TOBB, Güneydoğu'yu mercek altına alacak

Güncelleme Tarihi:

TOBB, Güneydoğuyu mercek altına alacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2002 12:40

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sorunlarını mercek altına alıyor. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 5 Mart Salı günü Odalar Birliği'nde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden yaklaşık 73 oda ve borsa başkanının bölgenin sorunlarını ilgili bakan ve bürokratlar ile tartışacağını bildirdi.

Toplantının gündemi konusunda da bilgi veren Hisarcıklıoğlu, Türkiye'deki ekonomik sıkıntıların yanısıra bölgesel sorunlar nedeniyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde mevcut tesislerin bile çalışır durumda olmadığını dile getirdi.

Yaklaşık üç yıl önce uygulamaya konulan enerji indirimi ve SSK prim erteleme teşviğinin genişletilerek devamı konusunun da toplantıda ele alınacağını belirtenHisarcıklıoğlu, bu uygulamanın teşvik belgesini kapatan ve tesislerini bitiren işletmelerle ilgili olduğunu ancak birçok tesisin teşvik belgesini kapatamadığı ve yatırımını tamamlayamadığı için bu imkandan istifade edemediğini kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, bölgede yatırım yapan işadamlarının batıya göre artı maliyetleri bulunduğunu belirterek, bunlar arasında nakliye, kalifiye elaman bulamama ve altyapı sorunlarının yer altığını söyledi.

Toplantıda ayrıca Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ile Küçük Sanayi Sitelerinin (KSS) durumu, sınır ticareti kapsamındaki illerin sorunları, bölgedeki özel sektör yatırımlarının hangi aşamada olduğu konuları da ele alınacak.

Kalkınmada Öncelikli Yöreler (KÖY) statüsünün bölge ekonomisinin gelişmesinde bugüne kadar sağladığı olumlu ve olumsuz gelişmelerin de tartışılacağı toplantıda bölgesel kalkınmanın gerçekleştirilmesi için uygulanan mevcut modeller de irdelenecek.

TOPLANTIYA KİMLER KATILACAK ?

Odalar Birliği'nde 5 Mart Salı günü gerçekleştirilecek toplantıya Devlet Bakanları Kemal Derviş, Tunca Toskay, Mustafa Yılmaz, Mehmet Keçeciler, İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu'nun yanısıra Hazine Müsteşarı Faik Öztırak, GAP İdaresi Başkanı Olcay Ünver, Kalkınma Bankası Genel Müdürü Taci Bayhan, İller Bankası Genel Müdürü Şahin Yıldırım'ın da katılması bekleniyor.

Gümrük Müsteşarı Nevzat Saygılıoğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Adem Şahin, Diyarbakır Bölge Valisi, Diyarbakır Valisi ile TEDAŞ Genel Müdürü'de toplantıda bulanacak.

Toplantıya ayrıca Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 73 oda ve borsa başkanı da katılacak. Oda başkanlarının önce söz alarak sorunlarını ileteceği toplantıdadaha sonra bakanlar konuşacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!