Tekel işçisine ‘yetim hakkı’ resti çekti bazı ilaçlara market kapılarını araladı

Güncelleme Tarihi:

Tekel işçisine ‘yetim hakkı’ resti çekti bazı ilaçlara market kapılarını araladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2009 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, DEİK’in genel kurulunda Tekel işçilerinin eylemi için, “Bu ideolojik değil de nedir? Kusura bakmasınlar ben tüyü bitmemiş yetimin hakkını kimseye yediremem. Tütün depolarında bu insanlar duruyor. 10 bin kişinin aylık maliyeti 40 milyon lira” dedi. SGK’ya karşı direnişe geçen eczaneleri de uyaran Erdoğan, bazı ilaçların marketlerde satılmasının önünü açabileceklerini söyledi.

Haberin Devamı

İSTANBUL’da Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) genel kuruluna katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, günlerdir devam eden Tekel işçilerinin eylemine rest çekti. Erdoğan, “Bu ideolojik değil de nedir? Kimin gönlü gelip de işçinin havuza atlamasını veya orada soğukta kalmasını ister? Ama kusura bakmasınlar ben tüyü bitmemiş yetimin hakkını da orada durarak, oturarak kimseye yediremem” dedi. Devleti fazla istihdamdan kurtaracaklarını söyleyen Erdoğan, “Olmaz kardeşim bu fazla istihdamlardan ülkemizi kurtaracağız. Devlet üretime yönelik olmayan istihdamı sağlama alanı değildir. O zaman biz ne oluruz? Devletin malı deniz, yemeyen domuz. Bu mantıkla bu iş yürümez” diye konuştu.
Depolarda oturuyorlar
İki yıl önce yaptıkları görüşmelerde durumu ilgililere anlattıklarını vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi: “Sadece tütün depolarında bu insanlar duruyor. Yaklaşık 10 bin kişinin bize aylık maliyeti 40 trilyon. Kimin parasını ödüyoruz? Halkın parasını ödüyoruz. Eyleme katılanların yüzde 60’ının Ak Parti’ye oy verdiğini söylüyorlar. Bu dediğiniz gerçekse ben dört dörtlük doğru olanı yapıyorum. Menfaatçilik yapmıyorum, çünkü bunu birisinin yapması gerekirdi.”
ABD’deki gibi olacak
Başbakan Erdoğan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile eczacılar arasındaki tartışmalı süreçle ilgili olarak da şöyle konuştu: “Eczacılar gidip bir günlük kapatma eylemi yapınca siyasiler de kullanmaya başladı. Biz de diyoruz buyrun size 15 Ocak’a kadar müsade. Direk SGK ile anlaşmanızı yaparsınız biz de eczacılarla başa baş bu işi götürürüz. ABD’de olduğu gibi artık marketlerde ecza ile ilgili stantlar kurulmasına yönelik çalışmayı da ayrıca yürütüyoruz. Bu işi geliştireceğiz, başka çaresi yok. Çünkü tekel oluşturmayacağız. Her yerde rekabet alanını geliştireceğiz. Aksi takdirde uluslararası camiada beklediğimiz sıçramayı yapamayız.”
Kriz ‘teğet’ geçti
Geçen cuma günü yapılan bütçe görüşmelerinde de aynı tartışmaların yaşandığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, şunları dile getirdi: “Herkes baktığı zaviyeden yorumlayabiliyor. İşine gelene inanıyor gelmeyeni görmezden geliyor ya da inkâr ediyor. Samimiyetle söylüyorum, küresel kriz elbette büyümede, ihracatta, işsizlikte Türkiye ekonomisi üzerinde etkili olmuştur ama teğet geçmiştir. Bunlar değetin tanımını bilmiyorlar. Teğet hiç sürtünmeden geçmek anlamına gelmez. Sürtünerek geçer ama çok az oradan tırpanlar, olay budur.”

Haberin Devamı

TOBB’dan ‘açılım’ için destek istedi

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, DEİK Genel Kurulu’nda Milli Birlik ve Kardeşlik ve Demokratik Açılım projesini anlattıktan sonra, şu çağrıyı yaptı: “Demokratik açılım konusunda TOBB, DEİK içerisindeki tüm kurucu kuruluşlar, hepsi birlikte, sivil toplum kuruluşlarının tamamı, özellikle iş çevrelerinin daha aktif olmalarını sürece daha fazla katkı sağlamalarını bekliyorum. Bunu söylemek zorundayım. Kimseye gidin orada yatırım yapın, işsizliğe çare üretin demiyorum. Önce zemini hazırlayacağız, sonra yatırımı yapacağız. Biliyorum ki taşıma su ile değirmen dönmez ama bu meselelerin çözümünün bu sorunların Türkiye’nin gündeminden çıkmasının sizlere, bize ve ekonomiye büyük katkısı olacak.”

Haberin Devamı

Ahmed Arif’in ‘gürül gürül  akan dünya’sını anımsattı

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu DEİK Genel Kurulu’nda 2023 yılı hedeflerle ilgili bilgiler verdi ve “Mevcudu analiz edecek, muhayyeli düşünecek, mümkünün peşinde olacağız” dedi. TOBB Başkanı milli hedefin şirketlerin ve Türkiye’nin ölçeğini büyüterek, Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer almasını sağlamak olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: “Ahmed Arif’in sözleriyle dışarıda gürül gürül akan bir dünya varken, hiçbirimizin durma lüksü yoktur. Cumhuriyetin 100’üncü yılında 500 milyar dolar ihracat yapmayı, dünyanın 500 büyük şirketi içinde en az 10 küresel Türk şirketi ile yer almayı, en az üç sektörde dünya lideri olmayı, dünyada tanınan 10 marka üretmeyi, yenilikçi ve rekabetçi bir ekonomi haline gelmeyi hedefliyoruz. DEİK’in sorumluluklarının farkındayız. Biz 2010’a hazırız. 8 bölgede ve 84 ülkede şimdiden takvimlendirdiğimiz 100’ün üzerinde projemiz ve 600’den fazla etkinliğimiz var. Dünyanın hiçbir ülkesinde DEİK gibi 25 tane STK’yı bir çatı altında toplayan ve bir yılda 500’ün üzerinde etkinlik yapan kuruluş yoktur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!