TOBB: Ekonomi siyasetin önünde yer almalı

Güncelleme Tarihi:

TOBB: Ekonomi siyasetin önünde yer almalı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2002 11:40

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ekonominin siyasetin önünde yeralması gerektiğini vurgularken, ancak şu anda siyasetin ekonominin önünde yer aldığını belirterek bu durumu eleştirdi.

Haberin Devamı

Hisarcıklıoğlu, ''ekonomi yeniden, Türkiye'nin birinci gündem maddesi haline getirilmeli'' dedi.

Ekonomik sorunların, Türkiye'nin öncelikli gündem maddesi olması gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, ancak siyasetteki gelişmelerin bugün ekonominin önünde yer aldığını vurguladı. Siyaset ve ekonominin birbirinden ayrışması gerektiğine değinen Hisarcıklıoğlu, ''siyasetten bu kadar etkilenen bir ekonominin olması bizleri rahatsız ediyor'' dedi.
       Â
''NÄ°SAN AYI SANAYÄ° ÃœRÃœTÄ°MÄ°NE Ä°LÄ°ÅžKÄ°N TEREDDÃœTLERÄ°M VAR''
 
Mart ayında sanayi üretiminin yüzde 17.8 artmasının, geçen yılın aynı döneminde çok büyük bir ekonomik kriz yaşanması ve bu krizin, uzun bir bayram tatili ile birleşmesinden dolayı, üretimin durma noktasına gelmesinden kaynaklandığını belirten Hisarcıklıoğlu, bu nedenle, iki dönemin birbiri ile kıyaslanmasının yanıltıcı olacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Henüz açıklanmayan Nisan ayı sanayi üretim rakamları konusunda ise iyimser olmadığını, tereddütleri anlatan Hisarcıklıoğlu, ''ama inşallah rakamlar iyimser çıkar diye ümit ediyorum'' dedi.

BÃœYÃœME NASIL SAÄžLANABÄ°LÄ°R
 
Hisarcıklıoğlu bu arada, hala büyümeye geçilememiş olmasından yakındı.

Açıklanan program kapsamında, enflasyon ve faiz dışı fazla konusunda hedeflerin tuturulabileceğini belirten Hisarcıklıoğlu, ancak büyüme konusunda aynı şeyi söylemesinin mümkün olmadığını bildirdi.
 Â
Büyümenin ancak ''yastık altındaki kaynaklar ile yurt dışına kaçan paraların Türkiye'ye getirilmesi'' ile sağlanabileceğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, bunun içinde mali milat ve nereden buldun düzenlemelerinin, bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
   Â
Ä°STANBUL YAKLAÅžIMI
 
Mali darboğazdaki şirketlerin borçlarının yeniden yapılandırılmasını içeren İstanbul Yaklaşımı'nın hemen yürürlüğe konulmasında fayda bulunduğunu da vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bu konuda şunları kaydetti:
 
''Bunun bir gün dahi bekletilmesi yanlıştır. Geçen yıl 8. ayda bu çalışmaya başladık. Bu yılın birinci ayında kanun çıktı. 4 aydır daha yürürlüğe girmedi. Böyle bir şey olur mu. Bunun altında acaba başka bir şey mi var? Reel sektörün kredilerinin yeniden yapılandırılması istenmeyerek, reel sektör ile bankacılık sektörünün, yeniden büyük bir sıkıntıya girmesi mi gerekiyor? Bilemiyorum.''

Haberin Devamı

REEL SEKTÖRÜN RAHATLATILMASI
 
Reel sektörün rahatlatılması için, bankacılık sektörü ile reel sektörün rehabilitasyonunun tamamlanması gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, ''eğer bunlar tamamlanmazsa, bu sıkıntıları aşmamız mümkün değil'' dedi.

Türk sanayiinin, dünya sanayii ile rekabet edebilecek güce kavuÅŸturulmasının da ÅŸart olduÄŸuna dikkati çeken HisarcıklıoÄŸlu, istihdam ve vergi konusunda iÅŸletmelerin üzerindeki yüklerin de kaldırılması gerektiÄŸini vurguladı.Â

Hisarcıklıoğlu, ''şu anda 2.5 aylık ortalama mevduatı olan bir bankacılık sektörünün içerisinde, Türk sanayiinin kendisini yurdışı ile rahat rekabet edebilecek bir kaynağı bulması mümkün değil'' dedi.

Haberin Devamı

Karşılıklar kararnamesi ile şirketlerin sorunlu kredilerinin yeniden yapılandırılması gerektiğini de anlatan Hisarcıklıoğlu, ancak şu anda bu konuda bir gelişme bulunmadığını söyledi.

TOBB'UN YENİ DÖNEMDEKİ PROJELERİ
 
Odalar BirliÄŸinin yeni dönemdeki projelerine iliÅŸkin de bilgi veren HisarcıklıoÄŸlu, yeni dönemde ''üç ana projeyi'' hayata geçirmeyi planladıklarını bildirdi.Â

Bunlardan birisinin ''AB ile ilişkiler'' konusunda Odalar Birliği'nin Brüksel nezdinde etkin lobi çalışmalarında bulunması olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ikincisinin ''ABD ile olan ticaretin'', üçüncüsünün de ''Türkiye'nin komşuları ile olan ticaretinin'' arttırılması olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Bu üç konuda yeni açılımlar sağlamak amacında olduklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, Odalar Birliği olarak Türkiye'yi doğu ve batı Karadeniz ile doğu ve batı akdeniz olmak üzere 9 ana bölgeye ayırdıklarını, bu bölgelerin sorunlarının çözümlenmesinin yanı sıra söz konusu bölgelerin komşuları ile ticari ilişkilerinin arttırılması konusunda neler yapılması gerektiğine ilişkin bir çalışma başlatttıklarını anlattı.

Yeni dönemde edilgen değil, etken olacaklarını, olayların arkasında gitmek yerine, önünde yer alacaklarını belirten Hisarcıklıoğlu, Türk özel sektörünün desteklenmesi, gelişmesi ve ileriye gitmesi için gerekenleri yapacaklarını kaydetti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!