Tekel Sigara'nın devri tamamlandı

Güncelleme Tarihi:

Tekel Sigaranın devri tamamlandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2008 12:34

Tekel'in sigara bölümü, bugün imzalanan sözleşmeyle birlikte British American Tobacco'ya (BAT) devredildi.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, özelleştirmeyle birlikte, Telekom'dan sonra tek seferde en büyük yabancı sermayenin Türkiye'ye geldiğini söyledi.   

Ankara Swiss Otel'de düzenlenen imza töreninde konuşan Kilci, Tekel özelleştirmesinin sıradan bir satış işlemi olmadığını bildirdi. Tüpraş ve Petkim'den sonra Tekel'in de özelleştirilmesinin, 2003 yılında açıklanan programın kararlı bir şekilde uygulandığını gösterdiğini kaydeden Kilci, şöyle devam etti:  
“Başından beri Tekel özelleştirmesinde, Türk tütün ekicisini korumak istediğimizi belirttik ve Tekel çalışanlarının mağdur edilmemesi için önemli adımlar attık. Tekel markalarının yaşatılması da önceliklerimizden biri olmuştu. Önümüzdeki süreçte Tekel markaları ve Türk tütününden yapılan sigaraların BAT bünyesinde daha rekabet eder hale gelerek yaşayacağına inanıyorum. Telekom'dan sonra tek seferde en yüksek yabancı sermaye ülkemize geliyor.”

TEKEL'İN MARKALARININ GÜÇLENDİRİLMESİ

BAT Türkiye Genel Müdürü Johan Vandermuelen de, Tekel'in sigara bölümüne 1 milyar 720 milyon dolar ile en yüksek teklifi verdikleri 22 Şubat'ın BAT için dönüm noktası olduğunu belirtti.

Özelleştirmenin tamamlanmasından mutluluk duyduklarını ifade eden Vandermuelen, “Bu, BAT'ın Türkiye'deki büyüme fırsatları açısından önemli bir temel oluşturmaktadır. Küresel piyasalarda likidite krizinin yaşandığı bir dönemde böylesi bir yatırım yapmamız, Türkiye'nin geleceğine duyduğumuz güvenin ve uzun vadeli bir yatırımcı olma konusundaki kararlılığımızın önemli bir göstergesidir. Bu birleşme ile BAT'ın Türkiye'nin en büyük doğrudan yabancı yatırımcıları arasına girmesi bizleri gururlandırıyor” dedi.

Tekel'in BAT için taşıdığı öneme de işaret eden Vandermuelen, BAT'ın 100 yılı aşan uluslararası deneyimi ile Tekel'in 140 yıllık yerel mirasını harmanlayarak, Tekel markalarını daha rekabet eder hale getireceklerini ve güçlendireceklerini söyledi.

BAT Türkiye Genel Müdürü, Tekel 2000, Tekel 2001 ve Samsun 216 gibi güçlü yerel markaları, uluslararası markalar olan Kent ve Pall Mall gibi BAT ürünleriyle bütünleştireceklerini de vurguladı.

BAT Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Tuna Turagay ise, Tekel özelleştirmesinin Türkiye tarihindeki en büyük 5. özelleştirme olduğunu dile getirdi.

2002 yılında bu yana Türkiye'de yaptıkları yatırımlarla Türk tütün sektöründe güçlü bir oyuncu olma hedeflerini ifade eden Turagay, “BAT olarak dünyanın 8. büyük tütün pazarı olan Türkiye'yi küresel faaliyetlerimiz açısından son derece önemli görüyoruz. 6 yılda pazar payımızı artırdık. Bu birleşme ile önümüzdeki dönemde hızlı tüketim ürünleri sektöründe 2'inci en büyük firma olacağız” diye konuştu.

Türkiye'de toplam 2 milyar doların üzerinde yatırım yaptıklarını ve 2 bin kişiye doğrudan istihdam yarattıklarını kaydeden Turagay, yeni dönemde Türkiye'de daha da büyümeyi hedeflediklerini bildirdi.

