Temizel: Artık, yapanın yanına kár kalmayacak

Güncelleme Tarihi:

Temizel: Artık, yapanın yanına kár kalmayacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası ve Hazine ile imzalanan protokol ile dün göreve resmen başlayan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Zekeriya Temizel, ‘‘Artık yapanın yanına kesinlikle kár kalmayacak’’ dedi. Temizel, ‘‘Cezamı öderim, bildiğimi de okurum’’ anlayışının kesinlikle kabul edilmeyeceğini söyledi.

Sürpriz olmayacak

BDDK Başkanı Zekeriya Temizel, kurumun bankacılık alanındaki düzenleyici işlemleri hiçbir zaman sürpriz olarak uygulamaya koymayacağını belirterek, ‘‘Bundan özellikle kaçınacağız. Konular, sektörle birlikte değerlendirilecek. Bankalar Birliği ile yoğun işbirliği ve çalışma içined olunması diğer ilkemiz olacaktır’’ dedi.

Bankalar birleşmeli

ZEKERİYA Temizel, banka birleşmelerinin önünde maliyeti çok yükselten yasal engeller bulunduğunu söyleyerek, bu engellerin kaldırılması gerektiğini bildirdi. Temizel, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Kamu bankalarıyla ilgili yasal düzenlemenin mülkiyet yapısını değiştirdiğini, bunun Kurum ile kamu bankaları ilişkisinde değişikliğe yol açmayacağını söyledi.

8 bankaya 2.5 milyar dolar

MERKEZ Bankası Başkanı Gazi Erçel, protokol ile yönetimi BDDK'ya geçen Fon'daki 8 bankayla ilgili şu bilgileri verdi: ‘‘Sekiz bankaya 60 yönetim ve denetim kurulu üyesi atandı. Bankalara bugüne kadar sermaye olarak (dönemin kurlarıyla) 1.1 milyar dolar, (352 trilyon), mevduat olarak da 1.5 milyar dolar (657 trilyon) olmak üzere toplam 2.5 milyar dolar aktarıldı.’’ Erçel'in sözün burasında, ‘‘Dolar olarak söylemeyi tercih ediyorum. Biliyorsunuz sıfırlara alerjim’’ var demesi gülüşmelere yol açtı.

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Zekeriya Temizel'in Kurum'un faaliyete geçtiği gün verdiği ilk mesaj, ‘‘Yapanın yanına kesinlikle kár kalmayacak’’ oldu.

BDDK, dün resmen faaliyetlerine başlarken; Merkez Bankası ve Hazine Müsteşarlığı, bankacılık alanındaki yetkilerini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) devretti. BDDK Başkanı Zekeriya Temizel, ‘‘Kanun banka boşaltmaları konusunda etkili yaptırımlar getiriyor. Kurum yetkilerini sonuna kadar kullanacak, yapılması gerekenleri kesinlikle yapacaktır’’ dedi.

BDDK'nın daha önce İş Bankası Genel Müdürlüğü olan binasında düzenlenen törende Protokole, Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel ile Kurul Başkanı Temizel imza koydu. Protokolle, TMSF'nin Fon'daki 8 bankanını ihtiyaç duyduğu kaynağın Hazine izniyle tahvil ihracı yoluyla karşılanmasına olanak sağladı.

Temizel, bankacılık sisteminde yeni bir dönemin başladığını söyledi. Temizel, imzalanan protokol ile sistemin güvenilirliğini sağlayan kurumların tek bir kurum gibi birlikte ve işbirliği içinde çalışacaklarını kamuoyuna duyurduklarını vurguladı. Temizel, yeni dönemin üç anlamını şöyle sıraladı:

Yeni dönem, bankacılık sektöründeki düzenleme ve denetimin, ülkemizde de bağımsız bir kurum tarafından yürütülmeye başlamasını ifade ediyor.

Yeni dönem, bankacılık sektörünün müdahaleden uzak uluslararası normlara ve objektif güvenilirlik kriterlerine uygun bir denetim sistemine kavuşmasıdır.

Vatandaşların ve uluslararası yatırımcıların bankalarla ilgili tercihlerinin objektif kriterlere dayanan ve uluslararası standartlarda, güvenilir bilgilerle yapmalarının sağlanmasıdır.

Temizel'in mesajları şöyle:

RİSK YÖNETİMİ

Tüm bankalara, Risk Yönetimi'ne dayalı denetim anlayışı uygulanacak.

CEZA TERÖRÜ YOK

Kurum'un amacı, bankaların üzerine ceza terörü estirmek değildir. Ancak sektörün düzenlenebilmesi için yasadan kaynaklanan yaptırımlar sağlıksız çalışan bankalara uygulanacaktır. ‘‘Cezamı öderim, bildiğimi de okurum’’ anlayışı kesinlikle kabul edilmeyecektir.

GÜVENCE SİSTEMDE

Tasarruf mevudatında sınırlamalar getirilmiş olsa da devlet güvencesi vardır. Yeni sistemde, devlet güvencesi kabul edilir bir düzeyde korunacaktır.

Üyeler töreni TV'den izledi

BANKACILIK Üst Kurulu, bu başlangıcın ‘sağ-salim’ yapılabilmesi için zamana karşı yarıştı. Ancak, gerek Başkan Zekeriya Temizel'in konuşması, gerekse ‘üçlü fotoğraf’, kamuoyu ve piyasaların bu konudaki bütün tereddütlerini giderdi.

Dünkü imza törenine Kurul üyeleri katılmadı. Üyeler imza törenini odalarındaki televizyonlardan izledi. Başkanvekili Biltekin Özdemir, aşağıya inmek için törenin bitmesini bekledi.

Bu arada Temizel'in başkan yardımcılarının kim olacağı da dün belli oldu. DPT eski Müsteşar Yardımcısı Faik Öztrak'ın adı başkan yardımcılığı için zaten geçiyordu. Ancak dün tören sırasında salonun en ön koltuklarında Muhasebat Genel Müdürü Fikret Sevinç'in yer alması dikkati çekti. Sevinç'in yeni görevine ilişkin yazının çıkmak üzere olduğu söylenirken, bir diğer başkan yardımcısının ise Hazine'nin bankacılıktan sorumlu müsteşar yardımcısı Teoman Kerman olacağı öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!