Tekstilde öncelik sürdürülebilirlik

Güncelleme Tarihi:

Tekstilde öncelik sürdürülebilirlik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2022 07:00

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) sürdürülebilir üretim ve ihracat için çalışmalarına ara vermeden devam ettiğini söyleyen UTİB Başkanı Engin, “Bursa’nın geleneksel sektörü tekstilde ekolojik dönüşüme odaklanmış durumdayız. Dönüşümü ne kadar çabuk ve sağlıklı gerçekleştirirsek başarımız ve kazanımlarımız o kadar fazla olacak. Düzenlediğimiz eğitimlerle firmalarımızı bilinçlendiriyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sürdürülebilir üretim faaliyetlerini yatırım sürecinde gündeme aldıklarını belirten Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “UTİB olarak yeni dönemde tüm zorluklara rağmen sürdürülebilir üretim ve ihracat için çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Temsil ettiğimiz Bursa’nın geleneksel sektörü tekstilde ekolojik dönüşüme odaklanmış durumdayız. Sektör olarak yatırım gündemimizin ilk sıralarında sürdürülebilir üretim, yenilenebilir enerji ve çevreci ürünler yer alıyor. Katma değeri yüksek üretim yapabildiğimiz tekstil sektöründe, dönüşümü ne kadar çabuk ve sağlıklı gerçekleştirirsek başarımız ve kazanımlarımız o kadar fazla olacak” değerlendirmesini yaptı.

FİRMALARA ÖZEL PLAN

Bir süredir Avrupa Yeşil Mutabakatı konusunda ihracatçılara yol gösteren çalışmaları sürdürdüklerini ifade eden Engin, “UHKİB ve BTSO ortaklığında kurduğumuz Bursa Teknoloji ve Koordinasyon Ar-Ge Merkezimizde (BUTEKOM) düzenlediğimiz eğitimler ile çevresel hassasiyet, doğal liflerin yetiştirilme süreçleri, sentetik ürünlerin üretim emisyonları gibi çok sayıda konuda firmalarımızı bilinçlendiriyoruz. Tekstil sektöründe karbon ayak izi ve su ayak izi hesaplamaları ile yaşam döngüsü analizleri yapıyoruz. Buna ek olarak sanayi ve ihracata yönelik birçok akredite test gerçekleştiriyoruz” dedi. Pınar Taşdelen Engin, Kurumsal Karbon Ayak İzi Danışmanlığı kapsamında, firmalar için hazırlanan karbon ayak izi raporlaması doğrultusunda, firmalara özel karbon ayak izi azalım planları oluşturulduğu bilgisini verdi.

Haberin Devamı

DIŞ TİCARET FAZLASI HEDEFİ

Engin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ur-Ge projesinin amaçları ve sıfır karbon hedefine daha çabuk ulaşmamız için firmalarımıza izlemeleri gereken yolu iyi anlatmamız gerekiyor. Bunun için verdiğimiz danışmanlıkların meyvelerini, elde edilen başarılarla toplayacağız. İnanıyorum ki proje kapsamında bilinçlenen firmalarımız, dönüşümde öncü olarak tekstil sektörünün geleceğine yön verecek. Ziyaretlerle de firmalarımızla kurduğumuz bağlantıları güçlendirerek faaliyet sürecimize olumlu katkılar sağladık. Öte yandan ev tekstili sektörüne genç tasarımcıları kazandırmak amacıyla bu yıl 12. kez düzenleyeceğimiz UTİB Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması’nın son iki yılını ‘sürdürülebilirlik’ üzerine kurguladık. ‘Dış ticaret fazlası veren Türkiye’ hedefimize doğru adım adım ilerlerken attığımız her adımı dijital dönüşüme entegre etmek, tekstilde marka haline gelen ülkemizi her yıl daha da ileriye taşımak istiyoruz.”

Haberin Devamı

EKOLOJİK TEKSTİLDE UR-GE PROJESİ

EKOLOJİK tekstiller konusunda bir Ur-Ge projesinin devam ettiğini söyleyen Engin, “Ekolojik verimlilik ilkesi ile doğru kaynak ve enerji kullanımı ve çevreye verilen tahribatı minimuma indirmeyi hedefleyen proje kapsamında düzenlediğimiz çok sayıda etkinlik ile katılan firmalarımızda üretim verimliliğini artırdığımız gibi sektördeki aktörler arasında gerekli iş birliği, koordinasyon ve iletişimi de güçlendiriyoruz. Ayrıca, küme firmalarımızla  karbon emisyonlarını azaltmak için Kurumsal Karbon Ayak İzi Danışmanlık sürecini tamamladık ve akabinde Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi Danışmanlığı için çalışmalarımıza başladık. ‘Karbon Ayak İzi Yönetim Planı’ ile sera gazı emisyonlarının azalımına yönelik küme firmalarının 5 ve 10 yıllık hedeflerinin belirlenmesine katkı sağladık” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!