Teşeronlar, müteahhitlik devi Çukurova İnşaat'ın iflasını istedi

Güncelleme Tarihi:

Teşeronlar, müteahhitlik devi Çukurova İnşaatın iflasını istedi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2016 13:39

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın babasına ait inşaat şirketinin iflası istendi. Dünyanın en büyük 225 müteahhitlik firması listesine de giren Çukurova İnşaat’ın iflasına yönelik davaları taşeronları açtı. Taşeronlar, Libya’da iş yaptıkları şirketin kendilerine ödeme yapmadığı iddiasında. Şirkettin mahkemeye sunduğu savunmalarda ise, Libya’da yaşanan kaos nedeni ile ödeme yapılamadığı vurgulandı.

Haberin Devamı

LİBYA’DAKİ İŞLERİ İLE ÖNE ÇIKTI
Temeli 40 yıl kadar önce atılan Çukurova İnşaat San. ve Tic. A.Ş şirketi, özellikle Libya, Afganistan gibi alt yapı ve üst yapı yatırımları ile öne çıktı. Şirket, dünyanın en büyük 225 müteahhitlik firmasının sıralandığı listeye de girdi. DEİK

Teşeronlar, müteahhitlik devi Çukurova İnşaatın iflasını istedi
 Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın babası Muhterem Vardar ve Murat Başlılar’ın yönetim kurulunda olduğu şirket, en son Libya’da üstlendiği projelerde ciddi sorunlar yaşadı.

Muammer Kaddafi’nin devrilmesi sonrası Libya’da oluşan kaos, Çukurova İnşaat’ın yanı sıra çok sayıda Türkiye firmasını da vurdu. 5 yıldır yaşanan sorunun çözümü için diplomatik görüşmeler son süreçte yoğunlaşmış durumda. Görüşmeler sürerken, sektörün önde gelen firmalarından Çukurova İnşaat’a yönelik iflas davalarının açıldığı öğrenildi.

Haberin Devamı


İKİ AYRI İFLAS DAVASI VAR
Anılan davalardan biri İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülüyor. Anılan davayı, şirketin Libya’daki Al Assa Villa Projesinde, mermer ve fayans işlerini üstlenen taşeron Zeynel Ortakçı açtı. Edinilen bilgilere göre, Ortakçı, ilk önce şirkete karşı icra takibi başlattı. Şirket bu takibe itiraz etti. Ortakçı da, itirazın iptali ve şirket hakkında iflas kararı verilmesi için dava açtı.

Mahkemenin hazırlattığı bilirkişi raporu da Ortakçı’nın lehine çıktı. Mahkeme geçtiğimiz 25 Mayıs günü görülen duruşmada Çukurova İnşaat’a 7 günlük süre verdi. Anılan süre içinde, davaya konu tutarın mahkeme veznesine yatırılması istendi. Mahkemenin verdiği depo kararının yerine getirilmemesi durumunda 15 Haziran’da yapılacak duruşmada şirketin iflasına yönelik karar verilmesi gündeme gelebilir.

SIVACI DA DAVA AÇTI
Çukurova İnşaat hakkında iflas davası açan bir diğer taşeron ise Yunus Demirezen. Yine şirketin Libya’daki projesinde sıva işlerini üstelenen Demirezen de, 1 milyon 643 bin 246 liralık alacağı için şirketin iflasını istedi. Anılan davanın bir sonraki duruşması ise 7 Eylül’de yapılacak. Bir başka alacaklı taşeron Mehmet Cemrek’in de şirketten olan 250 bin dolarlık alacağı için icra takibi başlattığı öğrenildi. Anılan takip ile ilgili sürecin devam ettiği öğrenildi.

Haberin Devamı

ÜLKE KARIŞTI PARAYI ALAMADIK
Şirketin açılan dava ve yapılan takiplere ilişkin savunmasının temelini ise, Libya’da yaşanan kaos oluşturdu. Şirket, Libya’da yaptığı projelerin parasını alamadığını belirtti. Daha önce de gündeme gelen konuda, Çukurova İnşaat’ın bu ülkede 65 milyon dolarlık bir alacağının kaldığı belirtilmişti.

SON GELEN PARA DA KURUŞUNA KADAR DAĞITILDI
Konu ile ilgili şirket avukatı ise hurriyet.com.tr’nin soruları üzerine şu açıklamayı yaptı: “Şirketin yaşadığı sıkıntının kaynağında Libya’da yaşanan kaos yatıyor. Şirketin, milyonlarca dolar alacağı var. Bu alacak, borçlarını ikiye katlıyor. Bir başka deyişle borçları rahatlıkla karşılayacak bir alacağı var. Ancak, Libya’da yaşanan kriz bu noktaya getirdi. Şirket, iyi niyetli olarak gelen paraları son kuruşuna kadar alacaklılara dağıttı.

Haberin Devamı

En son 4,5-5 milyon dolarlık bir ödeme geldi. Bu ödemeden 450 işçinin parası ödendi, yine banka borçları ödendi. Toplam alacaklı işçi sayısı 894’tü. Şirketin iflasını isteyen taşeronların maaş ödemesi dahi yapıldı. Bize göre, ortada mücbir bir sebep var. Bakanlar Kurulu’nun da bu yönde kararı var. Ancak, ticaret mahkemelerine bu durumu anlatamadık. Öte yandan, leasingli mallar nedeni ile Türkiye’de açılan ceza davaları dahi var. Bizim şirketin yetkililerine karşı da açıldı. Türkiye’den firmaların Libya’dan alacağı para 1.5 milyar dolar. Bu para, Türkiye’ye gelse piyasa da canlanır. Ancak durum ortada… Bazı firmalar Tahkim’e gitti. Biz de Tahkim yoluna gitmeyi planlıyoruz.”

Haberin Devamı

 BAŞKA FİRMALARIN DA PARASI KALDI
Türkiye firmalarının bu ülkede kalan alacak miktarı 1.5 milyar lira olarak ifade ediliyor. Yarım kalan projelerin toplam büyüklüğü ise 18.5 milyar dolar.

Teşeronlar, müteahhitlik devi Çukurova İnşaatın iflasını istedi

dgokce@hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME!