Taylor gitti, destek ikinci tezkereye kaldı

Güncelleme Tarihi:

Taylor gitti, destek ikinci tezkereye kaldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2003 02:02

ABD Hazine Bakan Yardımcısı John Taylor, Türkiye'ye 14-20 milyar dolarlık desteği içerecek ‘‘savaş paketi’’yle gitti. Paket, Washington'da kesinleşecek. ABD'nin paketi 18 Şubat'ta Meclis'ten ‘‘yabancı asker kabul etme ve asker gönderme tezkeresi’’nin geçmesinden sonra açması bekleniyor.

ABD Hazine Bakan Yardımcısı John Taylor, perşembe günü başlayan temaslarını tamamlayarak dün Ankara'dan ayrıldı. Önceki gece geç saatlere kadar süren heyetlerarası çalışmalar sonucunda, muhtemel bir Irak operasyonunda, Türkiye'nin zararlarının tazmin edilmesi konusunda mutabakata varıldı. Ana çerçeveye eklenen ekonomik işbirliği ile ilgili ek bölümün 14-20 milyar dolar arasında değişen bir destek paketini içerdiği öğrenildi.

Bu paket içerisinde hibe, esnek ve geri ödenmesi kolay krediler, ticaret hacminin arttırılması, ABD Hazinesinin güvencesi ile başta Savunma Sanayi olmak üzere bazı borçların silinmeleri bulunuyor.

18 ŞUBAT BEKLENİYOR

ABD yönetiminin, Türkiye'nin zararlarının karşılanması konusundaki ekonomik yardımlara ilişkin mutabakata son şeklini vermek için 18 Şubat'ı beklediği öne sürüldü. Hükümet, Türkiye'nin ‘‘yabancı asker kabul etmesi’’ ve ‘‘dışarıya asker gönderme’’yi içeren ikinci tezkereyi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne 18 Şubat'ta sunmayı planlıyor.

ESNEK OLACAK

Türkiye'nin ekonomik kayıplarının tazmin edilmesine yönelik olarak varılan mutabakatın son şekli ve detaylarının Washington'da şekilleneceği ve Kongre süreci gerektiren konuların da Kongre'ye sunulacağı belirtiliyor. ABD yönetimi ile bu konudaki detayları görüşmek üzere Devlet Bakanı Ali Babacan'ın Washington'a gideceği belirtilirken, kulislerde mutabakata son şeklinin verilmesinin de Gül'ün Washington ziyaretine kalabileceği konuşuluyor.

Taylor'un daha önce de vurguladığı gibi, Türkiye'ye verilmesi planlanan yardım paketi ‘‘esnek ve uygulanabilir’’ olacak ve bu yardım'' uluslararası piyasalara güven telkin edecek.''

Yardım seçeneklerinin arasında Türkiye'nin, ABD Hazinesi garantili tahvil ihracı, ABD'nin Denizaşırı Özel Yatırım Şirketi OPIC'in Türkiye'ye desteğinin artması ve Nitelikli Sanayi Bölgeleri konusunda uzlaşmaya arayışı, askeri kredi borçlarının silinmesi, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası kredilerinin geri ödenmesinde süre açısından esneklik sağlanması, Türkiye'nin Irak'ın yeniden imarında öncelikle söz sahibi olması yer alıyor.

Bu arada uzmanlar, Türkiye'nin, ABD Hazine Garantisi altında tahvil ihraç edebilmesinin Türkiye'nin borçlanma yeteneğini artırmakla birlikte orta ve uzun vadede kredi notunu olumsuz etkileyebilecek bir unsur olduğunu, bu nedenle 1999'da buna benzer bir girişimden vazgeçildiğini hatırlatıyor.

14-20 milyar dolarlık pakette neler var

ABD'nin Türkiye'ye savaş yardımıyla ilgili son rakamlar 14-20 milyar dolar arasında değişiyor.

Türkiye, ABD Hazinesi garantisiyle tahvil ihraç edebilecek.

ABD'nin Denizaşırı Özel Yatırım Şirketi OPIC'in Türkiye'ye desteği artacak.

Nitelikli Sanayi Bölgeleri konusunda uzlaşma için çaba harcanacak.

Askeri kredi borçları silinebilecek.

IMF ve Dünya Bankası kredilerinin geri ödenmesinde esneklik sağlanması için ABD lobi yapacak.

Savaşta yıkılacak Irak'ın yeniden imarında Türkiye'ye öncelik verilebilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!