TİSK sigorta pirimlerinde indirim bekliyor

Güncelleme Tarihi:

TİSK sigorta pirimlerinde indirim bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2006 10:30

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, bütçe görüşmelerindeki açıklamalarından sonra sigorta primlerinde indirim beklentilerini artırdığını belirtti.

Haberin Devamı

TİSK'ten yapılan açıklamada, hükümetin, “kayıt dışılık azaldıkça sigorta prim oranlarında indirime gidilmesi” prensibini benimsediğine işaret edildi.

Açıklamada, Bakan Unakıtan'ın, “kayıt dışılık oranının yüzde 33,7'den yüzde 25,5'e indiği” yönündeki açıklamasının, daha önceki açıklamalar doğrultusunda sigorta primlerinde indirim olarak yansıtılması gerektiği belirtildi.

Sosyal güvenlik primlerinin istihdam üzerindeki yükünün dayanılmaz boyutlara gelmesi nedeniyle istihdam oranının 2000 yılının gerisinde kaldığına işaret edilen açıklamada, bu nedenle işsizlikle mücadelede kayda değer mesafe alınamadığı vurgulandı.

Sigorta prim yükünün, ortalama net ücretin yüzde 55'i büyüklüğüne ulaştığına dikkat çekilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

“Hükümet yetkilileri, kayıt dışılık oranının azalmasına paralel olarak sigorta prim oranlarının düşürüleceğini beyan etmiştir. Hükümetimizin bu yaklaşımı 9. Kalkınma Planı'nda, 'vergi tabanının genişlemesi ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele sonucunda oluşacak ilave kaynaklar, işlem vergileri başta olmak üzere vergi oranlarının ve sosyal güvenlik primlerinin indiriminde kullanılacaktır' tabiri ile ifade edilmiştir.

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 29 Kasımda TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2007 Bütçesi konusunda yaptığı konuşmada, Gelir İdaresi Başkanlığının çalışmalarına göre, Türkiye'deki kayıt dışılık oranının 2002'de yüzde 33,7 iken, 2005'te yüzde 25,5'e indiğini belirtmiştir.

Maliye Bakanı'nın bu beyanı, sosyal güvenlik prim oranlarında indirim yapılmasıyla ilgili toplumsal beklentileri artırmıştır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!