TeliaSonera, Cenevre’den yıl bitmeden Turkcell haberi bekliyor

Güncelleme Tarihi:

TeliaSonera, Cenevre’den yıl bitmeden Turkcell haberi bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2006 00:00

TeliaSonera, Turkcell’de hisse satışı için Çukurova ile girdiği tahkim sürecinde kararın ’bir bölümünü’ bu yıl görmeyi bekliyor. Şirket, Çukurova’nın satışa çıkardığı yüzde 5.88’lik hisseye ise isteksiz.

TURKCELL’İN yüzde 37.1’lik ortağı TeliaSonera, hisse satışı için önce kendilerine söz veren, ancak sonra hisseleri Ruslar’a satan Çukurova Grubu ile girdiği tahkim mücadelesinde mahkeme kararının "bir bölümünü" bu yıl sona ermeden görmeyi bekliyor. Hürriyet’e konuşan TeliaSonera Başkan Yardımcısı Michael Kongstad, Çukurova Grubu’na karşı Cenevre ve Viyana mahkemelerinde iki ayrı tahkim süreci başlattıklarını belirterek, "Cenevre’deki dava TeliaSonera’nın Çukurova’dan aldığı Turkcell Holding hisseleri hakkında Mart 2005’te yapılan anlaşmanın ihlal edilmesiyle ilgili. Dava son aşamaya ilerledi. Ama tahkim davasından bir kararı ne zaman alacağımız konusunda şu anda hala değerlendirmemiz yok. Muhtemelen bir bölümünü bu yıl alacağız" dedi.

İKİNCİ TAHKİM VİYANA’DA: Kongstad, Çukurova aleyhine ikinci tahkim davasının ise Viyana’da açıldığını, bunun da Turkcell Holding’de hissedarlar anlaşmasının ihlal edilmesi ve TeliaSonera’nın rüçhan hakkının (ilk ret hakkı) elinden alınmasıyla ilgili olduğunu kaydetti. Kongstad, "Bu dava henüz Cenevre’deki dava kadar ilerlemedi. Tüm tahkim davalarında olduğu gibi zamanlama konusunda açık bir görüş sahibi olmak imkansız" diye konuştu. Öte yandan, Çukurova Grubu’nun Turkcell’deki hisselerini ’elden çıkarmasının’ devamı olarak yorumlanan geçen haftaki yüzde 5.88’lik hisse satış kararı, gözleri Turkcell’in yabancı ortaklarına çevirdi. TeliaSonera, tahkimlik ortağı Çukurova Grubu’nun Turkcell’deki yüzde 5.88’lik hisse satışıyla ilgilenmiyor.

HEDEF YÜZDE 50 ETKİN HİSSE: Michael Kongstad, TeliaSonera’nın Turkcell’de yüzde 50’den fazla etkili pay almak için Mart 2005’te yaptığı anlaşma ile niyetini açıkça ortaya koyduğunu belirterek, "Şu anda satılık olan hisse TeliaSonera’yı böyle bir pozisyona sokmaz" dedi. Kongstad, Çukurova’nın Turkcell’deki hisselerinin planlanan satışının Cenevre ve Viyana’daki tahkim mahkemelerindeki ihtilaf altındaki herhangi bir varlığı kapsamadığını da vurguladı. Turkcell’de Rus Altimo, TeliaSonera ve Türk ortak Çukurova Holding’in ilişkileri bıçak sırtında. Herşeye rağmen TeliaSonera, Türkiye’de kalmak istiyor.

HİSSE AZALTMA NİYETİMİZ YOK: Kongstad, "TeliaSonera hem Türk pazarına hem de Turkcell’e kendini adamış durumda. Hisselerini azaltma gibi bir niyeti de yok. Duruma aktif olarak bir çözüm arıyoruz. Ancak şu anda böyle net bir olasılık ortada yok" dedi. İsveç/Finlandiya ortak şirketi TeliaSonera, Turkcell’in yüzde 27.2’sinin kendilerine satışı için Çukurova ile Mart 2005’te vardıkları hisse devri mutabakatında Çukurova’nın nihai anlaşmayı imzalamaması üzerine, Çukurova aleyhine uluslararası tahkim davası açmıştı. Çukurova, TeliaSonera’dan vazgeçtikten sonra Rus Alfa Telecom’a (yeni adı Altimo) yüzde 13.2 hisse satmıştı. Şimdi Sonera, Alfa’nın mevcudiyetine karşı çıkıyor.

CEO konusunu çözmek önemli

TURKCELL’DE martta patlayan yönetim krizi Akpınar’ın Haziran ayında istifasıyla sonuçlanmıştı. Dünyanın en büyük GSM şirketinden biri olan Turkcell, 4 aydan uzun süredir CEO’suz yönetiliyor. Yeni CEO’yu bulmaya ünlü "beyin avcısı" şirketi K-Partners International yardım edecek. TeliaSonera Başkan Yardımcısı Michael Kongstad, "Turkcell’in yeni CEO’sunu atamak biraz zaman alsa da bu pozisyon için profesyonel bir aday bulmanın mümkün olacağı kanısındayız. Çünkü Turkcell başarılı ve hisseleri uluslararası kote edilmiş bir şirket" dedi.

Rekabet GSM pazarını daha hızlı büyütecek

TELIASONERA Kurumsal İleşitimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Kongstad, Vodafone’a geçen Telsim ve pazarda kendini yeniden konumlandırmaya çalışan Avea’nın artırdığı rekabet ile GSM pazarının geçmiştekinden daha da hızlı büyüyeceğine inandıklarını söyledi. Kongstad, Turkcell’in lider pozisyonunu gelecekte koruyacağına eminiz. Turkcell, 30 milyondan fazla abonesi ve gelişen hizmet paketleriyle dünyanın en iyi GSM operatörleri arasında" dedi. TeliaSonera Başkan Yardımcısı Michael Kongstad, şirkete 2001 yılında katıldı. 46 yaşındaki Kongstad, 2 bin adet TeliaSonera hissesine sahip. TeliaSonera Başkanı Anders Igel’in sahip olduğu hisse sayısı ise 33 bin 696 adet.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!