TMSF'nin görev zararı 14.3 katrilyon

Güncelleme Tarihi:

TMSFnin görev zararı 14.3 katrilyon
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2002 10:56

Batık bankaları bünyesine alan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) görev zararları 14.3 katrilyon liraya kadar ulaştı. Fon'un söz konusu bankalardan devraldığı batık kredi miktarı ise 4.1 katrilyon lira seviyesinde bulunuyor.

Haberin Devamı

TMSF'nin Mayıs 2002 sonu itibariyle bilançosu ile gelir tabloları açıklandı. IMF'ye yapılan tahhütler doğrultusunda açıklanan bilançoya göre henüz bünyesinde çözüm bekleyen beş banka daha bulunan TMSF'nin  görev zararları şimdiden 14.3 katrilyon liraya kadar yükseldi.

Görev zararlarının 8.1 katrilyon liralık bölümü Fon bünyesindeki bankalara verilen ihtiyatlardan, 6 katrilyon lirası ise daha önceden kesinleşen görev zarar zararlarından kaynaklanıyor.

Tasfiye halindeki ortaklıklar ve iştiraklerden kaynaklanan zararlar ise 455 trilyon lira seviyesinde bulunuyor. TMSF görev zararları için sadece 302 trilyon liralık karşılık ayırmış durumda bulunuyor. El konulan bankaların batık kredilerinin de büyük bölümü Fon büynesinde toplandı.

Fonun söz konusu bankalardan devraldığı batık kredi tutarı Mayıs 2002 sonu itibariyle 4.1 katrilyon lira düzeyinde bulunuyor. Aynı tarihte Fon bankalarında kalan batık kredi miktarı ise 150 trilyon lira seviyesinde bulunuyordu. Bu rakam Pamukbank'ın devralınmasıyla birlikte 800 trilyon liraya yakın bir büyüklük oluşturdu.

Haberin Devamı

TMSF, sattığı, tasfiye ettiği ya da halen bünyesinde tuttuğu bankalardan devralarak Tahsilat Dairesi'ne aktardığı batık kredilerin 200 trilyon liralık bölümünü ise borçlularla bir ödeme planına bağladı. TMSF, devraldığı batık kredilerin 3.8 katrilyon liralık bölümü için karşılık ayırdı.

HAZİNE'DEN ALINAN 21.2 KATRİLYON

TMSF'nin Mayıs 2002 sonu bilançosundaki kayıtlara göre, Hazine'nin şimdiye kadar Fon'a verdiği avans ve kredilerin toplam tutarı 21.2 katrilyon lira düzeyinde bulunuyor.

Aynı şekilde Fon'un Merkez Bankası'ndan kullandığı kısa vadeli avans tutarı da 1.4 katrilyon lira seviyesinde bulunuyor. Alınan bu avans ve krediler için Fon'un önemli bir faiz yükümlülüğü doğuyor.

Bu rakam Merkez bankasından kullanılan avans ve krediler için 28 trilyon lira Hazine'den alınanlar için se 2.7 katrilyon lira seviyesinde bulunuyor. Fonun, bu yılın ilk beş ayında gelir ve giderleri arasındaki fark ise 2 katrilyon lirayı buluyor. Fon'un giderleri, gelirlerinin 2 katrilyon lira daha fazla oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!