Ticaretin finansmanına yeni model

Güncelleme Tarihi:

Ticaretin finansmanına yeni model
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2017 22:43

Yeni uygulanmaya başlayan tedarik zinciri finansmanı, otomobilden tekstile, perakendeden teknolojiye birçok alanda büyük ilgi görünce faktoringciler, bayi finansman modelini de geliştirip ticaret zinciri finansmanına geçecek.

Haberin Devamı

2016 yılını 123 milyar TL işlem hacmi ile kapatan faktoring şirketleri, 2017’de başta tedarik zinciri finansmanın olmak üzere ihracat faktoringine odaklanacak. Son dönemde tahsilat vadelerinin uzaması ve alacakta yaşanan sorunlar nedeniyle faktoring şirketlerinin yeni geliştirdiği tedarik zinciri finansmanı, çok sayıda tedarikçi ile çalışan büyük şirketler tarafından ilgi gördü. Otomobilden tekstile, perakendeden teknolojiye, beyaz eşyaya kadar birçok alanda şirketler tedarikçileri için finansman modeli uygulamaya başlayınca, faktoringciler de yeni ürünü geliştirmek için düğmeye bastı.

Sektör temsilcileri, bir süredir yoğun talep gören tedarik finansmanını teknolojik bir platformda müşterilere sunacaklarını belirterek, “Bu çalışmaya bayi finansman modeli de eklenerek, tam bir ticaret zinciri finansmanına kavuşturmak için hukuki altyapı çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar bittiğinde sektörün çok önemli atılım yapmasını bekliyoruz. Bu anlamda, 2017’de ticaretin finansmanı, açık hesap işlemlerin finansmanı ve tedarikçi zinciri finansmanı çok duyacağımız kavramlar olacak” diyor.

Haberin Devamı

Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkan Vekili ve TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar, faktoring sektöründe 2016 yılında işlem hacminin yüzde 3 artışla 122.7 milyon TL, reel sektöre sağlanan finansmanın da yüzde 24.2 artışla 31 milyar TL olduğunu söyledi.

2016 FAKTORİNG PAZARI

İŞLEM HACMİ

123 milyon TL

REEL SEKTÖRE SAĞLANAN FİNANSMAN

31 milyar TL

FAKTORİNG AKTİF BÜYÜKLÜĞÜ

33 milyar TL

FAKTORİNGDEN YARARLANAN ŞİRKET SAYISI

100 bin

İHRACAT FAKTORİNGİNE TALEP ARTIYOR

GARANTİ Faktoring Genel Müdürü Hulki Kara, ihracat faktoringinin 2017’de de büyüyeceğini, Türkiye’de potansiyelin yüksek olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “İhracatçılarımıza en uygun maliyetli kaynağı bulabilmek için fon kaynaklarımızı çeşitlendirdik. Türkiye’deki her 3 ihracat faktoringi işleminden bir tanesini biz gerçekleştiriyoruz. İhracat faktoringinde garantili işlemlerin kapsama alanını genişletmek amacıyla muhabirlerimizden Wells Fargo Trade Capital ile bir anlaşma yaptık. Bu anlaşmalarla ülkemiz ihracatında önemli bir payı olan ve bu zamana kadar uluslararası faktoring birlikleri aracılığı ile garanti hizmetinin kısıtlı verilebildiği veya hiç verilemediği, içlerinde Orta Doğu, Afrika ve Latin Amerika ülkeleri de bulunan, 230’dan fazla ülkeye yapılan satışlar garanti kapsamına alınmış olacak. Talep ve işlem hacimleri bizim öngörebildiğimizden de daha hızlı bir şekilde artıyor.”

Haberin Devamı

 KURDAKİ OYNAKLIK TİCARETİ ETKİLİYOR

FKB Başkan Vekili Çağatay Baydar, 2016’nın zor bir yıl olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Ticaretin yavaşladığı, birçok şirketin el konduğu bir yılda, şirketler de iş yapmakta zorlandı. Ülke ekonomisinin geçen yıllara göre daha düşük büyüdüğü bir yılda ticareti finanse eden sektörümüzün sadece yüzde 3 büyümesini normal karşılıyoruz. Sektörün son 20 yılda TL bazında işlem hacminde büyümesi ortalama yüzde 32 seviyesinde. 2017’de de faktoring işlemlerine talebin yavaş başladığını görüyoruz. Kurların volatil olması ticareti etkiliyor. Kura ilişkin öngörü yapılamaması mal ihracatı-ithalatı, alım-satımlar üzerinde büyük sıkıntı yaratıyor. Terör olaylarının ülkenin merkezine girmesi de hem ticareti hem tüketimi azalttı. Ancak referandumdan sonra piyasaların açılacağını öngörüyoruz.”

Haberin Devamı

İKİNCİ ÇEYREKTE EKONOMİ CANLANIR

FİNANS Faktoring Genel Müdürü Nergis Ayvaz Bumedian, 2016 yılında Türkiye’de ve global piyasalarda yaşanan belirsizliklerin, üretim ve ticaret hayatını olumsuz etkilediğini belirterek, şunları söyledi: “2017’nin kolay bir yıl olmayacağını düşünüyorum. Volatilitesi yüksek ve belirsizliklerle dolu bir yıla girdik. Dünya ticaretinin büyümesini ve ekonomideki büyüme ile birlikte enflasyonist baskının daha fazla belirginleşeceği bir yıl olmasını bekliyorum. Ülkemizde de yılın ikinci çeyreğinden itibaren ekonomik canlanmanın belirginleştiğini görebiliriz. Bizler bu ortamda faktoring olarak, reel sektörü desteklemeye devam edeceğiz. Bu yıl sektörün odağında da özellikle KOBİ’lere yönelik standart temlikli işlemlerin yanında, ihracat faktoringinin ve tedarik zinciri finansman projelerinin de ağırlığı olacağını düşünüyorum.”

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!