TMSF, Cine 5’i satışa çıkardı Aksoy’un son umudu Ashmore

Güncelleme Tarihi:

TMSF, Cine 5’i satışa çıkardı Aksoy’un son umudu Ashmore
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2008 00:00

Kısa süre önce "ödeme protokolüne uymadı" diye Cavit Çağlar’ın mallarını adım adım satma kararı alan TMSF, benzeri bir girişimi dün de İktisat Bankası’ndan doğan 1 milyar dolar borcu bulunan Erol Aksoy için başlattı. TMSF, başta Cine 5 TV olmak üzere Aksoy’un medya varlıklarını satışa çıkardı. Aksoy, Ashmore Group’tan kaynak sağlayıp, durumu kurtarmak için son görüşmeler yapıyor.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), batık İktisat Bankası’ndan doğan 1 milyar dolarlık borcunu ödeme doğrultusunda 9 Mayıs 2006’da protokol imzaladığı Erol Aksoy Grubu’ndan beklediği olumlu adımı göremeyince, başta Cine 5 TV olmak üzere, grubun medya varlıklarını satışa çıkarma kararı aldı. Uzun süredir Londra’da halka açık olan Ashmore Group adlı 1.6 milyar sterlinlik fonla görüşmeler yürüten Erol Aksoy ise, "son umut" gördüğü bu konuda ilerleme sağlamak üzere Londra’da son görüşmeleri yapma çabasına girdi.

TMSF DÜN DUYURDU: TMSF, Erol Aksoy Grubu’yla ilgili "satış kararı"nı dün yaptığı açıklamayla duyurdu. Açıklamada, Erol Aksoy Grubu’nun mal, hak ve varlıklarından Cine 5 TV, Supersport TV, Radyo Tek, Radyo 5, Radyo Cool, Gala TV, Radyo Nostalji, Show Radyo, Viva TV ile Viva Radyo’nun ticari ve iktisadi bütünlük olarak satılacağı belirtidi. Son teklif alma tarihinin 21 Mart 2008 olduğu vurgulandı.

FİYATLARI NE KADAR: Buna göre, Cine 5 TV ve Radyo 5 Ticari ve İktisadi Bütünlüğü 80 milyon dolar, Viva TV ve Viva Radyo Ticari ve İktisadi Bütünlüğü 8 milyon dolar muhammen bedelle 24 Mart 2008 tarihinde; Supersport TV Ticari ve İktisadi Bütünlüğü 500 bin dolar, Show Radyo Ticari ve İktisadi Bütünlüğü 15 milyon dolar, Radyo Nostalji Ticari ve İktisadi Bütünlüğü 200 bin dolar muhammen bedelle 25 Mart 2008 tarihinde; Radyo Tek Ticari ve İktisadi Bütünlüğü 25 bin dolar, Radyo Cool Ticari ve İktisadi Bütünlüğü 25 bin dolar ve Gala TV Ticari ve İktisadi Bütünlüğü 500 bin dolar muhammen bedelle 26 Mart 2008 tarihinde ihaleye çıkacak.

KAPALI ZARF, AÇIK ARTIRMA: Kapalı zarf ile teklif verme ve açık artırma usulü ile gerçekleştirilecek olan ihaleler, Fon Kurulu onayı ile sonuçlandırılacak. İhaleye ancak 3984 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat gereğince, radyo ve televizyon yayıncılığı, haberleşme, eğitim, kültür ve sanat amacıyla Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş, hisseleri nama yazılı anonim şirketler teklif verebilecek.

ANLAŞMASINI BEKLEDİLER: TMSF yönetimi, Erol Aksoy Grubu’nun bir süre önce, "Ashmore Group’la anlaşma yapıyorum, aktiflerimi ona devredeceğim, getireceğim parayla borcumu ödeme konusunda ciddi adım atacağım" deyince, bu konuda grubun patronu Erol Aksoy’a zaman tanıdı. Ancak, konuşulan sürede Erol Aksoy’un beklenen kaynağı bulmadığını gören TMSF, daha önce aldığı "varlıklarını satış kararı"nı dünden itibaren kamuoyuna duyurma yoluna gitti.

VERGİ BORCU DA VAR: TMSF’nin satışa çıkarma kararı aldığı Erol Aksoy Grubu varlıklarının 40-50 milyon dolar vergi borcunun da olduğu belirlendi. TMSF’nin söz konusu varlıkları toplam 105 milyon dolar dolayındaki muhammen bedelleriyle satması durumunda, kendisine ancak 60 milyon dolar dolayında para kalacak. Bu rakam, Erol Aksoy’un 1 milyar dolarlık borcunun çok uzağında kalacak.

Hangi varlığın muhammen bedeli ne kadar olacak

Cine 5 TV ve Radyo 5 Ticari ve İktisadi Bütünlüğü: 80 milyon dolar

Viva TV ve Viva Radyo Ticari ve İktisadi Bütünlüğü: 8 milyon dolar

Supersport TV Ticari ve İktisadi Bütünlüğü: 500 bin dolar

Show Radyo Ticari ve İktisadi Bütünlüğü: 15 milyon dolar

Radyo Nostalji Ticari ve İktisadi Bütünlüğü: 200 bin dolar

Radyo Tek Ticari ve İktisadi Bütünlüğü: 25 bin dolar

Radyo Cool Ticari ve İktisadi Bütünlüğü: 25 bin dolar

Gala TV Ticari ve İktisadi Bütünlüğü: 500 bin dolar

Aksoy: 200 milyon dolar getireceğimi düşünüyorum

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF), mallarını satışa çıkarma kararını Londra’da öğrenen Erol Aksoy, şunları söyledi: "10-11 Mart’ta Ashmode Group’la görüşmelerim var. TMSF’ye daha önce bu grupla yaptığım ön anlaşmayı içeren bir mektup vermiştim. O mektupta ’aktiflerimizi Ashmore Group’a satacağımız, TMSF’ye 200 milyon dolarlık bir ödeme yapacağımız’ yazılıydı. Yapacağımız görüşmelerde olumlu sonuç alacağımızı sanıyorum TMSF bize 15 Mart’a kadar süre tanırsa, bu konuda ilerleme sağlarız sanıyorum. Zaten TMSF yönetimi, bizim konudaki girişimlerimize olumlu bakıyordu."

Borcu tamamen kapanmazsa hapse girmesi söz konusu mu

TMSF’nin satışa çıkardığı Cine 5 dahil, tüm Erol Aksoy Grubu varlıkları, grubun 1 milyar dolarlık borçlarını kapatacak gibi görünmüyor. TMSF yetkilileri, "Erol Aksoy’un yüklü şekilde borcu sürerse, hapse girme riski var mı?" sorusuna, "O ayamalar geride kaldı. Bu durumda Erol Aksoy’un borcu ömür boyu sürer" yanıtı verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!