TOBB: 22 kişilik kabine kurun

Güncelleme Tarihi:

TOBB: 22 kişilik kabine kurun
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2001 00:00


Şehriban OĞHAN, Çiğdem TOKER
Haberin Devamı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)'ne bağlı, sanayi odaları başkanları, bürokraside ve kabinede ‘‘acil değişiklik’’ istedi. Sanayiciler kabinenin 22 kişiye indirilmesi talebini iletirken, ‘‘Taze kana ve heyecana ihtiyaç var. Bunu biran önce yapmalısınız’’ dedi.

Önlem alınmadığı takdirde, Hükümete verdikleri desteği kesecekleri mesajını ileten sanayi odası başkanları, krizin çözümü için ABD'den Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Kemal Derviş'in çağrılmasını da eleştirdi. Oda başkanları, ‘‘Merkez Bankası başkanı ayrıldıktan üç saat sonra yerine yenisi atanmalıydı. Türkiye'de Merkez Bankası başkanlığı yapacak kimse kalmadı mı?’’ eleştirisini yönelttiler. Sanayi odası başkanları, ekonomideki sıkıntıları anında saptayıp hızlı önlem alabilecek bir Ekonomi Danışma Kurulu kurulmasını istedi.

TOBB'a bağlı, 11 sanayi odasının meclis ve yönetim kurulu başkanları, dün TOBB Başkanı Fuat Miras başkanlığında biraraya gelerek önce kendi aralarında görüş alışverişinde bulundular. Başkanlar daha sonra Başbakan Bülent Ecevit'i ziyaret ettiler. Yaklaşık birbuçuk saat süren toplantıya Başbakan yardımcıları Devlet Bahçeli, Mesut Yılmaz ve Hüsamettin Özkan da katıldı.

Sanayi Odaları Konsey Başkanı Kemal Çolakoğlu, güven ortamının yeniden sağlanabilmesi için, kabinede ve bürokraside değişiklik yapılması gerektiğini ilettiklerini açıkladı. Çolakoğlu, şöyle devam etti: ‘‘Ekonominin başbakana bağlı en üst düzeyde bir koordinasyon sağlayacak bir bakanlıkta toplanması, onun altında çok değerli tecrübeli bürokratlar tarafından bir ekonomi kadrosu oluşturulmalı. Bürokrat ve siyasi olmayan, siyasetten bir beklentisi bulunmayan, ekonomide tecrübeli, reel ve mali kesimi temsilcilerinin yer aldığı bir Kurul oluşmasını istedik.’’

TAZE KAN İHTİYACI

Basına kapalı olarak yapılan toplantıda, önce Miras, ardından da oda başkanları tek tek söz alarak şunları dile getirdi:

‘‘Hasar tesbiti yaptınız mı? Nerede hata yaptık sorusunu kendinize sordunuz mu? 28 milyar dolar döviz rezervi olan ülkeyi, 'nasıl döviz krizine getirdik?' sorusuna yanıt bulabildiniz mi? Bu soruların yanıtını almadan, size yeni destek vermekte zorlanacağız. Taze kana, taze heyecana ihtiyacımız var. Kimse sorumluluğu bir başkasının üstüne atmaya kalkmasın.’’

Oda başkanlarının konuşmalarının ardından Ecevit, ‘‘Bayramda biz de çalışacağız. Önerilerinizi kesinlikle değerlendireceğiz’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!