi. Kıta Avrupası sistemi” yanıtı verdi.

Yapılanı görmemek haksızlık

KADIN ve genç girişimcilerin örgütlenmesi, kredi garanti fonu çalışmaları, fuarların daha etkin hale getirilmesi, gümrük kapılarının modernizasyonu çalışmalara işaret eden Murat Yalçıntaş, “TOBB’un yaptıklarını görmemek, TOBB’a değil Türk iş alemine yapılan bir haksızlık” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!