TK: Paniklemeyin, kaçak cep mesajlarını dikkatli okuyun

Güncelleme Tarihi:

TK: Paniklemeyin, kaçak cep mesajlarını dikkatli okuyun
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2005 00:00

Kaçak ve kayıtdışı cep telefonlarının kayda alınması için tanınan süre azalırken, Telekomünikasyon Kurumu (TK) operatörlerin kayıt dışı telefonlar için gönderdiği mesajlarla ilgili ‘dikkatli okuyun‘ uyarısı yaptı. TK Başkan Yardımcısı Mustafa Alkan, ‘Kargaşa, operatörlerden gelen mesajların dikkatli okunmamasından kaynaklanıyor’ dedi.

TELEKOMÜNİKASYON Kurumu, kayıt dışı cep telefonlarının kayıt altına alınması için GSM operatörlerinin gönderdiği mesajların aboneler tarafından dikkatli okunması uyarısında bulundu. Telekomünikasyon Kurumu Başkan Yardımcısı Mustafa Alkan, ‘Kayıt altına alınacak cihazın IMEI numarası mesajla gönderiliyor. Aboneler gelen mesajları son derece dikkatli ve titiz okusunlar. Buna göre kayıt yaptırsınlar’ dedi. Alkan, kayıt dışı telefonların kayıt altına alınmasıyla ilgili kanunun, ’uygulaması zor ve zamanı kısıtlı’ bir kanun olduğunu belirterek, bu kadar kısa sürede çok sağlıklı ve hatasız bir düzenlemeyi gerçekleştirmenin imkansız olduğunu ifade etti. Kurumun, bunun için olağanüstü bir gayret gösterdiğini kaydeden Alkan, kayıt işlemlerini kısa sürede ve aboneleri mağdur etmeden çözebilmek için ciddi çalışmalar yaptıklarını, her türlü alternatifi dikkate alarak uygulamaya geçildiğini söyledi. Alkan, ‘Gelinen nokta, bütün bu olumsuzluklara rağmen en iyisi ve en doğrusu olabilecek bir düzenleme ve uygulamadır’ dedi.

FARKLI İÇERİK: Alkan, operatörlerin her birisinin kayıt dışı telefonlara neden farklı mesajlar gönderdiğine ilişkin soruyu yanıtlarken, daha önce standart bir mesaj üzerinde yoğunlaşıldığını, buna göre abonelerin kayıt merkezlerinde kayıt yaptırmaları gerekeceğini, ancak büyük sıkıntılar doğuracağı gerekçesiyle bu uygulamadan vazgeçildiğini kaydetti. Uygulamayı kolaylaştırabilmek için ‘otomatik mesaj’ çözümüne karar verildiğini ifade eden Alkan, her abonenin çözümünün farklı olacağı için mesaj içeriğinin de farklı olmasında Kurumun bir mahsur görmediğini belirtti. Alkan, şöyle devam etti:

3 KART TAKANLAR: ‘Kurum olarak bunda hiçbir mahsur görmedik. Tam aksine, her operatör kendi sistemi içinde en sağlıklı kayıt altına alma işlemini nasıl yapacaksa, onu içeren bir mesajı göndermesi son derece doğru bir yaklaşımdı. Dolayısıyla bu anlamda serbest bıraktık. Operatörlerin gönderdiği mesajlara bakıldığında, özünde mesajı alan kişi hiçbir şey yapmadan cihazını kayıt altına aldırmaya yönelik bir düzenleme gelişti. Kimi hediye puanı, kimi kendisi karşılıyor. Müşterilerini en az şekilde mağdur edecek şekilde çözümler geliştirdiler. Kargaşa şundan kaynaklanıyor: Kayıt dışı olan bir makineye 3 operatörün kartını da takabiliyoruz. Bu durumda 3 operatörden de mesaj gelme ihtimalini artırmış oluyoruz. Dolayısıyla abone burada bir kargaşa yaşıyor. (3 hattıma da mesaj geldi, ben hangisini tercih edeceğim) diyor. Yapması gereken: Hangisi işine geliyorsa onu seçmektir. Hepsini de seçebilir, bunda hiçbir engel yok. Operatörler, kendi içlerinde eşleştirmek suretiyle mükerrerlikleri zaten ortadan kaldırıyor. Bu nedenle abone 3 operatör için de kayıt parası vermeyecektir.’

Artık bir de ‘kaçak cep kuyruğumuz’ var

TÜRKİYE’de görmeye alışık olduğumuz vatandaşın kuyruk çilesine, kayıt dışı gözüken cep telefonlarının kayıt altına alınması kuyruğu da eklendi. Telefonlarını kaydettirmek isteyen aboneler, GSM bayilerinde sıra oluşturdu. Telekomünikasyon Kurumu, kaçak ve çalıntı cep telefonunun önlenmesi için 14 Aralık’tan itibaren kayıt dışı olanları görüşmeye kapatma kararı aldı. Bu tarihe kadar kullanıcıların cep telefonlarının IMEI numarasından kontrol edip, kayıtlı olmayanların kaydettirilmesi istendi. Bu amaçla tanınan sürenin yaklaşması üzerine cep telefonu bayilerinde bu kez kayıt sırası görülmeye başlandı. Cep telefonlarına kaçak mesajı gelen vatandaşlar, soluğu bayilerde aldı. Kayıt sırasında bekleyen abonelerden fatura ibraz edenlerin işlemi ücretsiz yapılırken, fatura gösteremeyenler 5 YTL ödeyerek kayıt yaptırıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!