TİM: Afrika açılımı ihracatı uçuracak

Güncelleme Tarihi:

TİM: Afrika açılımı ihracatı uçuracak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2009 15:37

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Dünyadaki son gelişmeler bizleri pazarlarımızda değişikliğe zorladı. Afrika bu bağlamda en önemli yeni pazarlardan biri olacak” dedi.

Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral da “ Afrika’da ticaret ve yatırım için çok büyük fırsatlar var. Orası Türk işadamları için ciddi bir nefes alma alanı olacak” diye konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Afrika’ya yaptığı ziyareti ve ziyaret sonrasında bölgeye yönelik planlanan çalışmaları düzenledikleri toplantıyla kamuoyuna açıkladı. Toplantıya, TİM Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu ve TUSKON Genel Sekreteri Mustafa Günay da katıldı.

TİM Başkanı Büyükekşi, ziyaretlere 120 firmanın katıldığını belirtirken, Afrika’nın, Türkiye’nin yeni hedef pazarlarından biri olduğunu vurguladı. “Dünyadaki son gelişmeler bizleri pazarlarımızda değişikliğe zorladı. Afrika bu bağlamda en önemli yeni pazarlardan biri olacak” diye konuşan Büyükekşi, 2007 yılında 5.97 milyar dolar olan toplam Afrika ihracatının, 2008 yılında yüzde 51.6 artarak 9.062 milyar dolara ulaştığını hatırlattı. Büyükekşi, “ Türkiye’nin genel ihracat artış oranı yüzde 21 iken Afrika’ya olan ihracatın bu oranın 2 katından fazla olması, Afrika’nın önemini gösteriyor. Cumhurbaşkanımızın ihracatçılarla birlikte olması sorunların çözümünü çok daha hızlandırıyor. Yeni pazarlara ulaşma noktasında bize olan katkıları için kendisine bir kez daha teşekkür ediyoruz” dedi.

AFRİKA’DA HEDEF HER ÜLKEYE MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

2009 yılında gelişmiş ülkelerde büyümenin hep negatif olacağının öngörüldüğünü, yeni pazarlar olarak adlandırılan gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 3-8 arasında büyüme beklendiğini söyleyen Büyükekşi, ihracatın da bu bölgelere yönelik yine aynı oranlarda artacağını belirtti.

Büyükekşi, “Kenya’ya olan ihracatımız 2007 yılında 98 milyon dolarken, 2008 yılında yüzde 140 artışla 235 milyon dolar oldu. Tanzanya ihracatımız ise 2007’de 30.2 milyon dolardan, 2008’de yüzde 74 artışla 52.6 milyon dolara ulaştı. Hedefimiz Afrika’da her ülkeye en az 1 milyar dolar ihracat. Bu rakamlar yolumuzun uzun olduğunun göstergesi” diye konuştu.

Büyükekşi, TİM olarak THY ile de işbirliği içinde olduklarını ve önümüzdeki dönemde Afrika’ya direkt uçuşlara Senegal’in de ekleneceğini sözlerine ekledi.

“AFRİKA ZİYARETİ TARİHİ BİR GEZİYDİ”

TUSKON Başkanı Rızanur Meral de Cumhurbaşkanı Gül ile yaptıkları ziyareti, “tarihi bir geziydi” diye tanımladı.

Kenya ve Tanzanya’nın, Doğu Afrika’nın en büyük limanlarına sahip oldukları için tercih edildiklerini söyleyen Meral, “Türkiye oralarda tanınmıyordu, şimdi gündeme oturdu. Bölgede insanlar ihtiyaçlarını ithalatla karşılıyorlar. Afrika’da ticaret ve yatırım için çok büyük fırsatlar var. Orası Türk işadamları için ciddi bir nefes alma alanı olacak” dedi. Bölgedeki ticari ilişkilerde ülkelerarası resmi kurumların ilişkilerinin de büyük önem taşıdığını ve devlet, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının ortak çalışmasıyla büyük bir adım atıldığını vurgulayan Meral, Cumhurbaşkanımızın olduğu gezilerde, işadamları 5 yılda alacağı yolu 1 günde alıyor” diye konuştu.

YAKLAŞIK 500 MİLYON DOLARLIK BAĞLANTI KURULDU

TİM Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu Türk firmalarının 2 günde yaklaşık 500 milyon dolarlık bağlantı kurduğunu vurgularken; TUSKON Genel Sekreteri Mustafa Günay da Kenya ve Tanzanya’da hafta sonu insanların çok az çalıştığını hatırlatarak, “ Her iki ülkede de yüzlerce iş adamı hafta sonu ve çok erken saatte olmasına rağmen görüşmelere katıldı. Bu ülkemize verilen önemin göstergesidir” dedi.

Kenya ve Tanzanya gezisinde iş bağlantıları kuran firmalardan ALKE İnşaat askeri konut yapımı, ESİM İletişim 55 milyon dolarlık hastane yatırımı, FERMAK 78km’lik yol inşaatı, KALE Kalıp savunma sanayii yatırımı gerçekleştirdi. Boydak, HES Kablo, İstikbal Mobilya, Çarkıt Kablo, Süzer, Görüş, GES Elektronik gibi firmalardan bazıları distribütörlük anlaşmaları yaptı. Tavuk üretim tesisi, güvenlik, medikal malzeme, tekstil ve konfeksiyon, mobilya fabrikası, inşaat ve otelcilik alanlarında da çeşitli anlaşmalar gerçekleştirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!