Teba liderliğe koşuyor

Güncelleme Tarihi:

Teba liderliğe koşuyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Teba Şirketler Grubu 1967'de Makina Yüksek Mühendisi Teoman Baygan tarafından klima sektörüne cihaz üretimi için kuruldu. Teba Grubu'nun klima sektöründeki faaliyetleri iki gruba ayrılıyor; Teba markası için yapılan üretimler ve Teba Grubu'nun temsilcilikleri.

Teba markası klimalar İzmir ve ABD'nin Virginia eyaletindeki tesislerde üretiliyor.

Virginia'daki tesis ABD'de deki ilk ve tek Türk üretim merkezi. Şirketin ABD ve diğer yabancı ülkelerde yaptıkları işler arasında NASA Goddard Uzay Uçuşları Merkezi, Amerikan Deniz Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarları, Amerikan Hava Kuvvetleri Dover Airforce Base, Walter Reed Army Medical Hospital, Moskova Parlamento Binası ve bin yataklı Moskova Devlet Hastanesi bulunuyor.

Teba'nın distribütörlüğünü yaptığı markalar ise şöyle; DAIKIN, McQuay, Nordmann, Clivet. Şirketin yurt geneline yayılmış yaklaşık 90 bayisi var. Her ay düzenli olarak bayilere eğitim veriliyor.

Teba, 1967'de 20 metrekarelik bir alanda üretime başlamış. Bugün toplam 5 bin 600 metrekare kapalı alanda üretim yapılıyor. Şirketin çalışan sayısı bin 460. 1998 yılı cirosu ise 405 milyon DM.

Teba Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Baygan 1999 sonu itibariyle Türkiye klima sektöründe lider konuma geleceklerini söylüyor. ‘‘Son 3 yılda Teba Grubu'nda yapılan yatırım toplamı 35 milyon DM. Şirketin 97-98 yıllarında sektördeki büyüme hızı Alman Markı bazında yüzde 58. Tüm bu verilerle 1999'de lider olacağımıza inanıyorum.‘‘

Baygan, Teba'nın uluslararası bir kuruluş olması nedeniyle Türkiye'deki ekonomik krizden fazla etkilenmediğini belirtiyor. ‘‘Gelişen pazar koşulları Türkiye'yi ulusaldan uluslararası bir areneya taşıdı. Yeni rekabet ortamında Teba gibi uluslararası pazarlarda geçmişte kendini kanıtlamış firmalar avantaj sağlayarak ileri çıktılar.

Rekabet koşulları açısından durumu incelediğimizde Teba'nın bu şartlara çok kolay uyum sağladığını büyüme hızından da kolaylıkla anlayabiliyoruz. Rekabetin uluslararası boyutlara taşınması yerli ürünlerin kalitesini artırdı ve artırmaya devam ediyor. Bizim de gerek üretimde gerekse ithalatta birtakım yeniliklerimiz olacak ama bunların sürpriz olmasını istiyoruz.‘‘

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!