TEBA: 100 milyon euro borç var, devler peşimizde

Güncelleme Tarihi:

TEBA: 100 milyon euro borç var, devler peşimizde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2004 01:30

TEBA Şirketler Grubu Başkanı Teoman Baygan, yaklaşık 100 milyon euro borcu nedeniyle üretimi duran grubun beyaz eşya ile Isıtma Soğutma Klima (ISK) fabrikalarına Arçelik'ten Delonghi'ye, Electrolux'den Candy'e kadar yerli ve yabancı dev firmaların talip olduğunu söyledi. Baygan, bu şirketlerle görüşmelere başlarken, Ocak 2005'de de üretime başlayacaklarını açıkladı.

Teoman Baygan, Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın (EBSO) aralık ayı olağan meclis toplantısında şirketlerindeki krizi aşmak için çalıştığını söyledi. Baygan, TEBA'nın zora girmesinde en büyük etkenin doların değerindeki büyük düşüş olduğunu belirtti. Baygan, 1 Ekim'den itibaren şirketin başına yeniden geçtiğini, TEBA'nın ciro büyüklüğünün 150 milyon dolar olduğunu vurguladı.

Baygan, A planına göre, klima ve beyaz eşya fabrikasına stratejik ortaklık düşündüğünü, gelinen süreçte TEBA’nın tahmin edemediği kadar popüler bir şirket olduğu anladığını belirterek, ‘Beyaz eşya fabrikamızla sadece Arçelik ilgilenmiyor. Yurt dışından De Longhi, Candy, Electrolux ve bir Çin markası da bizimle ilgileniyor. 10 Ocak'ta Candy, 12 Ocak'ta Electrolux yetkilileri görüşmeye gelecek. ISK fabrikası için de İsrailli Elco ve ABD'li York firması ile temas halindeyim. Eğer anlaşırsak bu firmalarla ortak olacağız’ dedi.

ÜRETİM BAŞLIYOR

Baygan, hazırladıkları B planında, TEBA’yı kendi başına ayağa kaldırmanın yollarını aradıklarını ifade etti. TEBA'nın 100 milyon Euro borcu bulunduğunu kaydeden Baygan, kredilerin yüzde 85’ini veren 5 büyük kuruluş olan Yapı Kredi Bankası, Kuveyt Türk, West LB, İslam Kalkınma Bankası ve IFC ile devamlı görüştüğünü söyledi. Bu kuruluşların TEBA’ya 2 yıl zaman vererek, borç büyümesini durdurma yönünde görüş belirttiğini dile getiren Baygan, ‘2 yıl ödemesiz 10 yıla yayılan bir program üzerinde görüşüyoruz’ diye konuştu.

Baygan, müşteriler arasında yer alan ABD’li Avanti şirketinin kendilerinden ürün beklediğini ifade etti. Baygan, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘TEBA treninin kalkması için ocakta iki fabrikayı devreye sokacağız. Müşterilerden 14 milyon Euro’luk talep var. Bizim maksimum 8 milyon Euro'luk talebi karşılama kapasitemiz vardı. Ancak, şu anda kadrolarımız küçüldüğü için tekrar çalışmaya başlayınca 3 milyon Euro'luk üretim yapabiliriz. 2005’in ilk yarısında da 5 milyon Euro'luk üretim hedefliyoruz.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!