Tedavi edici gibi tanıtılan seks ürünlerine ’Reklam’ freni geldi

Güncelleme Tarihi:

Tedavi edici gibi tanıtılan seks ürünlerine ’Reklam’ freni geldi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2008 00:00

Reklam Kurulu, 7 seks shop şirketine, "ürünlerini tedavi edici" izlenimi uyandıracak şekilde tanıttıkları için ceza kesti. Kurul, söz konusu şirketlerin reklamlarını da durdurdu. Reklam Kurulu ayrıca ’Smoke Patch’ markalı nikotin bantlarının reklamlarını da tümüyle frenledi.

REKLAM Kurulu, ürünlerin, tedavi edici ilaç izlenimini uyandıracak biçimde tanıtımını yaptıkları gerekçesiyle 7 seks shop firmasına, para ve reklamları durdurma cezası verdi. Kurul, daha önce geçici olarak 3 ay süreyle durdurduğu nikotin bantları reklamını da tamamen durdurdu.

Para cezaları

Reklam Kurulu’nun 10 Haziran’daki toplantısında alınan kararlarla ilgili duyurusuna göre, Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğe aykırı şekilde, ’Ürünlerin tedavi edici ilaç’ izlenimini uyandıracak biçimde tanıtımını yaptığı belirlenen 3 firmaya yerel düzeyde 5 bin 919 YTL, 4 firmaya ulusal düzeyde 59 bin 192 YTL idari para cezası uygulandı.

Ceza alan firmalar
/images/100/0x0/55eadca6f018fbb8f89b6d0a


Tutku Tıbbi Cihazlar Med. Kozm. Sağlık Ür. Tur. İth. İhr. Ltd. Şti, İhsan Bilgiç-Melisa Sağlık Ürünleri ve Bayram Haktanır-Elixir Sağlık Ürünleri hakkında yerel düzeyde 5 bin 919 YTL idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları verildi. Günay Kılıç-Star Sex Shop/Ege Sex Shop, Abdullah Akçay-Sevgi Sex Shop/İstanbul Sex Shop/Güvenoğlu Sex Shop, Yunus Kökten-Duygu Sex Shop ile Ümit Karakurt-Kırmızı Sex Shop/Elit Sex Shop hakkında ise ulusal düzeyde 59 bin 192 YTL idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları uygulandı.

Çocukları etkiliyor

Reklam Kurulu’nun ayrıca, MT Sağlık Ecza Kozmetik Ticaret A.Ş’ye ait ’Smoke Patch’ markalı nikotin bantlarına ilişkin yayınlanan ve Reklam Kurulu’nun 11 Mart 2008 tarih ve 150 sayılı toplantısında 3 ay süreyle tedbiren durdurulmasına karar verilen reklamları da tamamen durdurdu. Kurul, reklamda yer alan ifade ve görüntülerin, toplumun acıma duygularını istismar edici, küçük çocukların ruh sağlığını olumsuz etkileyici nitelikte bulurken, bu ürünün sigara bağımlılığına ve sigaradan kaynaklanan ölümlere çare gibi gösterildiği, bu yönüyle de yanıltıcı nitelikte olduğu belirtildi. Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik’e uygun olmayan bu durum nedeniyle, MT Sağlık Ecza Kozmetik Ticaret A.Ş hakkında anılan reklamları durdurma cezası verildi.

Zayıflama ve saç bakım ürün reklamına durdurma cezası

EİP Eczacıbaşı İlaç Pazarlama A.Ş’ye, ’Revivogen’ isimli saç bakım ürününde yer alan ifadeler nedeniyle ulusal düzeyde 60 bin YTL, İlke Kozmetik Temizlik Ürünleri San. ve Nak. Tic. A.Ş’ye de ’Renewal’ isimli ürün reklamındaki ifadeler nedeniyle ulusal düzeyde 59 bin 192 YTL idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları verildi. İhlas Pazarlama A.Ş’ye ait ’Dez’ markalı zayıflama ürününe ait reklamlar ile Naturin Doğal Ürünler İlaç ve Hammaddeleri San. ve Tic. Ltd. Şti’nin internet sitesinde tanıtımı yapılan bitkisel ürünler ve gıda takviyelerine ilişkin reklamları, mevzuata aykırı ifadeler nedeniyle durduruldu. Yonja İnternet Hizmetleri Tekstil Sağlık ve Kozm. Ürün. Ltd. Şti’ne, ’Virility Pills VP-RX’ ürün reklamı nedeniyle ulusal düzeyde 60 bin YTL idari para ve reklamları durdurma cezaları uygulandı.

Dergi ekinde kredi kartı formuna yasak

REKLAM Kurulu, Finans Bank A.Ş’ye de ’Cardfinans için hemen başvurun istediğiniz dergiye 1 yıl ücretsiz abone olun’ başlıklı kampanya reklamlarında istisnalara ilişkin bilgi verilmemesi nedeniyle ceza uygulandı. Aynı kampanya kapsamında bir bilgisayar dergisinde yayımlanan reklamın ekinde yer alan ’Başvuru Formu’ yoluyla kredi kartı talebi toplanması mevzuata aykırı bulundu. Dergi reklamı ekinde kredi kartı başvuru formu verilmesinin, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından belirlenen ’kredi kartı talebi toplanabilecek yerler’ arasında sayılmadığına belirtilen kararda, mevzuata aykırı uygulamalar nedeniyle bankaya, ulusal düzeyde 59 bin 192 YTL idari para cezaları verildiği kaydedildi.

Şarap tanıtımında Türk Bayrağı görüntüsüne ceza

CORVUS Tarım Gıda Tekstil Şarapçılık İnş. Turizm ve Havacılık San. ve Ticaret A.Ş’ye de, Türk Bayrağı Kanunu’na ve Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğe uygun olmayan reklam yaptıkları gerekçesiyle, yerel düzeyde 5 bin 919 YTL idari para cezası verildi. Şirket tarafından bir şarap markasının tanıtımı sırasında bir dergiye verilen reklamda, ’Gururla Türk’ ibaresindeki ’Türk’ kelimesinde ’ü’ harfinde yer alan noktaların işlevini görecek şekilde ’kırmızı yıldız’ konularak ’Türk Bayrağı’ görüntüsü oluşturulduğu belirlendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!