TInyhouse hayali kuranlara 10 altın tavsiye... ‘Gerçek bir hayat hikâyesinden alınmıştır’

Güncelleme Tarihi:

TInyhouse hayali kuranlara 10 altın tavsiye... ‘Gerçek bir hayat hikâyesinden alınmıştır’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2023 07:00

Son dönemde, başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde yaşayan birçok kişi tinyhouse sahibi olma hayalinin peşinden koşuyor. Deprem korkusu yaşayanların, büyükşehirlerin yıpratıcı ortamından uzaklaşmak isteyenlerin hem aklında hem dilinde, “Bir arsa alayım, üzerine plakalı bir tinyhouse koyayım, keyfime bakayım” cümlesi var. Peki bu iş bu kadar basit mi? İşte bunun cevabını uluslararası bir şirketin Türkiye temsilciliğinde çalışan Erdinç Karataş ve eşi Gülnur Hanım’ın deneyimlerinden öğreneceğiz...

Haberin Devamı

İstanbul’dan kaçmak ya da hangi şehirden olursa olsun doğanın kucağında basit, küçük bir yaşam kurmak... Artan gayrimenkul fiyatlarından sonra bunu gerçekleştirmenin ucuz yollarından biri tinyhouse sahibi olmak gibi gelebilir. Bu daha az tükettiğiniz, sadeleştiğiniz bir yaşam hayalinin kısa yoluymuş gibi de görünebilir. Peki bir tinyhouse sahibi olmak ve onunla yaşamak gerçekten bu kadar basit mi? Kafalarda çok soru var. ‘Bir bilene sorsak da anlatsa’ derken karşımıza müthiş bir ‘gerçek hayat hikâyesi’ çıktı.

TInyhouse hayali kuranlara 10 altın tavsiye... ‘Gerçek bir hayat hikâyesinden alınmıştır’

Uluslararası bir şirketin Türkiye temsilcilğinde çalışan Erdinç Karataş, eşi Gülnur Hanım’la birlikte tam da bu hayali gerçeğe dönüştürdü. Pandemi sonrası hayatımıza giren uzaktan çalışma şartlarını da fırsat görerek, Kuzey Ege’de bir arsa aldı. Üzerine tinyhouse koydu. Ufak çaplı tarım yapmak için de işe koyuldu.

Haberin Devamı

Ve bu süreçte yaşadığı sorunları, tercih yaparken dikkat edilmesi gereken tüm ayrıntıları, kendi deneyimlerinden yola çıkarak Hürriyet okurları için anlattı…

TInyhouse hayali kuranlara 10 altın tavsiye... ‘Gerçek bir hayat hikâyesinden alınmıştır’
Erdinç Karataş - Gülnur Hanım

1- ARSA TERCİHİNE DİKKAT

Satın alacağınız arsanın kadastral yola cephesi olması tinyhouse kurmak için çok önemli. Çünkü tinyhouse’unuzu arsanıza bir araç ile çekerek yerleştirmek ciddi mesele. Böyle bir yola ihtiyacınız var. Yol durumunu parsel sorgulama uygulamasından kontrol edip ona göre karar verin.

2- SUYA NASIL ULAŞACAKSINIZ

Yaşam alanınızda yeraltı suyu veya DSİ’nin su altyapısının olmasına dikkat edin. DSİ’nin altyapısı yoksa öncelikle arsayı aldığınız bölgede devletin yeni sondaj açma ruhsatı verip vermediğini araştırın. Bu  bilgi il / ilçe tarım müdürlüklerinden öğreniliyor. Yeni sondaj açma izninin verildiği senaryoda size tavsiyem şu; arsayı satın alma işlemini gerçekleştirmeden önce mutlaka bir jeoloji mühendisi ile anlaşarak yeraltı suyu etüt raporu alın. Aynı alan içerisinde özellikle tarım da yapmayı düşünüyorsanız, su çok hayati. Sadece yaşam alanı düşünüyorsanız taşıma su ile bu ihtiyacı gidermeyi deneyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Sondaj sonrası yeraltı suyu kullanım ruhsatınızı yine tarım il /ilçe müdürlüklerinden alabiliyorsunuz. Bu ruhsat ile beraber tarımsal sulama elektrik aboneliği başvurunuzu da gerçekleştirebilirsiniz.

