Telefon dinlemede ‘hediye’ dönemi

Güncelleme Tarihi:

Telefon dinlemede ‘hediye’ dönemi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2014 10:50

Türkiye son haftalarda neredeyse her güne yeni bir ‘tape’ ile başlıyor. Bu ses kayıtlarının bir kısmının legal bir kısmının ise illegal yollarla yapıldığı söylenirken vatandaş ise eşini dostunu dinlemenin kolay bir yolunu bulmuş. Bu yola ‘hediye’ taktiği deniyor.Sistem şöyle işliyor. Cep telefonu almak isteyen kişi cep telefonu bayiine gidip telefonun içinde bazı yazılımlar yükletiyor. Bu yazılımlar iki işe yarıyor. Birincisi mevcut telefondan yapılan her konuşma dinlenebiliyor. İkincisi ise mevcut yazılımın yüklü olduğu telefonlar ile ortam dinlemesi de yapılabiliyor. Vatandaş ise ‘hediye’ olarak aldığı dinleme yazılımlı telefonu eşine dostuna veriyor. Telefonunun yazılımla dinlendiğinden şüphe edenlerden ise sadece cihaz kontrolü için 660 lira para isteniyor. Ayrıca yasa dışı dinleme kapsamına giren yazılımla formülünde dinleyen kişi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.

Haberin Devamı

Telefon dinlemede ‘hediye’ dönemi
Söz konusu yazımlar 1000 TL gibi bir ücretle telefonlara yükleniyor. İsteyenler ise telefonu da aynı zamanda bu bayilerden alabiliyorlar. Öte yandan telefonlara yüklenecek ekstra yazılımlarla birlikte cep telefonları dinlemeye karşı dayanıklı bir hale gelebiliyor. Bunun için de kullanıcıdan 1000 TL’ye yakın bir ücret tahsil ediliyor. Dinleme yazılımları aynı zamanda kişinin bulunduğu ortamın fotoğraflarını da çekebiliyor.

ÇİN İŞİNE DİKKAT

Dinleme yazılımı yüklü telefonları alan kişileri bekleyen en önemli risklerden biri ise Çin üretimi yazılımların telefona yüklenmesi. Bu yazılımlar telefonun çökmesine neden oluyor. İşi yapanlar Mspy, Mobilstealth, Flexispy ve Spybuble gibi Çin işi yazılımların kullanılmasının telefonları çökerteceğini söylüyor.

Haberin Devamı

DİNLEMEYE KARŞI KORUYUN

Yazılım yoluyla telefon dinleme konusunda açıklamalarda bulunan Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD) Genel Sekreteri Ömer Kavas, “Yazılımlarla cep telefonlarının kullanım amaçlarının dışında kullanılmasına karşıyız. Bu tip durumlar insanları iletişimden soğutuyor.” dedi. Kavas Akıllı telefonların internete erişimiyle ilgili olarak da açıklamalar yapan Kavas aynı zamanda vatandaşları kendi yazılımlarını kullanıp telefonlarını dinlemeye karşı korumaları noktasında da uyarıyor.

1 YILDAN 3 YILA KADAR HAPİS VAR

Yazılım yoluyla dinleme konusunda hurriyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Avukat Pınar Yıldız Onur, bu tür bir dinlemeyi suç olarak yorumluyor. Pınar Yıldız Onur, “Türk Ceza Kanunu’nun 132. ve 133. maddelerine göre söz konusu dinleme türü haberleşmenin ihlali kapsamına giriyor” diyor. Yıldız Onur söz konusu dinlemenin kişilerin rızasına aykırı olarak gerçekleştiği için “Söz konusu dinlemeler kapsamında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmektedir. Yasa dışı dinleme ile elde edilen bu materyal basın yayın yolu ile yayımlanırsa ceza yüzde 50 oranında artar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!