’Tehlikeli atık yönetimi’ yapıyor, ’değerli atık’ ihracatına başlıyor

Güncelleme Tarihi:

’Tehlikeli atık yönetimi’ yapıyor, ’değerli atık’ ihracatına başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2008 00:00

Türkiye’nin özellikle sanayi atıklarının imhası ya da değerlendirilmesi konusunda sıkıntı yaşayacağını öngören Hüseyin Erkanlı’nın kurduğu Erksan Çevre, partnerlik anlaşması imzaladığı dünyanın önde gelen atık imha ve değerlendirme şirketlerinden Sita-Suez’in desteği ile 1 yılda 50 sanayi şirketinin 4 bin ton atığını değerlendirdi. Şimdi değerli sanayi atığı ihracatına başlıyor.

TÜRKİYE’nin Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyelik sürecinde en çok sıkıntı yaşayacağı konulardan biri olan ’sanayinin çevre yatırımları’ konusu genç bir girişimci için fırsat oldu. Türkiye’deki sanayi atıklarının AB standartlarında, toplanması, imhası ya da yeniden değerlendirilmesi konusunun önemli iş fırsatları sağlayacağını düşünerek 2002’de Erksan Çevre Teknolojileri ve İthalat İhracat Ltd. Şti.’ni (Erksan Çevre) kuran maden mühendisi R. Hüseyin Erkanlı, geçen yıl bu alanda dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Sita-Suez’in Almanya şirketiyle partnerlik anlaşması imzaladı. Erksan Çevre, Sita-Suez’le anlaştıktan sonra Türkiye’de sanayi kuruluşlarına ’atık yönetimi’ hizmeti vermeye başladı. 1 yılda aralarında Vestel ve Arçelik’in de bulunduğu 50 sanayicinin atıkları için anlaşarak 4 bin ton atık için lojistik hizmeti vermeyi başaran Hüseyin Erkanlı’nın şirketi, 5 milyon YTL ciro yaptı. Şirket Akzo Nobel’in 100 tonluk atığıyla ilk ihracatını gerçekleştirecek, ardından Şişecam’ın bazı atıkları devreye girecek.

İnşaatla başladı

Hüseyin Erkanlı, Hacettepe Üniversitesi’nden Maden Mühendisliği mezunu olduğunu belirtiyor ve şöyle başlıyor konuşmaya: "Babam avukat ve eski Tunceli milletvekilidir. İnşaat sektöründe de faaliyetleri vardı. Ben inşaat ve yatırım şirketlerimizde okul yıllarımdan beri çalışırım. Yurt dışında da (Cezayir) inşaat işleri yaptık. Ancak ben çevre konusunun yüksek potansiyeli olduğunu düşünerek 2002’de Erksan Çevre’yi kurdum. Ancak bu alanda faaliyetlerimiz 2007’de başlayabildi. Çünkü Sita-Suez Grubu ile 2007’de exclusive partnerlik anlaşması imzaladık ve çevre işimiz öne çıktı."

Sanayiciye tam hizmet

Erksan Çevre’nin Türk sanayicilerine katı atık, endüstriyel ve tehlikeli atıklar alanında hizmet verdiğini ve 40 çevre mühendisi istihdam ettiğini anlatan Erkanlı, 11 bölgede örgülendiklerini ve taşeronlarla birlikte 300 kişilik bir ekibin lojistik ve paketlemede sahada çalıştığını söylüyor. Erkanlı, şöyle devam ediyor: "Sanayiciye ’toptan atık yönetimi’ hizmeti veriyoruz. Bunun için atıkların yerinde ayrıştırılması, paketlenmesi, lojistiğinin (taşıma) yapılması ve geri dönüşüm tesislerine götürülüp bertaraf edilerek belgelendirilip belgenin teslimi bir paket hizmet olarak sunuluyor."

Çimentocuya enerji

Bazı atıkların çimento fabrikaları için yakıt olabildiğini belirten Erkanlı, "Oyak Holding ve Akçansa ile anlaşmamızı yaptık. Nuh ile de yakında tamamlıyoruz. Adana ve Bolu Çimento’nun resmi atık yönetim, tedarik firmasıyız. Türkiye’de geri dönüşüm olabilecek atıklarla ilgili anlaşmalarımızı da yaptık. Şişecam, Vestel, Arçelik dahil büyük sanayi gruplarımıza hizmete başladık. Gebze’de tehlikeli atık ara depolama tesisi yatırımı yapıyoruz. 3 milyon YTL’lik bir yatırım" diyor.

Türkiye 5 milyonu tehlikeli 40 milyon ton atık üretiyor

TÜRKİYE’de 1 yılda beyan edilen tehlikeli sanayi atığı miktarının 1 milyon 200 bin ton civarında olduğunu vurgulayan Hüseyin Erkanlı, "Sanayimizin toplamı düşünüldüğünde 4-5 milyon tonu tehlikeli olmak üzere rakam 30-40 milyon ton civarında. Beyan edileni baz alsak bile durum vahim. Çünkü Türkiye atık bertaraf kapasitesi İzaydaş ile yılda sadece 35 bin ton. Bu yüzden biz atık ihracatı konusunda çalışıyoruz. Bizim çöp dediğimiz şey, enerji, hammadde ya da geri kazanılabilir bir ürün olabiliyor. Yani ihraç edilebilir bir ürün çıkabiliyor. Türkiye’de bu konuda mevzuat altyapısı yok gibi. Bir atığı Almanya’ya ihraç etmek istediğinizde Almanya’daki banka teminat istiyor ama bizim bankaların böyle bir hazırlığı yok. Sigorta yapılması gerekiyor ancak sigortacılarımızın portföyünde böyle bir konu yok. İhracatı sağlayan onayları Türkiye ve Avrupa ofislerimizle alabilecek noktaya geldik. Atığın lisanslı, yetkili araçlarla taşınması gerekiyor. Mesela atık yüklü bir gemi hangi ülkenin karasularından geçecekse oralardan da tek tek izin gerekiyor. Biz bu süreçleri Türkiye’de ilk kez tamamlıyoruz."

Sita-Suez’in 145 tehlikeli atık işleme platformu var

1822’de kurulan firmanın yıllık cirosu 60 milyar dolar.

Dünya genelinde çalışan sayısı 157 bin 650 kişi, müşteri sayısı 500 bin.

Avrupa, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Afrika, Asya Pasifik ülkelerinde hizmet veriyor.

935 adet atık işleme alanı, 49 adet atık yakma tesisi, 145 adet tehlikeli atık işleme platformu bulunuyor.

Firmanın 11 bin 565 atık taşıma aracı var.

Yıllık atık işleme kapasitesi ise 42 milyon ton.

Firma, endüstriyel, tehlikeli, tehlikesiz, evsel atık topluyor ve depoluyor.

Her türlü atığın sınıflandırılmasını, geri dönüşümünü, geri kazanımını ve biyolojik işlemelerini yapabiliyor.

Atıktan enerji elde etme sistemleri kurabiliyor ve işletebiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!