TInyhouse hayali kuranlara 10 altın tavsiye... ‘Gerçek bir hayat hikâyesinden alınmıştır’

3- ELEKTRİK HATTI NEREDEN GEÇİYOR

Sahip olduğunuz arsanın en yakın alçak gerilim hattına en fazla bir kilometre mesafede olması bir diğer ayrıntı. Kadastral yola cephesi olan arsanın önemi burada tekrar karşımıza çıkıyor. Çünkü elektrik dağıtım şirketinin arsanıza gelecek hat için vermiş olduğu direk koordinatları başkasına ait arsanın sınırına denk gelebilir. Bu durumda elektrik dağıtım şirketi sizden muvafakatname yazısı getirmenizi istiyor. İşte bu süreç başınızı ciddi şekilde ağrıtabilir. Çünkü izin istediğiniz arsa sahibi bu belge için sizden fahiş bir tutar talep edebilir veya arsasını size satmaya çalışabilir. Bu tür mücadelelere hazırlıklı olun.

Haberin Devamı

4- ARSANIZIN SINIRLARINI BELİRLEYİN

Arsayı aldıktan sonra bir harita mühendisiyle anlaşarak, arsanızın sınırlarını belirlemenizde büyük fayda var. Bu işlem, arsa komşularınızın sizin sınırlarınıza girip girmediğini anlamanıza yardımcı olur. Sınır hatlarınız netleşince arsanın etrafını telle çevirmeniz daha kolay olacaktır.

5- DOĞRU EVİ NASIL ALACAĞIZ

Şunu baştan söyleyelim; biz 2021 yılında satın aldığımızda tinyhouse üreten şirket sayısı bir elin parmaklarını geçmiyordu. Ancak günümüzde onlarca şirket var. Gerçekçi olmak gerekirse; mevcut piyasa şartlarında 450–500 bin TL + KDV fiyat bandı altında aldığınız tinyhouse’ların yaşam kalitesi standartlarının altında kalması büyük ihtimal. Bu tutarların ülkemizin mevcut koşullarında birçok insan için çok yüksek olduğu aşikâr. Ancak araştırdığınızda özel ve devlet bankalarının karavan / çekme karavan kredileri olduğunu göreceksiniz. Bunlara başvurarak şansınızı deneyebilirsiniz. Yukarıda verdiğim rakamların altında kalan bir tinyhouse size izolasyon, dış cephe kaplama kalitesi, elektrik–su tesisatları gibi konularda sıkıntı yaratabiliyor.

Haberin Devamı

TInyhouse hayali kuranlara 10 altın tavsiye... ‘Gerçek bir hayat hikâyesinden alınmıştır’

6- ALMADAN ÖNCE GİDİN DENEYİN

Satın alma yapmadan önce bir tinyhouse otel veya ev deneyimi yaşamınızı tavsiye ederim. Zira kalite ve tasarım konusunda çeşitli seçeneklerle karşılaşacaksınız. Böylece yatak odasının üst katta olduğu loft veya tek kat kullanım gibi farklılıklara daha kolay karar verebilirsiniz.

7- EVİ NASIL YERLEŞTİRELİM

Arsanızı ve tinyhouse’unuzu aldıktan sonra, sıra geliyor evinizi arsaya yerleştirme sürecine. Burada nakliye genelde üreticinin sunduğu ‘ekstra ücretli’ bir hizmet olabiliyor. Bunun dışında siz de 4x4 veya dengi bir araçla evinizi arsanıza taşıyabilirsiniz. Arsanızın kadastral yolu toprak yol ise o yolun başlangıcından arsanın içine kadar evi çekecek bir traktör temin etmeniz şart. Tinyhouselar konumlanacakları yere geldiğinde iki ucunda bulunan dört ayağın üzerinde sabitleniyor. Toprak zeminde batma olmaması için evinizi koyacağınız yerin zeminini bir iş makinesiyle düzelttirip, bastırıp sertleştirdikten sonra çakıl dökmeniz çok önemli. İmarsız arsalarda beton dökmek yasak olduğu için yere sermiş olduğunuz çakıl ile tinyhouse’un sabitleme ayakları arasına mermer plakalar koymanız sağlıklı olacaktır. Eğer arsanız veya çevreniz eğimli ise evin konumunu belirlerken yağmur suyu akış yönlerine mutlaka dikkat edin. Fosseptik çukurunu ise evden en az 5 metre uzağa kazdırmanız gerekir. Dilerseniz pis su tankı da işinizi görüyor. Tabi bu noktada pis su tankında biriken atık suyu, kirli suya çeviren doğal çözümleri araştırmanız gerekir.

