Tek umut hurda!

Güncelleme Tarihi:

Tek umut hurda
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2014 01:33

KUR, ÖTV artışı ve kredi sınırlamasıyla köşeye sıkışan ve 2014 yılında en az yüzde 30’luk kayıp bekleyen otomotiv sektörünün tek umudu ‘hurda teşviki’.

Haberin Devamı

KPMG Türkiye tarafından bu yıl 2’incisi yapılan ‘2014 Otomotiv Yöneticileri Araştırması’nın sonuçlarına göre önümüzdeki 5 yılda sektörde en önemli konuların ‘otomotiv satış vergilerinin yeniden düzenlenmesi ve hurda teşviği’ olacağı ortaya çıktı. Özellikle son gelişmeler sonrası 2013’te 6’ıncı gündem maddesi olan hurda teşviğinin 2’inci sıraya yükseldiği ortaya çıktı. KPMG Türkiye Otomotiv Sektörü Lideri ve Denetim Bölümü Şirket Ortağı Ergün Kış, otomotiv sektörünün Türkiye’de önemli değişimlerle karşı karşıya olduğunu belirterek, gelecek 5 yıllık dönemde öncelikli olacak konular arasında geçen sene de en önemli konu olarak belirtilen ‘otomotiv satış vergilerinin yeniden düzenlenmesi’nin bu yıl yine ilk sırada yer aldığını vurguladı.

Tek umut hurda
BURSALI MEGANE YOLDA

Haberin Devamı

6’DAN 2’YE YÜKSELDİ

Kış, yüksek vergilerin satışlarda yarattığı olumsuz etkiyi karşılamak için hurda araç programı gibi satış desteklerinin sektörde daha çok gündeme geldiğini ve geçen yıl açıkladıkları araştırmada altıncı sırada yer alan bu konunun önem açısından bu sene ikinci sıraya yükseldiğini vurguladı.

PARKIN YÜZDE 25’İ HURDA

“Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı”nda ömrünü tamamlamış araçların hurdaya ayrılması için gerekli hukuki düzenlemelerin oluşturulması yönünde çalışmalar yapılmasının öngörüldüğüne değinen Kış, “Bu program sadece belirli ticari araçlar için uygulanıyor, ancak otomobiller için uygulanmıyor. Dünyada hurda programını büyük başarıyla uygulayan ülkeler var; hem hurda karşılığı para veriliyor hem de yeni araç satın alınmak istendiğinde teşvik verilerek otomobil satışlarında önemli oranda artış yakalanıyor. Hurda araç programı dönemsel değil, sürdürülebilir bir politika haline gelebilir” ifadelerini kullandı. Kış, Türkiye’deki yaklaşık 9.3 milyon otomobilin yüzde 25’inin 20 yaş ve üzerinde olduğu dikkate alındığında, hurda teşvik programının pazarı ve sanayiyi canlandırması dışında topluma ve ekonomiye de önemli katkıları olacağını kaydetti.

Tek umut hurda

Haberin Devamı


4 milyon üretim 1 milyon pazar hayal

ERGÜN Kış, yaptıkları araştırmanın Türkiye otomotiv sektörünün 2018 öngörülerini yansıttığını belirterek, “Katılımcıların büyük çoğunluğu üretim rakamlarının en fazla 1.5 milyona çıkabileceğini düşünüyor. 2023 hedeflerinde yer alan üretim rakamı ise 4 milyon. Rakamlar beklendiği gibi gerçekleşirse 2018-2023 arasındaki beş yıllık dönemde üretimin 1.5 milyondan 4 milyona nasıl çıkacağı sorusu ise düşündürücü” yorumunu yaptı. Diğer taraftan bu yıl en az yüzde 30 daralma bekleyen otomotiv sektörü, 1 milyonluk pazarın hayal olduğu görüşünü savunuyor. Pazarın en erken 2017 yılında 1 milyon adetlik satışa ulaşması bekleniyor.

Tek umut hurda
YENİ MAZDA3 55.5 BİN TL


iPhone’a otomobil pili!

Haberin Devamı

AMERİKAN teknoloji devi Apple’ın finansal olarak güçlük çeken elektrikli otomobil şirketi Tesla’yı satın alma dedikodusu Silikon Vadisi’nde uzun zamandan beri konuşulanlar arasında yer alıyor. Taraflar satın alma görüşmelerini inkar etse de, sonunda Tesla CEO’su Elon Musk geçen şubatta Apple ile masada olduklarını kabul etti. Bu açıklamanın üzerine Apple’ın Tesla’ya biçeceği değer Silikon Vadisi’nin en çok konuşulan konuları arasında yer almaya başladı. Bazı bloglar, kasasında 150 milyar dolardan fazla bir serveti bulunan Apple’ın yaklaşık 34 milyar doları nakit olarak Tesla’ya vereceğini öne sürüyor.
Apple’ın Tesla’yı tercih etmesindeki en büyük sebep otomotiv sektörüne girmeyi istemesi. Ancak işin arka tarafında ise Tesla’nın batarya konusunda önemli bir güç haline gelmesi bulunuyor. Paylaşılan bilgilere göre Tesla şu ana kadar sadece batarya üretimi için 5 milyar dolarlık yatırım yapmış durumda. Bu da Apple’ın özellikle akıllı telefon modeli iPhone’un en zayıf noktalarından birine destek olacağını gösteriyor. Başka bir deyişle Apple, Tesla’lar için üretilen performansı yüksek pillerin teknolojisini iPhone, iPad ve Mac bilgisayarlarda kullanabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!