Teşvikler Toshiba CEO’sunun gözünü faltaşı gibi açtı

Güncelleme Tarihi:

Teşvikler Toshiba CEO’sunun gözünü faltaşı gibi açtı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2010 00:00

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, “Toshiba CEO’suna yatırım teşviklerini anlattım. Gözlerini fal taşı gibi açtırdım. Bir Japon’un gözlerinin bu kadar büyüyebileceğini ilik kez gördüm” dedi.

Haberin Devamı

Uzak Doğu gezisinin son durağı olan Tokyo’da temaslarda bulunan Çağlayan, Toshiba CEO’su Yasuhari İgarashi ve yardımcılarıyla yaptığı görüşmeyi şöyle anlattı:
Nükleere teklif verecekler
“Türkiye’ye olan ilgilerini, Türkiye piyasasındaki PC yüzde 5, TV’de yüzde 14 olan üretimindeki paylarını çok daha fazla artıracaklarını söylediler. Nükleer enerji güvenliği de dahil enerji yatırımlarıyla ilgileniyorlar. İkinci nükleer tesise teklif vermek istiyorlar. Bu işi en iyi ve en ucuza yapanı tercih edeceğimizi söyledim.”
Görüşmelerinin ardından Türk gazetecilerle sohbet eden Çağlayan, Türkiye’nin geçmişteki enerji politikasını, “Geçmişte Türkiye’yi gaza boğduk, enerji politikamızı iyi belirlemedik. Şimdi çeşitlendiriyoruz” diye eleştirerek şöyle devam etti: “Toshiba Başkanına yatırım teşviklerimizden söz edince gözleri faltaşı gibi açıldı. İlk kez bir Japon’un gözlerinin bu kadar açılabileceğini gördüğüm. Bunun üzerine, ‘Ama Türkiye ile ilgili arkadaşlarınız bunu size anlatmadıysa, onları gözden geçirin’ dedim.”
Greyfut yıllarımızı aldı
Japon Sanayi ve Ticaret Bakanı Akhiro Ohata’ya da teşvikleri anlattığında onun da Toshiba Başkanı’ndan daha fazla şaştığını bildiren Çağlayan, “Buraya bir greyfutumuzun girmesi yıllarımızı aldı” dedi. Bugün de kiraz ve limon konusunda aynı durumun söz konusu olduğunu kaydeden Çağlayan, bütün bunları aşmak için işbirliği önerdiğini söyledi. Çağlayan, bakana, THY’nin Tokyo’ya her gün sefer yapması talebini de iletti.
“Bir sanayici ne fal açacak ne de fala inanacak” diye konuşan Çağlayan, Japonya’da Türkiye için ciddi bir pazar olduğunu, sadece gıda ithalatının 60 milyar doları aştığını anlattı. Çağlayan daha sonra da işadamlarına, “Rekabetsizliğimiz de yok, biz burayı ihmal etmişiz, işadamlarımız yeterli değeri, desteği vermiyor, uzaktan ahkam kesmeyi seviyor. Bizim işadamlarımızın bir kısmının bunu bırakması lazım; fal açmaya yer yok” eleştirisinde bulundu.

Haberin Devamı

Prens sergi açmak istiyor

JAPON Prensi Tomohito Mikasa ile de görüşen Zafer Çağlayan, Prensin, sanat tarihçisi kızı Prenses Akiko’nun Topkapı’da bir çini ve seramik sergisi açmak için kendisinden yardım istediğini, talebi Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a ileteceğini söylediğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!