Haberin Devamı

8- NE KADAR DOLAP O KADAR RAHATLIK

Tinyhouse sizi küçük bir alanda yaşama götürdüğü için, evin dolap ve depolama alanlarının önemi büyük oluyor. Yaptırdığınız tasarımda buna dikkat etmenizi öneririm. Belki istediğiniz her eşyayı oraya taşıyamıyorsunuz ancak sizi eşya yükünden kurtardığı için ilerde bunu bir avantaj olarak görüyorsunuz.  Diğer artısı temizliğe ayırdığınız zaman kısalıyor. Ama Türk kültürünün getirdiği yatılı misafir kabul etmede sorun yaşanıyor. Eğer böyle bir hayaliniz varsa bu evlerin maksimum üç-dört kişilik olduğunu hatırlatalım.

9- BİZ KLİMAYI TERCİH ETTİK

Tinyhouse çabuk ısınıyor ve çabuk soğuyor. Isıtma veya soğutma için üretici firma farklı seçenekler sunuyor. Biz en pratik yöntem görünen klimayı seçtik. Bu sayede evimizi hem kışın hem yazın rahatlıkla kullanabiliyoruz.

10- PERGOLA ÇOK FAYDALI

Evinizin önüne yaptıracağınız bir pergola gündüz çok güneşten, evinizin fazla ısınmasından veya yağmur altında kalmaktan sizi koruyor. Pergola altına koyacağınız bir bahçe mobilyası ile evinizin dışında günü geçirebilirsiniz. Zaten tinyhouse sizi evin dışında vakit geçirmeye teşvik eden bir tasarım. Bu yüzden yapacağınız küçük bir bahçe veya bostan, salıncakta ağacın altında okuduğunuz bir kitap, akşamüstü dostlarınızda bahçenizde yediğiniz bir yemek sizi çok keyiflendiriyor.

TInyhouse hayali kuranlara 10 altın tavsiye... ‘Gerçek bir hayat hikâyesinden alınmıştır’

SONUÇ: YEPYENİ VE GERÇEKTEN GÜZEL BİR HAYAT

BİZ kendi yaşam alanımızı kurarken Kuzey Ege’yi seçtik ve arsada yaşadığımız onca problemden sonra çok keyifli bir yaşam alanına sahip olduk. Öncelikle doğanın kucağında nefes almak, çok çeşitli hayvan ve bitkiyle iç içe yaşamak harika bir deneyim oldu. Daha önceden bu kadar yakınımızda sincap, tilki, baykuş, kaplumbağa veya bir domuz ailesi görmek pek mümkün değildi. Köylülerin alışık olduğu ama bizim hayranlıkla izlediğimiz manzaralar bunlar. Ayrıca temiz havanın uyku kalitenize olan etkisi gerçekmiş. Gün doğumunda uyanmak ve sabahın ilk ışıklarında doğanın tüm renklerini görmek bizi büyülüyor. Yaşamaya başladıktan sonra, yukarıda size kolayca anlattığımız ancak bizi maddi ve fiziki yönden oldukça yoran bu sürece değdiğini anladık. Orada yaşamak büyük şehirle kıyasladığınızda aylık giderlerimizi neredeyse yarı yarıya azalttı. Tabii büyük şehirde avantaj olan kapıya teslim alışverişlerden burada faydalanamadığımız için, her şeyi kendi evimizin mutfağında yapıyoruz.

Son olarak deprem ülkesinde yaşadığımızı maalesef büyük acılarla tekrar ve umarız son kez hatırlamış olduk. Profesyonel çalışma hayatına atıldığımızdan beri aile büyüklerimiz ve çevremizden sıklıkla duyduğumuz nasihat ‘kendi evini al’ oldu. Bu şartlarda tinyhouse hem insan hayatına hem de doğaya saygılı, en uygun yaşam biçimi haline geldi. Emlak zengini de olsanız maalesef bizim gibi deprem ülkelerinde yıllarca alın teri akıtarak edindiğiniz servetiniz bir dakikada yok olabiliyor. Tabi en sevdiklerinizi kaybetmenin yanında bunun hiçbir değeri yok. Doğru adımlar atarak, doğru insanlarla karşılaşarak, herkesin sevdikleriyle, sağlıkla huzurlu ve mutlu zamanlar geçirmesini dileriz.

BAKMADAN GEÇME!