TOBB: Enflasyonda bizi suçlamayın, KİT’lere bakın

Güncelleme Tarihi:

TOBB: Enflasyonda bizi suçlamayın, KİT’lere bakın
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

KKTC'de düzenledikleri TOBB Konseyler Müşterek Toplantısı'nda konuşan TOBB Başkanı Fuat Miras, ‘‘Özel sektör kasım-aralık aylarında yüzde 52 zam yaparken, kamu kuruluşlarının zam oranı yüzde 142'ye ulaştı. Özel sektöre haksız ithamı protesto ediyorum’’ dedi.

ŞUBAT ayı enflasyonunun yüksek çıkmasının nedeni olarak suçlanan özel sektörden hükümete dün çok ağır eleştiriler geldi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Fuat Miras, enflasyonun yüksek çıkmasının nedeninin kendileri değil KİT'ler olduğunu belirterek, ‘‘Bize ithamda bulunanları protesto ediyorum’’ dedi.

İstanbul, Ankara ve Ege Bölgesi oda başkanları ise hükümetin tutumunu eleştirip Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal'a ağır suçlamalarda bulundular.

TOBB Müşterek Konseyler Toplantısı dün KKTC'nin Gazimagosa Kenti'nde toplandı. Çok sayıda işadamının katıldığı toplantıda ağırlıklı gündem maddeleri hükümetin uyguladığı ekonomik istikrar programı ve mayıs ayı sonunda yapılacak olan TOBB seçimleri oldu.

Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Miras, 30 seneye yakın süredir enflasyonla mücadele edildiğini belirterek, ocak ve şubat ayında çıkan yüksek rakamlardan endişeye kapılmamak gerektiğini söyledi. Miras, şubat ayı enflasyon rakamının yüksek çıkmasının nedeninin özel sektörün yaptığı zamlar olduğunu söyleyen ekonomiden sorumlu bakanların açıklamalarının yanlış olduğunu vurguladı. Miras, ‘‘Kasım-aralıkta biz yüzde 52 zam yapmışız. Devlet kuruluşları ise yüzde 142 zam yapmışlar. Böyle haksız bir ithamı huzurlarınızda protesto ediyorum’’ dedi.

Miras, enflasyonla mücadelede hükümetin, TOBB ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'ni yanına alarak halkı bilinçlendirmesi gerektiğini vurguladı. Miras, siyasi partiler ve seçim yasasında da bir an önce değişiklik yapılması gerektiğini söyledi.

Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan, sanayinin önünü tıkayan mevzuatların bir an önce kaldırılıp ‘‘Mevzuat devrimi’’ yapılması gerektiğini söyledi. EBSO Meclis Başkanı Kemal Çolakoğlu ise önce siyasi istikrar ve siyasi kalitenin sağlanmasını, bunun için seçim ve siyasi partiler yasalarında değişiklik yapılması gerektiğini belirtti.

İKTİDARSIZ BAKAN

Toplantıda en sert konuşmayı ise EBSO Başkanı Atıl Akkan yaptı. KİT'ler sürekli zam yaparken enflasyonun suçunun özel sektöre yüklenemeyeceğini belirten Akkan, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal'a çattı ve ‘‘Şimdi soruyorum o iktidarda olan iktidarsız bakana. KİT'lerin zammından özel teşebbüs mü sorumlu? Biz bölgemizdeki özel sektör zammının hesabını vermeye hazırız. O KİT zamlarının hesabını versin. İktidarsız hükümet gizliden yapılan KİT zamlarına önce engel olsun’’ dedi. Bankaların kredi oranlarını düşürmemesinden de yakınan Akkan, ‘‘Galata bankerleri yeniden canlandı ama hükümetin haberi yok’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!