Tekel, şimdi de 2000’e ortak arıyor

Güncelleme Tarihi:

Tekel, şimdi de 2000’e ortak arıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dün İstanbul'da Samsun ve Yeni Harman sigaralarını üreten Akhisar Fabrikası'nın yüzde 52 hissesinin British American Tobacco'ya (BAT) satışıyla ilgili anlaşmayı imzalayan Devlet Bakanı Eyüp Aşık, Tekel 2000 ve Tokat Sigara Fabrikası'na ortak aradıklarını açıkladı.

Samsun ve Yeni Harman sigaralarını üreten Akhisar Fabrikası'nın yüzde 52'sini İngiliz-Amerikan şirketi British American Tobacco'ya (BAT) satan Tekel, şimdi de Tekel 2000'e ve Tokat Sigara Fabrikası'na ortak arıyor.

Akhisar Sigara Fabrikası'nın satışıyla ilgili olarak düzenlenen imza törenine katılan Tekel'den Sorumlu Devlet Bakanı Eyüp Aşık, Tekel 2000 ile Tokat Fabrikası'na da ortak aradıklarını söyledi.

Marlboro'nun en büyük rakibi olarak gördükleri Tekel 2000 satışlarında bir düşüş gördüklerini söyleyen Aşık, Tokat Fabrikası'nın en kısa sürede özelleştirilmesi gerektiğini kaydetti. Aşık, şöyle devam etti:

‘‘Satışlarda düşüş var. Marlboro'dan daha kaliteli, daha ucuz ama daha az satıyor. Bunun hatası biraz da bizde. Kısa sürede özelleştirmemiz lazım. Tokat Sigara Fabrikası Akhisar'dan farklı olarak ihaleye sunulacak. Bu marka şu fabrikanın şu değer üzerinden satışını düşünüyoruz deyip fiyat alacağız.’’

Yüksek Planlama Kurulu'nun onayından geçen satış anlaşması dün Tekel Genel Müdürü Mehmet Akbay ve BAT Yatırımlar Direktörü Anton Van Waay tarafından imzalandı. Tekel, Samsun ve Yeni Harman sigaralarının isim haklarının 49 yıllığına BAT'a verilmesi karşılığı olarak bu şirketten 100 milyon dolar alacak. Tekel'de yeniden yapılanmaya gittiklerini belirten Aşık, yeniden yapılanma projesiyle gerçekleştirecekleri projeleri şöyle anlattı:

Bu yıl sonunda Mecidiyeköy'deki likör fabrikasını kapatacağız. Arsa değeri 100 milyon dolar olan Ali Sami Yen Stadı yanındaki 24 dönümlük arsayı satılığa çıkaracağız.

29 il hariç 51 ilde de pazarlama faaliyetlerini özelleştirdik. Özellikle üniversitelere boş olan binalarımızı devrettik.

Akhisar Sigara Fabrikası faaliyete geçtikten sonra İzmir'dekini kapatacağız.

Elazığ'da Buzbağ şaraplarını üreten fabrika ile Yozgat Bira Fabrikası için özelleştirme veya ortaklık için faaliyetlerimiz başlayacak.

Reynold firması ile 1998'de 15-20 bin tonluk Virginia tütünü üretmeye başlayacağız.

Küba markası ile puro üretecek şirket de bu yıl faaliyete geçecek.

Sigara kaçakcılığını ortadan kaldırmak amacıyla İsviçre menşeili TABA Türk firmasının yüzde 50 hissesini satın aldık. İsviçre ve Almanya'ya yaptığımız ihracatı bu dağıtım şirketi ile yapacağız.

Bitlis Sigara Fabrikasında üretilecek Best marka sigarayı 1 ay içerisinde piyasaya sunacağız.

Tekel’e 4 ay zam yok

DevletBakanı Eyüp Aşık, Akhisar Fabrikası'nın yüzde 52 hissesinin BAT şirketine satışıyla ilgili düzenlenen imza töreninde akşamcılara müjde verdi. Tekel ürünlerine dört ay daha zam yapmayacaklarını söyleyen Eyüp Aşık, Tekel ürünlerine geçen Ağustos ayından beri zam yapmadıklarını hatırlattı. Tekel tarihinde ilk defa 8-9 aylık zam yapılmayacağını bildiren Aşık, daha sonra yapılması düşünülen zamların normal ölçülerde tutulacağını kaydetti. Tekel'in geçen yıl tütün için 50 üzüm için de 16 trilyonluk olmak üzere toplam 66 trilyonluk destekleme alımı yaptığını belirten Aşık, bu yıl tahmini destekleme alımının ise 170 trilyon lira olacağını kaydetti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!