TEV'den 61 öğrenciye burs

Güncelleme Tarihi:

TEVden 61 öğrenciye burs
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2009 15:04

Türk Eğitim Vakfı (TEV), 2009-2010 öğretim yılında 61 öğrenciyi yüksek lisans ve üst ihtisas eğitim için yurt dışına gönderecek.

Bu yılki bursiyerleri duyurmak amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan TEV Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, yurt dışına gidecek gençlerin kamu ve özel sektörün yanı sıra, gelecekte Vakıf yönetimini üstleneceklerini dile getirirken, bugün yönetim kurulunun 5 üyesinin TEV'den yurt dışı bursu alarak eğitimini tamamlayan olduğunu söyledi.

Koç, Vakfın 1969 yılından bu yana 1.186 başarılı gence yurt dışında yüksek lisans bursu sağladığını ve 61 gence daha yurt dışı bursu verileceğini belirterek, “Bu burslarımızın Vakfa yıllık mali yükü yaklaşık 1 milyon dolardır. Seçilen 61 bursiyerden sadece 6'sının tüm giderleri, TEV kaynaklarından karşılanacaktır” diye konuştu.

Diğer bursiyerlerin finansmanına, işbirliği yapılan ülkelerden sağlanan kaynakların katıldığını kaydeden Koç, TEV'in İngiltere, Almanya, Fransa, Danimarka, Japonya, Hollanda ve İsveç ile müşterek burslar veren Türkiye'deki “tek” sivil toplum kuruluşu olduğunu bildirdi.

Ömer Koç, Vakfın İngiliz hükümetiyle yaptığı işbirliği sonucunda bugüne kadar 268 kişiye, Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) ile yaptığı anlaşma sonucunda 258 kişiye, Fransa Büyükelçiliği yapılan işbirliği sonucu 50 kişiye burs verildiğini anlattı.

Garring Vakfı fonundan 1996 yılından bu yana Danimarka Teknik Üniversitesinde 16 kişiye burs olanağı sağlandığını ve TEV-TOFAŞ-FIAT burs fonundan otomotiv mühendisliği alanında master yapmak üzere 3 gencin seçildiğini belirten Koç, Dr. Orhan Birman fonundan da bu yıl 3 genç tıp doktorunun yurt dışında olanağından faydalanacağını söyledi.

Koç, Vakfın bu günde değin yurt içinde 165 bin 636 burs verdiğini, her yıl yüksek öğretim bursiyerlerinin yüzde 25'inin üstün başarı ödülü aldığını, bu yıl da 1392 bursiyerin ödül almaya hak kazandığını bildirdi.

TEV'in 2001 yılında Türkiye'de üstün yetenekli öğrencilere eğitim veren tek orta öğretim kurumu olan TEV İnanç Türkeş Özel Lisesini (TEVİTÖL) devraldığını hatırlatan Koç, şöyle konuştu:

“Bugün, TEV'in ve ülkenin geleceğini yaygın ve kaliteli eğitimde gören değerli bağışçılarımızın gurur günüdür. Vakfımızı yücelten ve bugünlere getiren değerli bağışçılarımızdır. Onlar mal varlıklarını bağışlayarak, ülkenin eğitim davasına büyük hizmet etmektedirler.

Eğitimin toplum için ne kadar önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Yaygın ve kaliteli eğitim gören toplumların demokrasi ve kalkınma yolunda daha kalıcı ve istikrarlı yol aldıkları tartışılmaz bir gerçektir.”

EKONOMİ İLK SIRADA

İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğundan Konsolos John Riley ise Türkçe yaptığı konuşmasına, geçen yıl aynı toplantıda İngilizce konuştuğunu hatırlatarak başladı.

Riley, Britanya'nın 1940'lardan bu yana yabancı öğrencilere burs verdiğini ve Türkiye'nin de 1988 yılında buna dahil olduğunu anlattı.
Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Christine Moro da, Vakıf ve Fransa Büyükelçiliği arasında yapılan anlaşmanın bu yıl altıncı yılına girdiğini kaydederek, işbirliğinin, ülkeler arasındaki ilişkilerin geleceği açısından önemli bir yatırım olduğunu belirtti.

Toplantıda verilen bilgiye göre, bu yıl ABD'ye 4, Hollanda'ya ve İsveç'e 1'er, TEV-FIAT burs fonundan İtalya'ya 3, TEV-British Chevening müşterek burslarından İngiltere'ye 5, TEV-DAAD müşterek burslarından Almanya'ya 32, TEV-Fransız büyükelçiliği burslarından Fransa'ya 10, TEV-Garring Vakfı burs fonundan Danimarka'ya 2 genç burslu olarak gönderilecek.

Araştırma çalışmaları yapmak üzere, Dr. Orhan Birman burs fonundan ABD'ye 2, İspanya'ya 1 tıp doktoru gidecek.

TEV'in 2009-2010 öğretim yılını yurt dışı bursiyerlerinin ülkelere ve dallara göre dağılımına bakıldığında ekonomi ilk sırada yer alırken, 61 yurt dışı bursiyerinin 37'si kız, 24'ü erkek oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!