Tekstilde anlaşma sağlandı

Güncelleme Tarihi:

Tekstilde anlaşma sağlandı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2001 00:00


Grev ve lokavt kararlarının alındığı tekstil sektöründe anlaşma sağlanırken 18. dönem toplu iş sözleşmeleri imzalandı.
Haberin Devamı

Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası Başkanı Halit Narin, Türk-İş'e bağlı Teksif Sendikası Başkanı Genel Başkanı Zeki Polat, Hak-İş'e bağlı Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Yusuf Engin ve DİSK'e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası Genel Başkanı Süleyman Çelebi tarafından bugün imzalanan toplu iş sözleşmesi, 135 işyerinde 50 bin işçiyi kapsıyor.

Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, ücret zamlarında 1 Eylül 2000 tarihinden başlanmak üzere 1 Şubat 2001 tarihine kadar olan süre için yüzde 15 zam yapılması, 1 Şubat 2001 ile 1 Eylül 2001 tarihleri arasında ise her ay gerçekleşen enflasyon oranı kadar işçi ücretlerine aylık zam yapılması kararlaştırıldı.

Sözleşmenin ikinci yılında, her 6 ay için önceki 6 ayın gerçekleşen enflasyon oranı kadar zam yapılacak. Sosyal yardımlar da, ücret zammı oranında artacak.

Taraflar karardan memnun

Açıklamada, sektörde kriz ortamında bir toplu iş sözleşmesi yapılması ve çalışma barışının korunmasının taraflarca memnuniyetle karşılandığı vurgulandı.

İşveren ve işçi sendikası başkanlarının imzasını taşıyan açıklamada, şöyle denildi: "Sektörün rekabet şartlarında zorlandığı ve piyasa hareketlerinin asgari seviyeye indiği bir ortamda gerçekleştirilen toplu iş sözleşmesinin akdinde, sektörün geleceği konusunda hükümetçe verilen destek vaadi büyük rol oynadı.

Özellikle finansman darlığının giderilmesi, ucuz enerji temini, ihracatın desteklenmesi ve Uzakdoğu menşeli ithalatın disipline edilmesi, rekabetin korunması açısından büyük önem taşımaktadır."

Açıklamada, işçi konfederasyonuna mensup olan işçi sendikası yöneticileri ve Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası yöneticilerinin kayıtdışı ekonominin önlenmesinde görüş birliğine vardığı da bildirildi.

Grev kararı 10 Ocak'ta alındı

Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayii İşçileri Sendikası (TEKSİF) Genel Yönetim Kurulu, 1 Eylül 2000 tarihinden itibaren yürütülen 18. dönem grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin olumlu sonuçlanmaması üzerine 10 Ocak'da grev kararı almış ve 21 Şubat'ta greve çıkılmasını kararlaştırmıştı.

Türkiye Tekstil Sanayi ve İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu da, grev kararına karşı üye tüm işyerlerinde lokavt kararı uygulanmasına karar vermişti.

Grev ve lokavt kararı, Altınyıldız ve Vakko'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda ünlü tekstil ve konfeksiyon şirketini kapsıyordu. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!