TİSK: Devlet tüketiyor özel sektör yatırım yapıyor

Güncelleme Tarihi:

TİSK: Devlet tüketiyor özel sektör yatırım yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2006 11:47

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), kamunun tüketim harcamalarının bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 41.2'yle rekor seviyede artarken, yatırım harcamalarının yüzde 11.3 oranında azaldığını, özel sektör yatırım harcamalarının ise yüzde 14.8 artarak 10.7 milyar YTL’ye çıktığına dikkat çekerek "Devlet tüketirken, özel sektör yatırım yapıyor" görüşünü savundu.

TİSK'ten yapılan açıklamada, Türkiye’nin mayıs-haziran aylarında yaşanan dalgalanmalara rağmen yılı yüzde 6-7 civarında yüksek bir büyüme oranıyla kapatabileceği belirtildi. 2006 yılının ikinci çeyreğiyle 2005 yılının ikinci çeyreği karşılaştırıldığında ekonomide benzer eğilimlerin devam ettiğinin görüleceği bildirildi.

TARIM UYGULAMALARI KAYIT DIŞILIĞI KÖRÜKLÜYOR

Çözülüş devam eden tarım sektörünün yılın ikinci çeyreğinde reel olarak yüzde 1.1 küçüldüğüne dikkat çeken TİSK, "Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı"yla uygulamaya konulan tarım sektörünün GSMH içindeki payını düşürmeye yönelik uygulamaların mevcut haliyle işgücü piyasasında işsizliğin ve kayıt dışı sektörün artmasına neden olduğunu ileri sürdü.

ENERJİ VE İŞGÜCÜ

Sanayi sektöründeki büyüme oranının yüzde 10.5 düzeyinde ve GSMH’daki payının yüzde 33.1’e ulaştığı kaydedilen açıklamada, büyümenin motorunun imalat sanayi olduğu belirtildi. Geçen yılın aynı döneminde yüzde 3.2 olan imalat sanayindeki büyüme oranının bu yıl yüzde 10.7 olduğu vurgulandı. Artan maliyetlere ve kar oranlarındaki düşüşe rağmen imalat sanayinde işverenlerin büyüme yönündeki dirençlerini muhafaza ettiği ifade edilen açıklamada, "Bu direncin kalıcı olabilmesi için hükümetin özellikle enerji ve işgücü maliyetlerini aşağıya çekecek önlemleri kısa sürede alması gerekmektedir" değerlendirmesi yapıldı.

İNŞAAT CARİ AÇIĞI OLUMSUZ ETKİLER

İnşaat sektörünün büyüme hızındaki yavaşlamaya karşın GSMH içindeki payının yüzde 4.3'ten yüzde 4.5'e yükseldiğine işaret edilen açıklamada, "İnşaat sektörünün istihdam açısından işsizliği azaltan bir işlevi olmasına karşın, dış ticarete konu olmayan bir sektör olması nedeniyle uzun dönemde uygulanan finansman yöntemleri nedeniyle cari açık üzerinde olumsuz bir etki dahi yaratabilecektir" uyarısında bulunuldu.

İthalat vergileri geçen yıl yüzde 8.8 artarak GSMH’da yüzde 7.3’lük bir pay alması ve bu yıl yüzde 13.3 artarak payını yüzde 7.6’ya çıkarmasıyla ilgili olarak, "Bu durum büyümenin cari açık ile birlikte yürüdüğünün açık bir kanıtı niteliğindedir" denildi.

Harcama yöntemiyle GSYİH’ya bakıldığında büyümenin motorunun yurtiçi özel tüketim harcamaları olduğunun görüldüğü belirtilen açıklamada, özel tüketim harcamalarının geçen yılın ikinci çeyreğinde reel olarak yüzde 3.9 büyüyerek GSYİH’daki payının yüzde 62.2, 2006 yılının aynı çeyreğinde ise yüzde 10.1 büyüyerek yüzde 63.7’lik bir paya sahip olduğuna işaret edildi. Bu gelişimin doğal olarak yine cari açığın artmasında temel bir etken olduğu hatırlatıldı.

KAMU KEMER SIKMADA BAŞARISIZ

2005 yılından farklı olarak 2006 yılında devletin tüketim harcamalarının hızlı bir şekilde arttığına dikkat çeken TİSK, geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 4’lük bir büyüme gösteren devletin tüketim harcamalarının bu yılın aynı çeyreğinde yüzde 18.0 düzeyinde büyüdüğü kaydedildi. İlginç olanın ise bu artışın ücret artışlarından değil kamunun mal ve hizmet alımlarından kaynaklanması olduğu saptaması yapılan açıklamada, bu kalemin geçen yıl bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8.3 artarken, bu yıl ki artış oranının yüzde 41.2 olduğuna işaret edildi. Bu da kamunun kemer sıkmada yeterince başarılı olamadığını göstermektedir.

Yatırım harcamalarının bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 10.9 arttığına dikkat çekilen açıklamada, geçen yılki artış oranının yüzde 20 olduğu hatırlatıldı. 2005 yılında kamunun yatırım harcamalarının yüzde 30.2 artarak toplam yatırım harcamalarının yüzde 14.7’sini oluşturduğu, bu yıl ise yatırım harcamalarının reel olarak yüzde 11.1 azaldığı ve toplam yatırım harcamaları içindeki payının da yüzde 11.7’ye indiği anlatıldı. Özel sektörün yatırım harcamalarının geçen yılın aynı döneminde yüzde 18.4 artarken, bu oranının, bu yıl yüzde 14.8 olduğu belirtilen açıklamada, "Buradan yola çıkarak kamu tüketirken özel sektörün yatırım yaptığını söyleyebiliriz” değerlendirmesi yapıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!