TMO buğdaya para arıyor

Güncelleme Tarihi:

TMO buğdaya para arıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

TMO buğdayı çiftçiden alabilmek için para arıyor. 200 trilyon lirası Ziraat Bankası'na ait olmak üzere, kamu bankalarına geçen yıldan yüklü borcu olan TMO, kaynak için başka imkanları zorlayacak.

TOPRAK Mahsulleri Ofisi (TMO), taban fiyatı bugün açıklanacak olan hububatı üreticilerden satın alabilmek için para arıyor. Ziraat Bankası'na anapara ve faizleriyle birlikte geçen yıldan 200 trilyon lira borcu olan TMO, ihtiyacı olan finansmanı kamu bankaları dışındaki kaynaklardan zorlayacak. Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay, Bakanlar Kurulu'nda dün yüzde 51 artış öngörülen hububat destekleme alım fiyatı için, ‘‘Enflasyonla mücadele şartları içinde kaldık’’ dedi.

Yetkililer, TMO'nun Ziraat Bankası'na olan 200 trilyon lira dışında diğer kamu bankalarına da yüklü borcu bulunduğunu belirterek, ‘‘Ofis, bu borcuyla kamu bankalarının kapısın çalamaz. Kendi imkanlarının yanısıra, dış kredi olanaklarını da zorlayacak’’ dediler. Kamu kuruluşlarının finansmanının geri dönmemesi nedeniyle güç günler geçiren Ziraat Bankası yetkilileri ise, ‘‘200 trilyon lira son kuruşuna kadar ödenmeden, yeni bir finansman kararnamesi çıkarılmaması lazım’’ uyarısını yaptı.

Kuraklık nedeniyle hububat rekoltesinin, bu yıl düşük gerçekleşeceğini belirten yetkililer, geçen yıl 21 milyon ton olan rekoltenin, bu yıl 17 milyon ton civarında beklendiğini kaydetti. TMO'nun, rekoltenin ne kadarını satın alacağının, ancak Hükümet'ni açıklayacağı taban fiyatından sonra belli olacağını vurgulayan yetkililer, şunları söyledi:

‘‘Geçen yıl buğday taban fiyatı 53 bin liraydı. Hazine, bu yılki fiyatın deflatör oranında arttırılmasını istiyor. Makroekonomik göstergeler revize edilmezse bu da 76 bin 500 liraya yaklaşıyor.’’

Tekel'den sorumlu Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, devletin tütün üreticisine 100 trilyon lira borcu olduğunu açıklayarak, ‘‘Ağustos ayına kadar tek kuruş borcumuzun kalmaması için talimat verdim’’ dedi.

Yücelen, Tekel'in görev zararını alamaması nedeniyle zor günler geçirdiğini belirterek, ‘‘Üreticiye ödeme güçlüğümüz olduğu doğru. Ama, Ağustos sonuna kadar, üreticiye bütün borcumuz ödenecek’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!