Ticaret Bakanlığı'ndan Uzak Ülkeler Stratejisi açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Ticaret Bakanlığından Uzak Ülkeler Stratejisi açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2023 08:55

Ticaret Bakanlığı "Uzak ülkeler stratejisi ile birlikte küresel piyasada Türk ürünlerinin rekabetçi yapısını güçlendirerek ihracatımızda sürdürülebilir artışı sağlıyoruz" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Ticaret Bakanlığı, küresel ekonomi ve dış ticaretin içinde bulunduğu konjonktürü göz önünde bulundurarak, ihraç ürünlerini dünyanın en uzak noktasına ulaştırmak ve Türkiye markasının bilinirliğini artırmak, pazar çeşitlendirilmesi ile yeni pazarlara ulaşmak, aynı zamanda mevcut pazarlardaki konumu güçlendirmek için ihracatçıların ihtiyaç ve taleplerine cevap olacak çalışmalarına devam ediyor.

Açıklamada şöyle denildi:

"Son dönemlerde, küresel ekonomik büyümedeki zayıf seyir en büyük ihracat pazarlarımızı olumsuz etkilemekte olup, özellikle Avrupa bölgesinde, sıkılaştırıcı para politikaları ve enflasyon ile birlikte düşen talep, üretim seviyelerinde yaşanan kayıplar ve zayıf seyreden işgücü piyasası resesyon endişelerini barındırmaktadır. Küresel olarak yaşanan son gelişmeler doğrultusunda, ülkemiz ekonomimizin ve ihracatımızın son 20 yılda geldiği nokta itibarı ile artık geleneksel pazarların ötesine geçmemizin gerekli olduğunun bilincinde olarak ihracat menzilimizi daha uzağa taşımak, ufkumuzu daha da ilerilere götürmek için kıymetli ihracatçılarımız için bir rehber vazifesi görecek stratejilerin hayata geçirilmesi için çalışmalar başlamaktadır.

Haberin Devamı

İhracatımızın geleneksel ürün-pazar yapısını bir ileri aşamaya taşıyarak yeni-ürün ve yeni pazar çeşitliliğine odaklanarak hazırladığımız ve 2022 yılında hayata geçirilen Uzak Ülkeler Stratejisi’ni dinamik bir şekilde yürütülmesine devam edilmektedir.

Türkiye ekonomisi olarak, ihracatımızın yaklaşık üçte ikisi görece yakın ülkelere gerçekleştirilmekte olup, 2022 yılında 139,7 milyar dolar ile toplam ihracatımızın %55’i en büyük ihracat pazarımız olan Avrupa’ya ve yaklaşık 45 milyar dolar ile ihracatımızın %17,7’si Yakın ve Orta Doğu ülkelerine gerçekleştirilmektedir.

 

“İHRACATTA UZAK ÜLKELER STRATEJİSİ”

Ticaret Bakanlığı olarak, “Uzak Ülkeler Stratejisi” ile birlikte ülkemizin kuzey-güney ve doğu-batı eksenindeki avantajlı konumundan faydalanarak, 85 trilyon dolar büyüklüğe sahip dünya ekonomisinden yüzde 64 pay alan, ortalama mesafesi 8 bin 500 kilometre olan 18 ülkeye (Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Filipinler, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Hindistan, Japonya, Kanada, Malezya, Meksika, Nijerya, Pakistan, Şili, Tayland, Vietnam) yönelik ihracatımızı 4 katına çıkararak 80 milyar dolar üzerine yükseltilmesini, bu ülkelerin ithalatından aldığımız toplam payı %1’e çıkararak ülkemizin ortalama ihracat menzilinin dünya ortalaması olan 4.744 km’ye yükseltilmesi hedeflenmektedir.

Haberin Devamı

Bakanlık olarak Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında, finans, standardizasyon, lojistik, tanıtım, diplomasi gibi birçok alanda 328 adet eylemi barındırarak bir yol haritası niteliği taşıyan ve 2022 yılı itibariyle %30’u tamamlanan Eylem Planı ile ihracatçılarımızın Uzak Doğu'dan Latin Amerika'ya, belirlenen ülkeler ile ticari ve ekonomik işbirliğinin artırılması, fuar katılımı, ticaret heyetleri, ikili anlaşma ve tanıtım faaliyetlerinin daha da yoğunlaştırılması için çalışmalarımıza tüm hızıyla devam edilmektedir.

Uzak Ülkeler Stratejisi’nde yer alan ülkelere yönelik olarak, 2023 yılı sonuna kadar 6’sı genel, 26’sı sektörel olmak üzere toplam 32 ticaret heyeti programı ile toplam 66 heyet programı ve 119 yurtdışı fuar ile toplam 526 uluslararası fuar düzenlenmesi planlanmaktadır.

 

Haberin Devamı

“İSLAM ÜLKELERİ İHRACAT GELİŞTİRME STRATEJİSİ”

Bunun yanında, son dönemde içinde bulunduğumuz siyasal konjonktürle beraber başta Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere İslam ülkeleri ile ülkemiz ticari ve ekonomik ilişkileri açısından önemli gelişmeler kaydedilmektedir. Bu gelişmeler doğrultusunda, İslam ülkelerinin ekonomik ve ticari anlamda artan önemi ile birlikte “İslam Ülkeleri İhracat Geliştirme Strateji”si hayata geçirilmiştir. Bu strateji ile İslam ülkelerinin ihracatımızdaki %26’lık payının 2028 yılında %30’a yükselmesi hedeflenmektedir.

Ticaret Bakanlığı olarak, “Ticaret Diplomasisi” faaliyetlerimiz doğrultusunda tesis edilen ticaret ve yatırım anlaşmaları ağımızın İslam ülkelerine yönelik yeni stratejimiz ile genişletilerek ihracatçılarımıza daha geniş pazara giriş imkanı sunulması amaçlanmaktadır.

 

Haberin Devamı

“TİCARET DİPLOMASİSİ”

Bu stratejiler kapsamında yer alan her bir ülkenin pazar yapısını incelenerek potansiyel sektör ve ürün belirleme çalışmaları titizlikle sürdürülmektedir. Tespit edilen potansiyel ürünler ve sektörler çerçevesinde, İslam ülkelerine yönelik ihracatımızda artış sağlanması ve ihraç ürünlerimizin tanıtımı amacıyla Bakanlığımız koordinasyonunda yıl sonuna kadar İslam ülkeleri ile ihracatı geliştirme stratejisi kapsamında 23’ü genel, 63’ü sektörel olmak üzere toplam 86 ticaret heyeti programı ile toplam 122 heyet programı ve 127’si yurt dışı fuar olmak üzere toplam 448 uluslararası fuar düzenlemesi planlanmaktadır.

Ticaret Bakanlığı olarak ortaya koymuş olduğumuz küresel vizyon çerçevesinde, ihracatta pazar çeşitliğini artırarak dünyanın her bir noktasında üretici ve tüketicilerin farklı ihtiyaçlarına cevap verecek ürünleri üreterek, Türk ürünlerinin dünya ticaretindeki rekabetçi yapısını güçlendirerek, ihracatımızda sürdürülebilir artışı sağlamak nihai hedefimizi oluşturmaktadır. Bu hedefler doğrultusunda, ihracat politikası araçlarımızı güncellenmeye ve yeni stratejileri hayata geçirmeye devam edilecektir."

BAKMADAN GEÇME!