Temizel: Eylem planı tahvilleri bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Temizel: Eylem planı tahvilleri bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bankacılık Üst Kurulu Başkanı Zekeriya Temizel, Eylem Planı'nın ‘bir-iki gün içinde’ açıklanacağını söyleyerek, ‘‘Hazine'den, 6.1 milyar dolarlık tahvilin aktarılmasını bekliyoruz’’ dedi.

Temizel, Üst Kurul'dan bazı yetkililer ve Merkez Bankası yetkililerinden oluşan bir grup, dün Başbakanlığa gitti. İki kurumun üst düzey yetkililerinin, Hazine'den alınacak 6.1 milyar dolarlık tahvilin niteliği ve kullanım koşulları konusunda Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'a bilgi verdikleri öğrenildi. Toplantıda, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Aydın Esen'in de bulunduğu öğrenildi.

Fon'daki bankaların rehabilitasyonu için kullanılacak bu tahvilin, hayata geçirilebilmesi için Hükümet'ten ‘tasvip’ gerektiğini Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, geçen hafta açıklamıştı. Temizel, saat 12.30'da Başbakanlık'tan ayrılırken, gazetecilerin soruları üzerine, Eylem Planı'nın bir-iki gün içinde açıklanacağını belirterek, şöyle dedi: ‘‘Hazine'den Kurul 6.1 milyar dolarlık tahvillerin aktarılmasını bekliyoruz. Eylem Planı açıklandığında görülecek ki, bankacılıkla ilgili işlerin yüzde 50'si tamamlanmış.’’

Temizel'in sözünü ettiği bankacılık işlerinin ‘kalan yüzde 50’sini' ise Hazine tahvilinin kullanılabilir hale gelmesinden sonra TMSF'deki bankalar için yapılacak işlemler oluşturuyor. Hazine'den Bankacılık Üst Kurulu'na aktarılacak 6.1 milyar dolarlık özel tertip tahvil için, rakamın büyüklüğü ve makroekonomik dengelerde yaratacağı etkiler nedeniyle Hükümet'ten ‘olur’ çıkması gerekiyor. Bu ‘olur’, kararname biçiminde değil, ‘uzlaşma’ biçiminde olacak.

Öte yandan bugün Demiralp ile birlikte ortak basın toplantısı yapacak olan Carlo Cottarelli başkanlığındaki IMF Heyeti'nin, rakamın büyüklüğü ve piyasalarda yaratması muhtemel etkiler nedeniyle 6.1 milyar dolarlık tahvili ‘tereddütle’ karşıladığı belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!