Tekstil, Doğu’ya kayacak ’moda merkezleri’ kurulacak

Güncelleme Tarihi:

Tekstil, Doğu’ya kayacak ’moda merkezleri’ kurulacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2008 00:00

Tekstilde yeni "değişim ve dönüşüm" stratejisini belirlemeye çalışan hükümet, Doğu ve Güneydoğu’yu "üretim üssü" haline getirme planları yapıyor.

Özellikle Çin tehdidine karşı Türk tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerini dünya ile rekabet edebilecek hale getirmeyi hedefleyen "Tekstil, Hazır Giyim, Konfeksiyon Değişim ve Dönüşüm Strateji Belgesi", Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren başkanlığında dün yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında ele alındı. Başbakanlık Yeni Binada, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan ile üst düzey bürokratların yer aldığı toplantıya, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ise Kazakistan’da bulunduğu için katılamadı.

Çağlayan açıklayacak

Ekren’in koordinatörlüğünde, Sanayi Bakanlığı, Hazine ve DPT Müşteşarlarınca, sektör temsilcilerinin de katılımıyla hazırlanan belgenin, bu hafta sonu Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak Ekonomi Değerlendirme Toplantısı’nda son kez gözden geçirildikten sonra Sanayi Bakanı Çağlayan tarafından açıklanması bekleniyor.

Moda merkezleri

Ekren’in, "Köklü önlemler olsun, bir daha 50 yıl bu sorunu konuşmayalım" direktifi doğrultusunda hazırlanan belgede, Doğu ve Güneydoğu’nun tekstilde üretim üssü haline getirilmesi planları yer alıyor. Bu amaçla, bölgeye gidecek şirketlerin teşvik edilmesi ve gerekli altyapının hazırlanmasını öngören belgede, dünya ile rekabet edilebilmesi için moda ve tasarım konularında da teşvikler öngörülüyor. Bu amaçla, "moda merkezleri" oluşturulması da planlanıyor. Belgede, bu sektörün iplik, kumaş, düğme ve aksesuar üretimi ile dikiş-nakış gibi üretim alanlarının belli bölgelerde "kümelenmesi" önerisi de yer alıyor.

Bölgesel asgari ücret

DOĞU ve Güneydoğu’nun tekstilde üretim üssü olarak düşünülmesi, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanlığı döneminde Zafer Çağlayan tarafından önerilen "Bölgesel Askeri Ücret" tartışmalarını da yeniden gündeme taşıdı. Sektörden de gelen bölgesel asgari ücret uygulanması yönündeki önerilerin, Erdoğan başkanlığında bu hafta sonu yapılacak ve belgeye son şekli verilecek toplantıda bir karara bağlanması bekleniyor. Hürriyet’e konuşan bir kaynak, "Doğu ve Güneydoğu’da 200-250 YTL ücretle çalışan var. Yani bölgesel asgari ücret fiilen uygulanıyor. Eğer bu yasal bir statü kazanırsa, bu insanlar hem biraz daha iyi bir aylık alabilme olanağına kavuşur, hem de sosyal güvence sahibi olur" dedi. Hükümete yakın kaynaklar da, "Ancak bu ekonominin ötesinde siyasi bir karar ve bunun kararını da sonuçta sayın Başbakan verecektir" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!