Tekel özele geçti işçisi kamuda kaldı

Güncelleme Tarihi:

Tekel özele geçti işçisi kamuda kaldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2008 12:12

Tekel sigara biriminin 1 milyar 720 milyon dolar peşin bedelle British American Tobacco’ya (BAT) devri tamamlanırken, 2 bine yakın Tekel işçisi kamuda kalmayı tercih etti.

BAT yönetimindeki Tekel’de kalmaları için yüksek maaşlarla iş teklif edilen Tekel çalışanlarından yalnızca 350’si şirkette kalmayı kabul etti.

Tekel sigaranın ihaleyi kazanan BAT’ye devri sözleşmesi Ankara’da imzalandı. Törene Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Başkan Yardımcısı Ahmet Aksu, Tekel Genel Müdürü Fahri Arıkan, BAT Global Yatırımlar Direktörü Sunnil Panray, BAT Türkiye Genel Müdürü Johan Vandermeulen ve BAT Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Rıza Tuna Turagay katıldı.

Törende konuşan Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, devir ile 2003 yılında açıklanan kapsamlı özelleştirme programında en önemli üç kuruluş olan Tüpraş, Petkim, Tekel özelleştirmesinin tamamlandığını vurguladı. Tekel özelleştirmesinin Türk tütünü ve sektör için önemine işaret eden Kilci, “Doğu tipi tütün yetiştiricisi olan Türk tütün yetiştiricisinin korunması, Tekel çalışanlarının mağdur edilmemesi, Tekel markalarının yaşatılması önceliklerimiz olmuştu. Tekel markaları ve Türk tütününden yapılmış sigaraların yaşayacağına ve daha da güçleneceğine inanıyorum” diye konuştu.

350 KİŞİ BAT’NİN TEKLİFİNİ KABUL ETTİ

Tekel satışının, Türk Telekom’dan sonra bir seferde en yüksek miktarlı yabancı sermaye yatırımının Türkiye’ye gelmiş olması açısından da önemli olduğunun altını çizen Kilci, özelleştirme sonrası çalışanların durumuna da açıklık getirdi. Özelleştirme ihalesi öncesi çalışanları mağdur etmeme sözü vermiş olduklarını ifade eden Kilci, son dört-beş haftadır çalışanlar ve sendika ile görüşmeler yaptıklarını belirtti. Çalışanlara özelleştirme nedeniyle kimsenin iş akdine son verilmeyeceğini söylediklerini aktaran Kilci, BAT’nin çalışanlara maaş artışı içeren cazip teklifler götürdüğünü, bunun üzerine 350 kişinin kıdem ve ihbar tazminatları Tekel tarafından ödenerek BAT’ye geçmeyi kabul ettiğini bildirdi.

Kilci, yaklaşık 2 bin Tekel çalışanının kamuda kalmayı tercih ettiğini, BAT’nye geçen 350 kişinin kıdem ve ihbar tazminatı tutarının ise 15 milyon YTL olduğunu ifade etti.

TURAGAY: SENDİKA VE TOPLU SÖZLEŞME HAKKI SÜRECEK

BAT Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Rıza Tuna Turagay da, çalışanları Samsun, Tokat ve İstanbul’da şirketlerine davet ettiklerini, bunun için cazip tekliflerle gittiklerini anlattı. Turagay, “Ancak çalışanlar kamuda kalmayı tercih ettiler. BAT’ye geçenler de tüm haklarıyla birlikte geçtiler. Sendika ve toplu sözleşme hakları devam ediyor” dedi.

1 milyar 720 milyon dolarlık ihale bedelinin bugün itibariyle Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) Ziraat Bankası’ndaki hesabına aktarıldığını ifade eden Turagay, küresel kriz ortamında bu tutarda bir yabancı sermaye girişinin önemli olduğunu vurguladı. BAT’nin Türkiye’deki operasyonlarına 2002 yılında başladığını, zaman içinde pazar payını artırırken, her aşamada Tekel özelleştirmesini takip ettiklerini anlatan Turagay, Tekel’in devri ile sektörde ikinci en büyük firma haline geldiklerini ifade etti ve “Firmamızın global operasyonlarda stratejik pazar olarak gördüğü Türkiye’de daha da büyüyeceğiz” diye konuştu.

SİGARA YASAĞI YÜZDE 4-5 PAZAR PAYI KAYBETTİRECEK

Turagay, 19 Mayıs’ta başlayan sigara yasağı ile ilgili bir soru üzerine, yasağın yüzde 4-5 Pazar payı kaybına neden olmasını beklediklerini söyledi.

BAT Türkiye Genel Müdürü Johan Vandermeulen de, “1 milyar 720 milyon dolarlık devir, küresel piyasalarda likidite krizinin yaşandığı bir dönemde Türkiye’nin geleceğine inandığımızın ve uzun vadeli yatırımcı olduğumuzun göstergesidir” dedi. BAT’nin 100 yıllık küresel deneyimini Tekel’in 140 yıllık geleneği ile

birleştireceklerini kaydeden Vandermeulen, Samsun gibi Tekel markaları ile Kent, Palmall gibi BAT markalarını bir araya getirerek, yerel ve uluslar arası portföy sayesinde Türkiye tütün piyasasında güçlü bir konuma geleceklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından ÖİB yöneticileri ile BAT yöneticileri tarafından Tekel’in devir sözleşmesi imzalandı. Törene katılacağı duyurulan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise son anda TBMM’de işi çıktığı için toplantıya katılmadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!