THY’de ‘greve sataşma’ kararı

Güncelleme Tarihi:

THY’de ‘greve sataşma’ kararı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2013 00:00

THY’de 56. gününe giren grevle ilgili ‘Hava İş Sendikası’nın kurum aleyhine açtığı davalarda bir mahkeme grev kırıcılığını tespit etti, diğeri ihtiyati tedbirle durdurma kararı verdi.

Haberin Devamı

Mahkeme kararında, ”6356 sayılı yasa gereği greve katılan işçilerin yerine başka işçi çalıştırılamayacağından; greve katılan işçilerin yerine başka işçilerin çalıştırılmasının ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmasına, sataşmanın bu şekilde önlenmesine” denildi.

SUN EXPRESS VE JET AIRWAYS

Hava İş Sendikası grev sırasında THY’nin grev kırıcılığı yaparak yasayı çiğnediği iddiasıyla ilk davayı İstanbul 1. İş Mahkemesi’nde açtı. Sendika başvurusunda THY yönetiminin grev kırıcılığının tespitini istedi. Mahkemenin atadığı bilirkişi, “Grevdeki işçiler yerine yeni işçi alınmak suretiyle yasadışı işlemler yapıldığı, greve katılmayacak ancak yasa gereği üretim ve satışta bulunamayacak grev kapsamı dışındaki işçilerin, grevdeki işçilerin işlerinin bir başka havayolu firması (Sun Express, Jet Airways) işçileri ile yaptırıldığı, bu suretle yasadışı işlemler yapıldığı” tespitinde bulundu. Mahkeme de rapor doğrultusunda, grev kırıcılığını tespit etti.

Hava-İş Sendikası tespit kararını delil olarak sundukları İstanbul 5. İş Mahkemesi’nde, grev kırıcılığının ihtiyati tedbir yoluyla önlenmesini istedi. Davalı THY avukatları 8 Temmuz 2013 tarihli celsede mahkemenin yetkisiz olduğunu, iddia konusu tespitin de idari para cezası gerektirdiğini savundu. Davacı sendika avukatları ise, “Hukuk devletinde ne şahısların, ne şirketlerin, ne de idarenin hiçbir işlemi hukuk denetimi dışında olamaz. Adaletli bir karar bekliyoruz” dediler. İkinci davada da mahkeme Hava-İş Sendikası lehine karar verdi ve ihtiyatı tedbir kararı aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!