Telsim'in parası hesaba yattı

Güncelleme Tarihi:

Telsimin parası hesaba yattı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2006 11:29

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Telekomünikasyon Kurumu’nun imtiyaz sözleşmesini dün onayladığı Vodafone’un Telsim’in bedeli olan 4.55 milyar doları TMSF’nin hesaplarına peşin olarak yatırdığını açıkladı.

Haberin Devamı

Ertürk, satış işlemiyle birlikte Türkiye GSM sektörü ve Türkiye ekonomisinin önümüzdeki dönemde büyük bir yatırım hamlesine konu olacağını belirterek, şunları kaydetti:  Telsim'in satışıyla birlikte yeni yatırımcı buraya büyük yatırımlar yapacak, bu da hem Türkiye'deki piyasalara olan olumlu katkı hem de yabancı sermaye açısından olumlu sinyaller vermeye devam edecek. Bugün itibariyle Telsim satışında, yurt dışı borçların ödenmesinden sonra 3 milyar 800 milyon dolarlık bir net cari açık geriye gitmiş bulunmaktadır.”

 "MOTOROLA'YA 410 MİLYON DOLAR ÖDEYECEĞİZ"

TMSF Başkanı Ertürk, düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, geçtiğimiz yıl Motorola'ya 500 milyon dolar ön ödeme yaptıklarını anımsatarak, “Onu çıkarıyoruz. Orada 410 milyon dolar daha vardı. O ödemeyi yapacağız. 340 milyon dolar da Nokia'ya ya bir ödeme yapıyoruz” dedi.

Ertürk, Motorola ve Nokia ödemelerinin 750 milyon dolar olacağını, 4 milyar 550 milyon dolarlık satış bedelinden bu tutarın çıkarılması sonucu 3,8 milyar dolar kalacağını vurgularken, şöyle dedi: “Daha önce satış bedelinin bankalar kanunundan doğan dağıtım modeli vardı. Bu dağıtım modelinde TMSF öncelikli alacaklı pozisyonundaydı, ancak daha sonra yapılan bir değişiklikle vergi gelirleri öncelikli duruma geldi. Burada, Telsim satış gelirlerinden yapılacak olan dağıtımda, önemli ölçüde vergi geliri olarak ödeme gerçekleştirilecek. Yani Hazine'ye değil Maliye Bakanlığı'na kaynak aktaracağız.  Burada TMSF açısından şöyle bir durum ortaya çıkıyor. TMSF borçludan olan alacağının daha azını tahsil etmiş durumda olacak ama o şirketlerin ve grubun vergi borçları daha büyük ölçüde ödenmiş olacak. Kamu hesapları açısından bazı teknik ayrıntılar dışında çok fazla bir değişiklik olmuyor, ancak TMSF alacaklı olarak kalmaya devam ediyor.”

Ertürk, Vodafone yöneticilerinin önemli ölçüde kadroyu koruyacaklarını söylediklerini belirtirken, tüm çalışanların sözleşmeleriyle birlikte devredildiğini vurguladı.

"FİİLİ DEVİR TESLİM, GECE YARISI TAMAMLANDI"

TMSF Başkan Yardımcısı Ferruh Tunç da, tüm hukuki işlemlerin dün itibariyle bittiğini belirterek, “fiili devir teslim de, gece yarısı itibariyle tamamlanmıştır. Şu anda eski Telsim, Vodafone tarafından yönetilmektedir.”

"AMACIMIZ, KAMU ALACAĞINI TAHSİL ETMEK"

Ahmet Ertürk, yaklaşık 2,5 yıl önce göreve başladıklarında yaptıkları ilk büyük operasyonun, Telsim'in bulunduğu grubun yönetim ve denetimine el koymak olduğunu belirterek, amaçlarının kamu alacağını tahsil etmek olduğunu söyledi. Kısa sürede varlıkların değerini yükselterek satmayı amaçladıklarını kaydeden Ertürk, “Bunu nasıl başardık? Çok basit. Bunun şifreleri vardı; dürüstlük, iyi niyet ve motivasyon... Bunlar nerede olursa, hangi yönetimde olursa orada başarı kaçınılmaz olur” dedi.