“HİÇ KİMSENİN İŞ AKDİ FESHEDİLMEDİ”

Konuşmaların ardından, Tekel'in sigara bölümünün BAT'a devrine ilişkin sözleşme imzalandı.

Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özelleştirme İdaresi Başkanı Kilci, Tekel'in özelleştirilmesi öncesinde, çalışanların mağdur edilmeyeceği sözünü verdiklerini hatırlatarak, bu çerçevede 4-5 haftadır BAT ve sendika temsilcileriyle görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Kendilerinin çalışanlara özelleştirmeden dolayı kimsenin iş akdinin feshedilmeyeceğini anlattıklarını, BAT'ın da maaş artışı ve ikramiye önerileriyle teklif götürdüğünü belirten Kilci, 350 kişinin teklifleri kabul ederek BAT'a geçtiğini kaydetti. Bunların 15 milyon YTL tutarındaki ihbar ve kıdem tazminatlarının Tekel tarafından ödendiğini vurgulayan Kilci, diğer işçilerin ise Tekel'in Yaprak Tütün Müesseselerine geçtiğini belirtti.

Kilci, Tekel'de toplam 2 bin kişinin çalıştığını da sözlerine ekledi.
BAT Türkiye Kurumsal Direktörü Turagay da, BAT bünyesinde çalışmayı kabul eden işçilerin sendika ve toplu sözleşme haklarının devam ettiğini söyledi.

1,7 MİLYAR DOLAR, HAZİNENİN KASASINA GİRDİ

Turagay, bir başka soru üzerine, Tekel'in sigara bölümü için teklif ettikleri 1 milyar 720 milyon doların bugün Ziraat Bankası kanalıyla devlete ödendiğini bildirdi.

Turagay, kapalı alanlarda sigara içme yasağına ilişkin bir soruyu yanıtlarken de, 19 Mayıs'ta uygulamaya giren yasağın pazar payını yüzde 4-5 civarında azaltacağını tahmin ettiklerini ifade etti.

Turagay, önümüzdeki dönemde Tekel markalarını, önemli miktarlarda yatırım yaparak yaşatmaya devam edeceklerini de vurguladı.

İmza töreninde, Tekel Genel Müdürü Fahri Arıkan, Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Ahmet Aksu ile BAT Global Yatırımlar Direktörü Sunil Panray da hazır bulundu.

Bu arada, daha önce törene katılacağı belirtilen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, sözleşme imza töreninde bulunamadı.

ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ

Tekel'in sigara bölümünün özelleştirme çalışmaları 2003 yılında başlatıldı. Aynı yıl gerçekleştirilen ihalede, en yüksek teklifi 1 milyar 150 milyon dolar ile JTI verirken, Özelleştirme Yüksek Kurulu, teklifin beklentileri karşılamadığı gerekçesiyle ihaleyi iptal etti.

Daha sonra, Tekel'in yeniden yapılandırma çalışmalarına başlandı. Bazı müesseseler ile pazarlama ve dağıtım müdürlüklerinin bir bölümü kapatılırken, tütün stokları da azaltıldı. Bu çalışmaların ardından, son yıllarda sürekli zarar eden Tekel kara geçti.

Daha sonra Tekel'in ikinci kez ihaleye çıkarılması için harekete geçildi. Buna yönelik çalışmalarda, marka satışı da gündeme geldi. Ancak, yapılan değerlendirmelerin ardından Tekel'in sigara işletmelerinin yeniden bir bütün halinde satışına karar verildi. İkinci kez ihaleye çıkıldı ama teklif gelmemesi nedeniyle bu ihale de iptal edildi.

Üçüncü ihalede ise bu kez BAT, 1 milyar 720 milyon dolarla en yüksek teklifi verdi. Hukuki işlemlerin ardından Özelleştirme Yüksek Kurulu da, bu satışa onay verdi ve 2003 yılında başlatılan özelleştirme çalışmalarının sonucunda bugünkü imzalarla birlikte Tekel'in sigara bölümü BAT'ın oldu.

Tekel'in sigara işletmeleri, halen pazarda yüzde 38-39 civarında bir paya sahip bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!