Tekstil ve konfeksiyon sektörü 150 milyar doları aşacak

Güncelleme Tarihi:

Tekstil ve konfeksiyon sektörü 150 milyar doları aşacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2008 15:18

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, tekstil ve konfeksiyon sektörünü büyüklüğünün 2023'te, 150 milyar doları aşabileceğine inandığını kaydetti.

CNR Expo Fuarcılık, IF Konseyi ile İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İTKİB) tarafından düzenlenen, IF 11. Uluslararası İstanbul Moda Fuarının açılışında konuşan Tüzmen, fuarın, Türk tekstil ve konfeksiyon sektörünün nereden nereye geldiğinin göstergesi olduğunu anlattı.

Türkiye'nin dünyada tekstilde 8'inci, konfeksiyonda ise 4. olduğunu vurgulayan Tüzmen, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yaşanan bütün sıkıntılara, aşırı değerli YTL'ye rağmen tekstilde yüzde 17, konfeksiyonda yüzde 16 ihracat artışı sağladınız. Bu kolay bir başarı değil. Bütün dünyanın takdir ettiği bir başarı. Tekstilde geçen yıl yaklaşık 9,5 milyar dolar, konfeksiyonda ise 13 milyar dolar ihracatla Türkiye'nin 100 milyar doları aşan ihracatının en önemli taşıyıcılarından biri olduğunuzu ispat ettiniz. Toplam üretimin yüzde 23'ünü, ihracatımızın dörtte birini oluşturuyorsunuz.”

MODA-MARKA DÖNEMİ...

Bakan Kürşad Tüzmen, artık bir moda-marka dönemine doğru kayış olduğunu, sektörün yeni bir açılım ve dönüşümün eşiğinde bulunduğunu ifade ederek, dünyanın dört bir yanından gelen katılımcıların, bu fuarın uluslararası hale geldiği ve İstanbul'un da bir moda merkezi haline geleceğini gösterdiğini kaydetti.

Tüzmen, “Birbirimize sarılacağız, güveneceğiz. Sizlerle beraber 1-2 milyar dolarlardan alıp bugün 20 milyar doları geçen bir noktaya taşıdık, aynı şekilde yolumuza devam edeceğiz. İnanıyorum ki tekstil ve konfeksiyon sektörünün büyüklüğü 2023'te 150 milyar doları rahatlıkla aşabilecektir” diye konuştu.

Çeşitle sıkıntılar bulunduğunu, sektörün sıkıntılarını ve dertlerini bildiklerini, hükümetin de bu konuda çalışmalarına hız verdiğini belirten Tüzmen, “Elimizden geldiği kadar tabii... Bütçe dengelerini bozmadan...” dedi.

Turquality'nin Türkiye'nin en iyi 10 projesi arasına girdiğini bildiren Tüzmen, moda ve marka yaratıcısı bir ülke olmaya ağırlık vererek kendilerini yüksek kalite ekseninde bütün dünya ile rekabete hazırlayacaklarını söyledi.
Konuşmasını, “Bereketli, hayırlı olsun” diyerek tamamlayan Tüzmen, fuarda yer alan yabancı katılımcılara ve basın mensuplarına hitaben de İngilizce bir konuşma yaptı.

“SEKTÖR YARATICILIK DÖNEMİNE GİRMİŞTİR”

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu da fuarda Filipinler dahil olmak üzere birçok ülkeden yeni alıcı oluşturduklarını ve sektörün de yaratıcılık dönemine girdiğini ifade etti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı ise hazır giyimin hammaddesinden yan sanayine kadar tüm kanallarıyla büyük bir güç olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından Devlet Bakanı Tüzmen ve CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem'e Türkiye Kızılay Derneği tarafından, derneğe yaptıkları katkılardan dolayı plaket verildi.

Tüzmen, daha sonra beraberindekilerle bazı stantları ziyaret etti. Tüzmen, fuar dolayısıyla İstanbul'da bulunan yabancı basın mensuplarıyla da bir araya geldi.

Verilen bilgiye göre, 30'un üzerinde ülkeden ziyaretçi ve 14 ülkeden alım heyetini ağırlayan IF 11. Uluslararası Moda Fuarında 250 katılımcı firma yer alıyor.

Fuarın bu akşamki gala programında 2007 yılı “Best Designer” ödüllü tasarımcı Özlem Süer'in defilesi yapılacak. Uzun yıllar Christian Dior erkek koleksiyonuna damgasını vuran İsviçre kökenli Fransız tasarımcı Jean Luc Amsler de fuarın ikinci günü bayan koleksiyonu defilesi gerçekleştirecek.

25 bin ziyaretçinin gelmesinin beklendiği fuarda, hazır giyim, triko, spor giyim, iç giyim, çorap, denim, konfeksiyon yan sanayi ve aksesuarlarından ürünler sergileniyor.
Fuar, 9 Şubat 2008'de sona erecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!