Ertürk, “Göreve başladığımızda o günkü hukuki altyapıyla biz Telsim'in ancak baz istasyonlarını ve santrallerini parça parça icradan satabilirdik. Buradan elde edeceğimiz rakam hiç telaffuza değmeyecek ölçüde cüzi bir rakam olurdu. Yeni bir hukuki modele ihtiyacımız olduğunu tespit ettik” diye konuştu.  Gerekli yasal düzenlemelerin ardından bir ticari şirketi, müşterisi, piyasa payı ve bilgi birikimi ile satmayı başarabildiklerini ifade eden Ertürk, bunun sadece Türkiye hukuk düzeninde değil, dünya satış hukuku düzeninde de bir ilk olduğunu vurguladı.

“BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ"

TMSF Başkanı Ertürk, şunları kaydetti:  “Yabancılar, ilk başlarda bu varlıkları nasıl satacağımız konusunda görüşmeler yaparken bize çok büyük tereddütlerini anlatıyorlardı. Gerçekten haklıydılar. Çok sayıda hukuki belirsizlik, çok büyük borç yükleri, çok sayıda ihtilaflarla yüklü varlığı icradan satacaktık. Bu neredeyse inanılmaz birşeydi. Ama bugün bu başarıya, bu yarışa katılan yerli-yabancı bütün kuruluşlar takdirlerini söylüyorlar. Bu bizim için elbette mutluluk verici bir olay. Bizim için elbette bir başarı öyküsü...”

"İSTANBULSPOR'U SATMA ÇALIŞMALARINA BAŞLADIK"

Ertürk, İstanbulspor'un 1. lige çıkmasının en büyük dilekleri olduğunu ancak, bunu başaramadıklarını ifade ederek, “Burada bir başarı öyküsüyle beraber bir başarısızlık haberi de vermek zorunda kaldım. Artık İstanbulspor'u önümüzdeki haftadan itibaren satma çalışmalarına başladık” dedi.

"MALİYE BAKANLIĞI'NA ÖDEME BİRKAÇ AYI BULABİLİR"

Haberin Devamı

Ertürk, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Telsim'in geçen yıl katrilyonlarca lira zarar ettiği yönünde bir takım beyanlar bulunduğunu, bu beyanların kötü niyetli cehaletin ürünü olduğunu söyledi.  Telsim'in yıllarca gizlenmiş, saklanmış, kayıt dışı bırakılmış borç yüklerinin bilançoya yansıtılması zorunluluğunun getirdiği bir durum olduğunu belirten Ertürk, “Dolar olarak aldığınız parayı bozduracak mısınız?” sorusu üzerine de şunları kaydetti: “Bizim geçmiş satışlardan dolayı henüz dağıtımını yapmadığımız 1,5 milyar dolara yakın bir rezervimiz de var. YTL'ye de ihtiyacımız var. Bunu belli bir program, belli bir finansal planlama dahilinde yapacağız. Bu rezervler elbette piyasa için olumlu sinyaller taşıyor. Ama bunun YTL'ye dönüş açısından nasıl bir seyir izleyeceği planlarımıza bağlı olacak. O konuda şu anda bir şey söyleyecek durumda değilim. Maliye Bakanlığı'na tabii ki YTL ödeme yapabiliriz. Ancak o konuda alternatiflerimiz de yok değil elbette. YTL de yapabiliriz, ama döviz olarak da bir formül bulabiliriz. O anlamda YTL'ye dönme zorunluluğu elbette yok. Bu, bizim yapacağımız planlama sonucu ortaya çıkacak. Piyasanın, kurların durumunu, bütün bunları dikkate alarak yapacağımız planlama sonucunda buna karar vereceğiz. Dövizden YTL'ye dönecek miyiz, ne kadar döneceğiz? Onları arkadaşlarla planlayarak yapacağız.”

Telsim'in satış bedeli ile cari açığa katkıda bulunmak dışında piyasaların regülasyonuna da katkıda bulunacaklarını ifade eden Ertürk, Maliye Bakanlığı'na ödemenin ne zaman yapılacağına ilişkin bir soru üzerine de”Çalışma yürüyor. O birkaç ayı bulabilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!