The Economist: Türkiye iyimser

Güncelleme Tarihi:

The Economist: Türkiye iyimser
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

İngiliz The Economist Dergisi, son sayısında, enflasyonu en yüksek ülkeler arasında yeralan Türkiye'ye yer verdi. Derginin haberine göre, IMF üyeleri arasında enflasyon oranı en yüksek ülkelerin başında Bulgaristan geliyor. Bulgaristan'da yıllık enflasyon yüzde bin 268 düzeyinde bulunuyor. Bulgaristan'ı yüzde 544'lük enflasyonla Kongo izliyor. Romanya ise yüzde 180'lik enflasyonla üçüncü sırada yer alıyor. IMF ülkeleri arasında Romanya'dan sonra yıllık yüzde 100'e yakın seyreden oranıyla enflasyonu yüksek ülke olarak Türkiye geliyor.

Dergide, Türkiye'nin yüksek seyreden enflasyonu yenmekte kararlı olduğu vurgulanıyor. Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'in enflasyonu düşürmek için ‘‘acı reçetenin gerektiği’’ yolunda yaptığı açıklamalara yer verdi. Hazine Müsteşarı Mağfi Eğilmez'in de Erçel'in enflasyonu düşürmek için yaptığı açıklamaları destekledeği belirtildi. Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Güneş Taner'in özelleştirme ve vergi gibi yapısal reformlarla birlikte, Başbakan Mesut Yılmaz'ın da 1998 sonunda enflasyonu yüzde 50'ye düşürme sözünü yerine getirebileceğine de değiniliyor. Yılmaz'ın, IMF'in Türkiye hakkında iyi bir rapor yazmaya ikna edebileceği de ifade ediliyor.

Derginin sonunda yaptığı şu yorum dikkat çekiyor:

‘‘Türkiye'yi iyimser hava sarmış durumda. Bu iyimser hava sayesinde İstanbul Borsası'da da geçen hafta içinde peşpeşe rekorlar yaşandı. IMF de, şu anda Türkiye'de siyasetin iyi gittiğinin farkında. Fakat gelişmekte olan ülkelerin, enflasyonu sadece acı reçeteler uygulayarak başardıklarını unutmamak gerek. Keza sadece söz vermek, görevin başarılmasına yetmez.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!